ČUĐENJE VATIKANA NA TEMU POŠTIVANJA ZAKONA

 Vatikan se čudi što Europski sud za ljudska prava dosuđuje na temelju Zakona koji je važeći u Republici Italiji? Riječ je o odluci koja je u Vatikanu primljena s čuđenjem i žaljenjem.

    Poštivanje zakonitosti u bilo kojoj državi u nadležnosti je biskupa koje imenuje Vatikan. Ovo je zaključak koji se dade isčitati iz komentara kardinala Tarcisia Bertonea, papinog državnog tajnika. Države nemaju pravo temeljem svojih Ustava odlučivati u korist građana koji su te zakone izglasali.

    Crkva i države kroje svoje ponašanje u skladu s neslužbenim paktom. Financijski i politički interesi su iznad svega. Mediji dobrim dijelom podržavaju takvo stanje. Odgovorni su svi, počev od malog čovjeka, naroda, političara, crkvenih dužnosnika, novinara itd.

Zakoni se, po riječima ravnatelja tiskovnoga Ureda Svete Stolice Federica Lombardia, trebaju interpretirati u smislu „duboke povezanosti uz povijesni, kulturni, i duhovni identitet talijanskoga naroda“. Pri tom se uloga kršćanstva u oblikovanju europskoga identiteta ne želi priznati, navodi Lombardi.

    Kršćanstvo nije učenje Rimokatoličke crkve već je to katolicizam. Crkva želi nametnuti javnom mnijenju duboki osjećaj krivice neprihvaćanja kršćanstva kao temelja razvitka europskog društva. Crkva pri tom ne navodi, kakvom se prijevarom služi. Duboka je povezanost uz povijesni, kulturni i duhovni identitet način na koji se sugerira tumačenje zakona. Na takav način možemo tumačiti i djelovanje Crkve katoličke u obmani staroj dvije tisuće godina. Ustav bilo koje republike, odnosno države etabliraju građani, a tumačenje istoga predaje se u ruke crkvenih dužnosnika zajedno s političarima. Kada ne bi postojala proračunska sredstva koja se koriste za razne manipulacije i lagodan život na teret poreznih obveznika, zakoni, a poglavito Ustav, bi se tumačili u skladu sa pravnom praksom.

Članke objavljene u Glasu Koncila prenosimo u cijelosti:

Vatikan s čuđenjem o presudi kojom se traži uklanjanje raspela iz talijanskih škola

 „Papin državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone je, na rubu tiskovne konferencije održane u rimskoj dječjoj bolnici Bambino Gesù, kritizirao nepravomoćnu presudu Europskoga suda za ljudska prava, kojom se od talijanske države traži uklanjanje raspela iz škola i drugih javnih ustanova.

Kardinal Bertone je pritom izrazio zadovoljstvo namjerom talijanske vlade da se žali na tu odluku kojom se talijansku državu osuđuje za navodno narušavanje sekularizma.

Kako je rekao ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi, riječ je o odluci koja je u Vatikanu primljena s čuđenjem i žaljenjem.

Raspelo je uvijek bilo znak dara Božje ljubavi te jedinstva i prihvaćanja za cijelo čovječanstvo, napomenuo je Lombardi. Žalosti nas to što ga se smatra znakom podjele, isključivanja ili ograničavanja slobode. Raspelo to nije, a nije to ni u općem osjećaju našega naroda.

“Na poseban način zabrinjava to što se iz svijeta odgoja želi isključiti bitni znak važnosti vjerskih vrednota u talijanskoj povijesti i kulturi. Religija daje dragocjeni doprinos u odgoju i moralnome razvoju ljudi, i bitna je sastavnica naše civilizacije. Pogrešno je i nesmotreno isključiti ju iz odgojne stvarnosti”, rekao je Lombardi.

Osim toga, rekao je nadalje Lombardi, čudi što jedan europski sud oštro intervenira u predmetu koji je duboko vezan uz povijesni, kulturni, i duhovni identitet talijanskoga naroda. Taj put neće privući na ljubav i veće sudjelovanje u europskoj ideji, koju smo kao talijanski katolici snažno poduprli od samoga početka. Čini se kao da se ne želi priznati uloga kršćanstva u oblikovanju europskoga identiteta, koje je, naprotiv, bilo i ostaje bitno, naglasio je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice. (ika / gk)

5.11.2009.

 http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=13653&act=view

Kardinal Schönborn: Križ je simbol kršćanskih korijena Europe

“To je neprihvatljivo” – tim je riječima predsjednik Austrijske biskupske konferencije kardinal Christoph Schönborn prokomentirao presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu o uklanjanju raspela iz talijanskih škola, prenijela je agencija SIR.

“Presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu jednostavno je neprihvatljiva. U Austriji je pravna situacija po tom pitanju jasna: u svim školama u kojima većina učenika pripada kršćanskoj religiji, mora biti prisutan križ u svim prostorijama. To je utvrđeno Ustavom. Križ u učionicama ne krši slobodu vjeroispovijesti kao ni slobodu ispovjedanja različitih vjerskih uvjerenja”, objasnio je kardinal Schönborn.

“Taj je simbol znak činjenice da je ljubav jača od smrti. Na tome se simbolu temelji europski i austrijski identitet. Tom presudom Sud nije učinio nikakvu uslugu Europi. Ovaj kontinent imat će budućnost ako ne zaniječe svoje korijene. Križ je simbol tih korijena”, kazao je predsjednik Austrijske biskupske konferencije. (ika / gk)

5.11.2009.

http://www.glas-koncila.hr/portal.html?catID=2&conID=13656&act=view

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s