MOLI I RADI

Ivica Grbčić

08.11.09.

MOLI I RADI

Isus je bio sin tesara i sam je radio i zarađivao. Mol i i radi njegov je nauk. Nije rekao: ne radi i  budi svećenik. Isus nije bio svećenik (Veliki svećenici su bili oko njega), već je naučavao: Ja sam Put, Istina i Život. Izvorno kršćanstvo daje pravedna rješenja za svakodnevni život, katoličanstvo ih oduzima. Svi su pred Bogom jednaki, nema “jednakijih”. Običan čovjek svojim trudom zarađuje za sebe i obitelj i ne moli u crkvama da mu proračun crkvene institucije udijeli milostinju za svoj neradni nauk. Tko ne radi i od drugoga nešto očekuje na nezakonit način, k tome još to i pridobije, ogrješuje se o zapovijed Božju: Ne ukradi!

Zakon učinka i posljedice je pravedan. Onaj tko oskudijeva poštenim radom više neće oskudijevati.

Slobodna Dalmacija

08.11.2009. | 12:39

Subotički župnik: Katoličko svećenstvo u nekim selima Bačke gladuje

„Katoličko svećenstvo u pojedinim selima Bačke doslovno gladuje, jer je financijska potpora vjernika i države nedovoljna, izjavio je u TV emisiji “Hrvatska riječ” od nedjelje predsjedavajući Katoličkog instituta “Ivan Antunović”, župnik iz Subotice dr. Andrija Kopilović.

“Imamo sela u kojima župnik oskudijeva u najosnovnijim stvarima. Na primjer, u mjestima Futog i Titel. Situacija je tako teška da se njihovo stanje graniči s glađu”, kaže dr. Kopilović, demantirajući tako, kako kaže, zablude o “bogatstvu katoličke crkve u Bačkoj”.

To uopće nije točno, dodaje, jer svećenstvo u Subotičkoj biskupiji ima mjesečnu plaću koja iznosi oko 110 eura, pa da bi sebe i institucije izdržavali moraju tražiti pomoć izvana.

O bogatstvu katoličke crkve u Srbiji, odnosno Bačkoj može se eventualno govoriti u razdoblju prije 100 godina, navodi dr. Kopilović, kada je najveći dio crkava u ovoj regiji i građen.

“Imamo zato 30 posto pasivnih župa, što znači da postoje objekti ali u njima nema vjernika”, kaže sugovornik TV emisije “Hrvatska riječ”, i dodaje kako je riječ o manjim sredinama, selima u kojima je nekada živio veliki broj aktivnih vjernika.“

Jedna misao o “MOLI I RADI