PREDSJEDNIK IDE U KANOSU

PREDSJEDNIK IDE KANOSU (RIM)

HRVATSKO PRIZNANJE VATIKANU – NOVI PREDSJEDNIK HRVATSKE – PAPA

Canosa ili Kanosa je pojam pokajanja i priznavanja vlasti Vatikana. Heinrich IV, njemački kralj je išao u Kanosu, mjesto u Italiji, zatražiti papu za oproštenje kratko nakon što ga je ekskomunicirao iz Crkve zbog nepoštivanja papinskih prava. Papa iskazuje svoju svjetovnu moć koja mu nije dana tako što je cara Henrika IV tri dana i tri noći, u snijegu, bosonogog, ostavio da ponizno čeka milost i oproštaj. Izraz ‘ići u Kanosu’ znači molba za oproštaj. Ova je usporedba s današnjim događanjima primjer ponašanja Vatikana kroz iskazivanje svjetovne moći prema državnicima koju sam papa kao državnik u duhovnom smislu – nema.

Predsjednik Republike ide u posjet Vatikanu jer su mu hrvatski biskupi, raspela i učenje Crkve došli na vrh glave. Papa će svojom nepogrješivošću putem jedinstvenosti svojih biskupa usmjeriti hrvatsko-slovenske biskupske odnose, tumačenja o raspelima, izbor budućeg predsjednika katolika, sekularnu državu Hrvatsku, poštivanje Ustava i sva pitanja koja su od interesa Baštine sv. Petra u simbolizam Kanose kako bi odgovornost Baštine sv. Petra za aktualnosti koje terete današnju javnost prebacio na Predsjednika. Papa će i dalje putem svojih državnih službenika – biskupa kao stranih diplomata baštiniti po Hrvatskoj proračun, nekretnine, milodare i puniti kasu strane države.

Slobodna Dalmacija

11.11.2009. | 10:43

Mesić u Vatikanu: Sveti Oče, obuzdaj hrvatske biskupe

Predsjednik Stjepan Mesić, doznaje tjednik Globus, u Vatikanu će apelirati na kardinale da obuzdaju hrvatske biskupe te da ih natjeraju da se prestanu upletati u politiku, posebno sada, usred predsjedničke kampanje.

Predsjednik Mesić ovaj će se tjedan susresti sa Svetim Ocem Benediktom XVI. s kojim će u četiri oka razgovarati o presudnim temama u odnosima Katoličke crkve, hrvatske države i čitave regije.

Uoči Mesićeva putovanja u Vatikan, neslužbeno doznaje Globus, predsjednik će razgovarati o tri važne teme: održanje jedinstvene BiH, priznavanje Kosova kao države od strane Vatikana te o Arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije.

S potonjim je sporom Sveti otac dobro upoznat, piše Globus, te je osobno zainteresiran da se izbjegne dublja podjela.

Budući da je u Italiji vrlo aktualno pitanje o križevima u državnim ustanovama, potaknuto preporukom Suda za ljudska prava u Strasbourgu, Mesić u Vatikanu neće moći izbjeći ni tu temu, tim više što je i sam nedavno izašao sa sličnim prijedlogom.

Dnevnik.hr

Otkrivamo detalje posjeta Mesića papi

Mesić će s papom pričati o uklanjanju križeva

Mesić će i s papom pričati o uklanjanju križeva

Zagreb, 08.11.2009., 20:30 | Sabina Tandara

Prvi put u svoja dva mandata predsjednik Mesić odlazi u službeni posjet Vatikanu. S papom Benediktom XVI. susrest će se za 4 dana.

Dok svi detalji nisu bili utanačeni posjet je držan u strogoj tajnosti. Prvi otkrivamo o čemu će predsjednik Stjepan Mesić razgovarati sa Svetim ocem, što mu nosi na poklon te što taj susret znači za Hrvatsku. Audijencija kod pape bit će među posljednjim predsjednikovim putovanjima. Poznat kao žestoki kritičar crkve u Hrvatskoj na takav se korak odlučio tek na kraju svog desetogodišnjeg mandata. Takav potez, smatra velečasni Adalbert Rebić, tipičan je za predsjednika Mesića.

‘Kako crkva gleda na odlazak predsjednika Mesića papi?
To je i za crkvu kao i za samu državu čast i priznanje’, rekao nam je teolog Adalbert Rebić.

I s papom će razgovarati o uklanjanju križeva

Papi će predsjednik ponijeti umjetničko djelo religioznog motiva. S njim će provesti oko sat vremena. Tema za razgovor neće nedostajati. S papom će razgovarati o stanju regiji no zasigurno će se požaliti i na svoj odnos s hrvatskim biskupima. I sam je priznao kako će jedna od tema biti uklanjanje križeva iz javnih institucija.

‘Mi moramo poštivati ono što je zapisano u Hrvatskom Ustavu i ako bude tako onda neće biti ni na čiju štetu. Budući da ću za par dana biti sa svetim ocem pa ćemo vjerojatno malo i o tome porazgovoriti.

Mesić se s papom Ivanom Pavlom II. sreo tijekom trećeg posjeta Hrvatskoj

Takvu predsjednikovu inicijativu, smatra Adalbert Rebić, papa neće dobro prihvatiti. Iako je Europski sud za ljudska prava ocijenio da raspela nemaju što tražiti u talijanskim učionicama – tamošnja Vlada najavila je žalbu. ‘Problem kao što su križevi u javnim zgradama nije takav problem koji bi predsjednik jedne države trebao rješavati sa rimskim biskupom. To su ipak problemi koje trebaju državne vlasti same riješiti sa crkvom sa kojom zajedno te vlasti žive’, kaže Adalbert Rebić.

Benedikta XVI. predsjednik do sada nije imao priliku upoznati, a s pokojnim papom Ivanom Pavlom II. susreo se u Zadru za vrijeme njegova trećeg posjeta Hrvatskoj.

Mesić se ide papi u Vatikan požaliti na raspela Ponedjeljak, 09 Studeni 2009 09:31
http://ogulin-info.com/test/1671-mesi-se-ide-papi-u-vatikan-poaliti-na-raspela.html  Na kraju svog drugog mandata predsjednik Mesić odlazi u prvi službeni posjet Vatikanu. S papom Benediktom XVI. razgovarat će o lošim odnosima s hrvatskim biskupima i uklanjanju križeva iz javnih ustanova.Audijencija kod pape za Stjepana Mesića bit će među posljednjim predsjednikovim putovanjima.
Zašto se žestoki kritičar crkve u Hrvatskoj odlučio na put u Vatikan nekoliko mjeseci prije odlaska s Pantovčaka, nije poznato.Predsjednikov potez, smatra teolog Adalbert Rebić, tipičan je Mesića. Njegov odlazak Benediktu XVI. kaže da će biti čast i priznanje za Crkvu i državu.Kako javlja Nova TV, Mesić u Vatikan odlazi za četiri dana. S papom će razgovartai oko sat vremena, a vrlo je vjerojatno da će mu se požaliti na svoj ne baš dobar odnos s hrvatskim biskupima.

Mesić je otkrio da će s papom razgovarati i o uklanjaju križeva iz javnih institucija.

“Mi moramo poštivati ono što je zapisano u Hrvatskom Ustavu i ako bude tako onda neće biti ni na čiju štetu. Budući da ću za par dana biti sa svetim ocem pa ćemo vjerojatno malo i o tome porazgovoriti”, rekao je Mesić.

Rebić smatra da se papi neće svidjeti Mesićeva inicijativa oko križeva, jer, kako je objasnio, taj problem trebaju riješiti državne vlasti, a ne Vatikan.

Predsjednik Mesić do sada nije susreo Benedikta XVI, dok se s pokojnim papom Ivanom Pavlom II. susreo se u Zadru za vrijeme njegova trećeg posjeta Hrvatskoj.(net.hr)