PAPA PROTIV USTAVA

.MESIĆ ZA USTAV

PAPA TRADICIJOM PROTIV USTAVA

Predsjednik Mesić za vrijeme svoga susreta sa papom Benediktom XVI u Vatikanu zauzeo se za provođenje Ustava glede isticanja vjerskih obilježja.

Papa poziciju Crkve i Vatikana brani isključivo tradicijom. To mu je i posljednje uporište protiv zakona i Ustava.

Zanimljivo je da Glas Koncila izostavlja u svom članku Mesićev stav o postavljanju križeva u vojarnama.

Ako je izvješće objavljeno u Večernjaku točno, onda postavljamo pitanje Rimokatoličkoj crkvi:

Zašto glasilo Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj ne iznosi činjenice u javnost? Istina se ne smije objaviti? Čemu služi Rimokatolička institucija kada sakriva riječi gosta svoga vođe?

Večernji.hr

Hrvatski predsjednik u Vatikanu

Mesić papi rekao da je protiv postavljanja križeva u javne ustanove

Autor: Silvije Tomašević

12.11.2009 15:05

VATIKAN – „Papa Benedikt XVI. izrazio je radost zbog skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću kojeg je dočekao u četvrtak na ulasku u svoju privatnu knjižnicu u papinskoj palači u Vatikanu.

Mesić je papi zahvalio na svemu što je Vatikan učinio za Hrvatsku te ga je ponovno pozvao u posjet Lijepoj Našoj.

– Nadam se skorom dolasku u Hrvatsku – odgovorio je papa. Nakon toga prvog pozdrava pred novinarima, papa i Mesić su 25 minuta razgovarali u četiri oka (s prevoditeljima).

Mesić je papi dao dva prigodna dara – bareljef religijskog motiva koji predstavlja Mariju i Isusa (djelo mladog umjetnika Tomislava Buntaka, dobitnika Nagrade Vladimir Nazor za najbolju izložbu 2008.) i CD s uskrsnim napjevima s Hvara, koji su prošli mjesec upisani na UNESCO-ovu listu nematerijalne baštine.Mesić je informirao papu o stanju u Hrvatskoj i regiji. Kazao je kako kao šef države treba braniti Hrvatski ustav pa prema tome i biti protiv postavljanja križeva u javne ustanove, jer bi onda svi mogli postavljati svoja obilježja u vojarne.

Papa je na to samo kazao kako “treba poštovati i tradiciju”.

Mesić je govorio papi i o stanju u Bosni i Hercegovini naglasivši kako Hrvatska podupire jedinstvo te države s tri konstitutivna naroda, dok Republika Srpska daje na znanje kako bi htjela pripojiti srpski dio Bosne sa Srbijom. Tada bi i Hercegovina htjela postati sastavnim dijelom Hrvatske, pa bi Bosna ostala mala muslimanska zemlja u središtu Europe.

Papa je sa zanimanjem slušao Mesićeve riječi. U posjet papi u subotu dolazi srbijanski predsjednik Tadić, koji je u četvrtak bio kod talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana kojemu u petak u posjet dolazi Mesić.

Papa nije komentirao Mesićeve riječi, kao što nije komentirao ni ono što je hrvatski predsjednik kazao o Arbitražnom sporazumu o slovensko-hrvatskom pograničnom sporu u Piranskom zaljevu.

Mesić je o istim pitanjima razgovarao i s državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiom Bertoneom.“

Glas Koncila

Papa Benedikt XVI. primio predsjednika RH Stjepana Mesića

Papa Benedikt XVI. primio jer u četvrtak u Vatikanu predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića u posebnu audijenciju. To je prvi susret predsjednika Mesića s papom Benediktom XVI.

Nakon susreta s Papom predsjednik Mesić je posjetio i državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisia Bertonea te tajnika Svete Stolice za odnose s državama mons. Dominiquea Mambertija.

Tijekom srdačnih razgovora bilo je govora o stanju u regiji, glavnim izazovima pred kojima se ona nalazi, kao i o faktorima koji pridonose stabilnosti i jačaju mir u regiji, kaže se u priopćenju koje je izdao Tiskovni ured Svete Stolice.

U priopćenju se također ističe da se u razgovorima podsjetilo na katoličku tradiciju Hrvatske koja je drevna i uvijek živa, kao i na važnost poštivanja toga identiteta i promicanja općeg dobra kroz konstruktivan dijalog vlasti i biskupa, kao i sa svim sastavnicama društva.

Sveta Stolica potvrdila je da podržava hrvatske napore za ulazak u Europsku Uniju. Predsjednik Mesić je ponovio poziv Svetom Ocu da posjeti Hrvatsku, na što mu je Papa odgovorio da će to sigurno učiniti čim mu bude moguće.

Predsjednik Mesić je Benediktu XVI. darovao CD s napjevima Velikog petka s otoka Hvara “Za Križen” te sliku Tomislava Buntaka bareljef “Marija i Isus”.

Nakon susreta koji su trajali više od sat vremena predsjednik Mesić je posjetio kriptu bazilike Sv. Petra i grob pape Ivana Pavla II. (ika / gk)

12.11.2009.