BISKUPSKI OPROST

ZLOČINI I ZLOČINCI

Iustitia et pax je osjetila potrebu pozabaviti se stalnim negiranjem činjenica o zločinima. Povijesnim sa svih strana. Da li Iustitia et pax osjeća potrebu da izrazi svoju zabrinutost za stalno zločinstvo današnjice? Da li nešto komisija čini kako bi spriječila sve vrste zala koja se čine u ime Isusovo? Riječ nije dovoljna. Po djelima ćete ih poznati, rekao je Isus.

Negacije prava na život prirode, životinja, svega stvaranja temelj su opstojnosti ovoga svijeta. Biti il’ ne biti, pitanje je sad. Ako Crkva ima poslanje da ovaj svijet učini boljim zašto to ne čini? Zašto ne pomaže bližnjima u nevolji konkretnim djelima, već se samo prepucava s Predsjednikom države jer im je stao na žulj?

Objašnjenje treba dati narodu. Da li živimo u sadašnjosti i poštujemo Isusovo „Što želiš da bližnji učini tebi, učini prvo ti njemu“ ili nas je žal za prošlošću i nemogućnost pokajanja i oprosta toliko obuzela da ne vidimo brvno u oku svom, već samo trun u oku bližnjega.

TPORTAL HR

16.11.09.

Autor: V.B.

IUSTITIA ET PAX

‘Smeta nam Mesićevo negiranje komunističkih zločina’

„Zločini okupatora i njegovih domaćih saveznika ne smiju se zaboraviti i upravo se zbog istih, etičkih i pravnih razloga ne smije sprečavati istraživanje komunističkih zločina, a ni dopustiti monopoliziranje antifašizma od strane njegova brata blizanca komunizma, stoji u izjavi Komisije HBK Iustitia et pax.”

Povodom dvadesete obljetnice pada Berlinskog zida Komisija Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax u osjetila je potrebu podsjetiti na dodatno istraživanje, priznavanje i procesuiranje zločina fašizma, nacizma i komunizma, s posebnim naglaskom na ovo posljednje.

Tajnik Komisije Iustitia et pax dr. Goran Črpić podsjetio je da se ‘i nakon 64 godine nakon rata i nasilne uspostave komunizma još uvijek taji i skriva i niječe ratne zločine komunističkog totalitarizma, kao i teror tog režima’.

‘Nijekanje i nekažnjavanje zločina komunizma stječe tako s vremenom ‘pravo građanstva’, naglasio je Črpić.

Iustitia et pax prozvala je u svojoj izjavi hrvatski Sabor koji se, prema njihovu mišljenju, po pitanju zločina prekasno oglasio Deklaracijom o osudi zločina počinjenih u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine, a smeta im i što javni dužnosnici poput predsjednika Stjepana Mesića negiraju te zločine.

‘Smeta nam stav svih javnih dužnosnika koji negiraju zločin, ma gdje on bio’, kazao je predsjednik Komisije monsinjor Vlado Košić i dodao da se u društvu često naglašava potreba za aktiviranjem antifašizma.

‘Osim pojedinaca koji se u uniformama pojavljuju na marginama pojedinih događaja, ne vidim nikog drugog zbog koga bi trebalo pozivati na antifašizam’, istaknuo je Košić.

Za komisiju je nedavni Domovinski rat pokazao ono što se dogodilo i u Drugom svjetskom ratu, a to je da su zločini nad Hrvatima ponovo zanijekani, što je nedopustivo. Upitan da prokomentira kako to da su se sve do prije nekoliko godina u javnosti nijekali zločini koje su u Domovinskom ratu počinili Hrvati nad Srbima, Košić je ustvrdio da ‘ne zna da je to itko nijekao’.

‘To je pitanje percepcije stvari u javnosti i plasmana pojedinih stvari u medijima. Ne smije se sagledavati samo jedan strana’, kazao je Košić.

Komisija se na kraju izjave slaže da se zločini okupatora i njegovih domaćih saveznika ne smiju zaboraviti i upravo se zbog istih, etičkih i pravnih razloga ne smije sprečavati istraživanje komunističkih zločina, a niti dopustiti monopoliziranje antifašizma od strane njegova brata blizanca komunizma.“

Net.hr

Biskupi napadaju:

Pih! Hrvatski komunisti su surađivali sa Hitlerom!

Komisija ‘Iustitia et pax’ Hrvatske biskupske konferencije usprotivila se jučer proslavi Dana antifašističke borbe zbog suradnje komunista sa Staljinovim SSSR-om!

Povodom 20. godišnjice pada Berlinskog zida oglasili su se izjavom u kojoj umjesto proslave 22. lipnja predlažu da se obilježava spomen na otpor koji su istarski Hrvati pružali talijanskom fašizmu u prvim godinama Mussolinijevog režima.

‘Iustitia et pax’ je navela kako se “još uvijek slavi 22. lipnja, dan ustanka hrvatskih komunista protiv totalitarnih osvajača i njihovih domaćih saveznika”, a istovremeno se “šutke prelazi preko činjenice da se ti isti komunisti nisu oduprli osvajačima u travnju 1941. godine, nego su tek dva i pol mjeseca kasnije ustali u obranu jedne strane države, SSSR-a, i to na poziv Staljina i Kominterne”.

Naveli su da su se Komunisti tada “mirili s nacifašističkom okupacijom i s režimom NDH i nisu pokazivali nikakvog anti-fašizma, jer je njihova ideološka domovina, SSSR, tada bila u savezništvu s Hitlerom“.

“Sve nas moraju zabrinjavati pojave negacionizma, nijekanja počinjenih komunističkih zločina, koje potpadaju pod udar zakona i strogo se kažnjavaju u demokratskom svijetu. Zapanjujuće je danas u Hrvatskoj čuti da su se partizani borili isključivo za slobodu”, smatra “Iustitia et pax”.

Povjesničari se ne slažu baš

Povjesničar Tvrtko Jakovina za Novi list izrazio svoje čuđenje povodom najnovije izjave komisije HBK.

“Nije mi jasno zašto se vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj dovodi u sukob s Vatikanom koje je tada i za vrijeme komunističke Jugoslavije bio zainteresiran da Istra ostane dio Italije, odnosno da Italija ne ustupi taj teritorij jer je Jugoslavije bila komunistička”, komentirao je Jakovina.

“Što ovakva izjava nije došla u vrijeme vladavine čovjeka koji je odredio da se taj datum slavi?”, upitao je povjesničar. Radi se o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Ni povjesničar Ivo Goldstein ne razumije najbolje kakvu to tezu upire “Iustitia et pax”.

“Nema sumnje da treba vrednovati i njegovati memoriju na istarske antifašiste, Vladimira Gortana i njegove drugove. No, ustanak 22. lipnja 1941. godine, osim činjenice da su ga poveli komunisti, ima puno širi društveni, politički i civilizacijski značaj pa nema sumnje da stoji u temeljima hrvatskog antifašizma”, kazao je Goldstein listu, dodavši da “ma koliko se neki trudili da iz povijesti hrvatskog antifašizma izmaknu tu ciglu, to jednostavno nije moguće”.

A.B.17.11.2009.