MEĐUNARODNO PRAVO

Ivica Grbčić
06.11.09.

POŠTIVANJE MEĐUNARODNOG PRAVA

Ivan Miklenić u Glasu Koncila, broj 45 (1846) od 08.11.09. piše o poštivanju međunarodnog prava u kontekstu sporazuma o granici Slovenije i Hrvatske.
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_komentar.html?broj_ID=17668

Miklenić u članku navodi: “Već ostvareni presedan je u tome što je službena politika EU-a pristala, štoviše po svome predstavniku tome i kumovala, da se granični spor između Slovenije i Hrvatske rješava – umjesto principijelno i isključivo u duhu međunarodnoga prava – mješavinom politike i prava.”

Da li je ova konstatacija primjenjiva i na međunarodne ugovore Republika Hrvatska-Sveta Stolica?
Naime, u ugovorima se ne spominje principijelno i isključivo međunarodno pravo, već su isti obojeni i ocjenama neutemeljenim u pravu poput:
…„temeljeći se Republika Hrvatska na odredbama Ustava, posebno na člancima 40. i 41. o vjerskoj slobodi i o slobodi savjesti, a Sveta Stolica na dokumentima Drugoga vatikanskog sabora i na odredbama kanonskoga prava;
– imajući u vidu nezamjenjivu ulogu Katoličke Crkve u odgoju hrvatskoga naroda i njezinu povijesnu i sadašnju ulogu na društvenom, kulturnom i obrazovnom području;
– svjesni da većina građana Republike Hrvatske pripada Katoličkoj Crkvi;“

Vidimo dokumente drugog vatikanskog sabora, kanonsko pravo, nezamjenjivu ulogu Katoličke crkve u odgoju hrvatskog naroda (inače je neodgojen bez Crkve!) i njezinu povijesnu i sadašnju ulogu na društvenom, kulturnom i obrazovnom području, pripadnost većine Katoličkoj crkvi, pa se pitamo:Kakve veze ima navedeno s međunarodnim pravom?

Nadalje, u svom članku Miklenić konstatira da “Europska komisija EU-a nadilazi svoja ovlaštenja miješajući se u bilateralna pitanja dviju država i potičući na opasni presedan kršenja europskoga i međunarodnoga prava« – ističe se u izjavi Komisije »Iustitia et pax«.
…Također, ako bi Europska Unija dopuštala da njome manipuliraju određene međunarodne političke snage mimo međunarodnog prava – kao što je to slučaj s ad hoc Haškim sudom iza kojega formalno stoji već davno nevjerodostojna Organizacija ujedinjenih naroda – onda sve države koje aspiriraju na članstvo u EU-u imaju veoma ozbiljan razlog za brzo triježnjenje i hlađenje.”

Iz ovog pasusa možemo isčitati na upozorenje Crkve da je riječ o opasnom presedanu kršenja europskoga i međunarodnoga prava, te da Unijom manipuliraju određene međunarodne političke snage mimo međunarodnog prava, te to predstavlja veoma ozbiljan razlog za brzo triježnjenje i hlađenje.
S ovim se konstatacijama slažemo i trebamo ih primjeniti na Crkvu samu i presedan europskih i svjetskih razmjera u kršenju međunarodnoga prava.
Kao osnov ovakvog stava pozabavit ćemo se govorom pape Benedikta XVI održanim pred Općom skupštinom UN-a u travnju prošle godine.
U svojemu je govoru Papa upozorio kako je izvor ljudskih prava ljudska osoba, koja je »najviša točka stvaralačkog Božjeg plana za svijet i za povijest«. Stoga se ljudska prava »temelje na naravnom zakonu koji je upisan u ljudsko srce i prisutan u različitim kulturama i civilizacijama. Istrgnuti ljudska prava iz tog konteksta značilo bi suziti njihovo polje te upasti u relativističko poimanje prema kojemu bi značenje i tumačenje prava moglo biti različito… ovisno o kulturnim, političkim, društvenim pa čak i religioznim kontekstima«, rekao je Papa.
Stoga, štititi prava čovjeka izvan konteksta međunarodnog prava, izvan duše i srca čovjeka, posebnim ugovorima, koji tog istog čovjeka kroz porezna davanja državi dodatno bespotrebno opterećuju, pravi je nonsens.
Papa Benedikt XVI ne dijeli mišljenje Miklenića kada su u pitanju Ujedinjeni narodi i kršenje ljudskih prava utvrđenih međunarodnim pravom i konvencijama. Miklenić navodi da su UN već davno nevjerodostojna Organizacija, dok je u samom Glasu Koncila broj 17 (1766)od 27.4.2008.
(http://www.glas-koncila.hr/rubrike_izdvojeno.html?news_ID=14100)

 pod naslovom Ljudska prava izviru iz Stvoritelja objavljen stav samog pape:

»Budući da priznavanje transcendentalne vrijednosti pomaže obraćenju srca svakog muža i žene«, Sveti je Otac rekao kako je važno da Ujedinjeni narodi promiču međureligijski dijalog te da koriste njegove blagodati. Upozorio je i na važnost promicanja vjerske slobode, i to ne samo slobode bogoštovlja nego i slobode javnog djelovanja u skladu s vjerskim uvjerenjima. Benedikt XVI. osvrnuo se i na stav Katoličke Crkve, tj. Svete Stolice prema Ujedinjenim narodima. Papina prisutnost je znak »poštovanja prema UN-u« i nade da on služi kao »znak jedinstva među državama te instrument u službi čitave ljudske obitelji«.
Stoga »Crkva za ostvarivanje tih ciljeva djeluje i preko međunarodnog angažmana Svete Stolice (koja je u UN-u prisutna u statusu stalnog promatrača od 1964. godine, op. a.), u skladu s vlastitim doprinosom na etičkom i moralnom planu«. Za Crkvu su Ujedinjeni narodi »povlašteno mjesto« na kojemu svoja »iskustva ‘u ljudskosti’« stavlja na raspolaganje svim članovima međunarodne zajednice. Razlog za nadu u bolji svijet, koja je zajednička svim ljudima, Crkva crpe iz spasenjskoga djela Isusa Krista. »Evo zašto je Crkva sretna što je uključena u djelatnost ove plemenite organizacije, kojoj je povjerena odgovornost za promicanje mira i dobre volje u svem svijetu«, rekao je Papa.

Čiji je stav na koncu pravovaljan – Kardinala Bozanića (Miklenića)  ili samozvanog «Kristovog namjesnika» njegovog pretpostavljenog «sv. oca» pape Benedikta XVI? Bez sumnje, «pravovaljan» stav je u ovoj kombinaciji svakako papin dok se iz Bozanićevog stava može isčitati latentna pobuna protiv papinog autoriteta   koja ga vodi sve dublje u katoličko-hrvatsku izolaciju.  Političari koji podržavaju takvo stanje, počinju biti opterećeni ovakvim stanjem.

Međunarodni angažman Svete Stolice, kako ističe papa, moguć je samo na temelju međunarodnog prava?
„Stoga »Crkva za ostvarivanje tih ciljeva djeluje i preko međunarodnog angažmana Svete Stolice (koja je u UN-u prisutna u statusu stalnog promatrača od 1964. godine, op. a.), u skladu s vlastitim doprinosom na etičkom i moralnom planu«. Za Crkvu su Ujedinjeni narodi »povlašteno mjesto« na kojemu svoja »iskustva ‘u ljudskosti’« stavlja na raspolaganje svim članovima međunarodne zajednice. Razlog za nadu u bolji svijet, koja je zajednička svim ljudima, Crkva crpe iz spasenjskoga djela Isusa Krista. »Evo zašto je Crkva sretna što je uključena u djelatnost ove plemenite organizacije, kojoj je povjerena odgovornost za promicanje mira i dobre volje u svem svijetu«, rekao je Papa.
Na početku svojega govora Papa je istaknuo ulogu Organizacije ujedinjenih naroda, koju valja još aktivnije promicati »u vrijeme kad smo svjedoci očitog paradoksa u kojemu je multilateralni konsenzus trajno u krizi zbog toga što je podložan odlukama nekolicine, dok svjetski problemi zahtijevaju kolektivno djelovanje međunarodne zajednice«. Neke je ciljeve Papa posebno stavio organizaciji na srce. To je »promicanje solidarnosti prema najslabijim područjima planeta«, jer neke strane svijeta, osobito Afrika, »ostaju na marginama istinskog integralnog razvoja« te »doživljavaju samo negativne učinke globalizacije«. Nadalje, naglasio je potrebu promicanja etike u znanosti i njezinoj primjeni, jer »neki aspekti primjene predstavljaju jasno kršenje reda stvaranja, do te mjere da se protive ne samo svetosti života nego i samu ljudsku osobu i obitelj lišavaju njihovog prirodnog identiteta«. Tu je Papa upozorio i na očuvanje stvorenoga. Također je potvrdio pravo, pa i obvezu, međunarodne zajednice na intervenciju kad je riječ o zaštiti slabijega. Dužnost je nacionalnih država štititi svoje građane, no ako to ne mogu ili ne žele, to pravo i ta odgovornost spada na međunarodnu zajednicu.“

Kako vidimo dužnost je nacionalnih država štititi svoje građane, no ako to ne mogu ili ne žele, to pravo i ta odgovornost spada na međunarodnu zajednicu. Pretpostavljamo u skladu s međunarodnim pravom, odnosno međunarodnom pravednošću. Kardinal Bozanić (Miklenić) i HBK već su odavno promijenili i primjenili svoje stavove kroz ugovore Sveta Stolica-RH, i to bez obzira na nepogrješivost i stav njihovog vođe – samozvanog „svetog oca“ pape, kojeg pak, po dogmatskom učenju, pri ovakvim izjavama inspirira Sv.Duh.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s