PRISTRANA I IDEOLOŠKA RASPELA

PRISTRANA I IDEOLOŠKA RASPELA

OGORČENOST BISKUPA NA KRŠENJE NJIHOVIH PRAVA 

Raspela u javnim i državnim ustanovama. Da li dolazi vrijeme vrednovanja po zakonu ili po političko-tradicionalnim, odnosno vjerskim uvjerenjima?

    Europski sud smatra da je diskriminacija u školama prisutna i to samim donošenjem presude u korist pravednosti. Sloboda zajamčena ustavom prvo je načelo demokracije.

    U Italiji se očito zakoni podređuju tradiciji, politici i crkvenim usudama.

    Pravna država u ostalim dijelovima Europe ima o čemu razmišljati.

Talijanski biskupi izražavaju ogorčenost jer u odluci suda prevladava određena pristranost i ideološka obojenost zato jer raspelo nije samo vjerski znak nego označava cijelu jednu kulturu, a katolištvo je dio povijesnog nasljeđa talijanskog naroda. Slijedom odluke Suda, došlo bi do umjetno izazvanog raskola između naroda i njegovih duhovnih i kulturnih korijena, kažu biskupi.

Kultura smrti a ne života prevladava u glavama biskupa,a od katolištva su napravili najjači biznis tisućljeća. Raskol je na pomolu jer se trebaju poštivati ustavna prava a ne kvazi duhovna i kulturna nasljeđa.

 Jutarnji list 03.10.09. objavljuje: 

POTRES U ITALIJI

Europski sud: U javnim školama

 

bez raspela 

 

 Sud smatra da bi djeca mogla raspelo protumačiti kao vjerski znak koji bi mogao uvjetovati njihov razvoj te smetati djeci drugih vjera i ateistima

Autor: Inoslav  Bešker

Italiju je tužila majka koja je tvrdila da se raspela moraju maknuti iz škola u koje idu njena djeca

RIM – Potres na talijanskoj političkoj i vjerskoj sceni izazvala je presuda Evropskog suda pravde u Strasbourgu, po kojoj je nazočnost raspela u učionici obvezatne škole “kršenje slobode roditelja da odgajaju djecu po vlastitu uvjerenju i kršenje vjerske slobode učenika”.

Pristrano i ideološki

Talijanska vlada najavila je priziv, Sveta Stolica tek vrednuje presudu, a Talijanska biskupska konferencija je odbacuje kao “pristranu i ideološku” te osuđuje “laicizam”.Talijanska ministrica prosvjete Mariastella Gelmini komentira da raspelo nije znak vjere nego talijanske tradicije. Ministar pravde Angelino Alfano se zgraža što bi se itko mogao smatrati povrijeđenim isticanjem raspela.

I novi tajnik oporbene Demokratske stranke, ekskomunist Pierluigi Bersani smatra da “drevna tradicija poput raspela nikome ne može biti uvredljiva”.

Dosuđena je i odšteta tužiteljici. Toje Soile Lautsi, talijanska državljanka finskog podrijetla, koja je zahtijevala da se raspelo makne iz učeonice državne škole koju su pohađala njezina djeca.

Tužba odbačena u Italiji

Obratila se Evropskom sudu 2002, pošto je njezin zahtjev odbačen na svim talijanskim instancijama.

http://www.jutarnji.hr/europski-sud–u–javnim-skolama-bez-raspela/331175/

SEEbiz kometira:

04.11.09.

CRKVA I POLITIKA

GfK: 28 posto građana Hrvatske protiv križeva u javnim prostorima

Autor/izvor: SEEbiz

Nedavno je cijela zemlja žučno raspravljala o isticanju križa/raspela ili drugih kršćanskih vjerskih simbola u javnim prostorima/ustanovama. Najvećem djelu populacije to je posve svejedno, zatim slijedi približno isti omjer onih koji bi stavljali kršćanska vjerska obilježja u javne prostore i onih koji to ne bi činili. 

Vjeru u svakodnevnom životu oko dvije trećine smatra jako važnom ili važnom, četvrtina smatra da je vjera niti važna ni nevažna, a preostalih 10% smatra vjeru nevažnom ili o tome ne razmišlja.

Pitanje je glasilo: Podržavate li prisutnost kršćanskih vjerskih simbola u javnim prostorima u Hrvatskoj?

– svejedno mi je / ne smeta mi 36%

– svakako BI trebali biti u javnim prostorima 29%

– svakako NE BI trebali biti u javnim prostorima 28%

– ne zna / ne može se opredijeliti 7%

Dakle, 36% građana ocjenjuje da im je svejedno stavljaju li se kršćanski simboli u javne prostore. Ovaj odgovor, više od prosjeka, prisutan je kod mladih između 18 i 24 godine (ali i kod dobne skupine od 15 do 17 godina – 40%), kod stanovnika sjeverne Hrvatske te Like, Korduna, Banovine (od 41 do 43%). Suprotno, najmanje neutralnih je kod osoba starijih od 65 godina (30%), kod onih s najnižim obrazovanjem (28%), te u Istri i Primorju (26%). Zanimljivo je dodati da je ovdje oko 60% građana kojima je vjera jako važna ili važna za život

Zagovornici stavljanja kršćanskih obilježja u javne prostore, više od prosjeka, su kod osoba s najnižim obrazovanjem (56%), kod građana starijih od 65 godina (38%), kod onih iz sjeverne Hrvatske (38%), te općenito u naseljima do 2000 stanovnika (36%). Promatra li se ovaj odgovor u relaciji prema važnosti vjere u životu ispitanika dobiva se da je za njih 97% vjera jako važna ili važna.

Protivnika stavljanja tih obilježja u javne prostore ima najviše u Istri s Primorjem (56%), među visoko obrazovanima (46 %), te u dobnoj skupini od 35 do 44 godine starosti (35%). Kod protivnika je za 43% vjera inače jako važna ili važna, za 34% je niti važna ni nevažna i za 23% je potpuno nevažna ili o vjeri uopće ne razmišlja.

http://www.seebiz.eu/hr/seebiz-trend/zivot-i-showbiz/gfk-28-posto-gradana-hrvatske-protiv-krizeva-u-javnim-prostorima,60272.html

Livno online

05.studeni 2009.

Skidanje raspela Italiju i Vatikan šokiralo, a Hrvatsku bi i podijelilo

Talijanska se vlada žalila na presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je naložio Italiji uklanjanje raspela iz učionica u državnim školama. Vatikan je sudsku odluku nazvao kratkovidnom i pogrešnom. Piše Večernji list.

Poštovanje svih vjera

U Hrvatskoj bi takva presuda naišla na žestok otpor.

– Uvjereni sam vjernik, ali mislim da križevima nije mjesto u svakoj školskoj prostoriji. No protivim se izbacivanju križeva iz škole – kaže Nikica Mihaljević, ravnatelj OŠ Ante Starčević iz zagrebačke Dubrave. Ravnateljica Upravno-birotehničke škole Suzana Hitrec drži da bi u pravilu javne ustanove, što škole jesu, trebale biti bez vjerskih obilježja. Izbacivanju križeva protivi se i državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja Diana Vican.

Smjer EU i presuda križu – Poštujemo sve vjere i običaje pa smatram da ni križ na nekom mjestu u školi ne bi trebao predstavljati problem – ističe D. Vican.

Nakon analize presude koju su suci donijeli na osnovi žalbe talijanske državljanke finskog podrijetla koja se protivi držanju križa u učionicama, Vatikan je kazao da se europski suci upleću u materiju “duboko vezanu za povijesni, duhovni i kulturni identitet talijanskog naroda”. Talijanska biskupska konferencija, pak, govori da se na prvi pogled presuda čini “parcijalnom i ideološkom”.

Stranke vladine većine desnog centra premijera Berlusconija, kao i oporbene, Demokratska stranka novoizabranog čelnika Pierluigija Bersanija, osuđuju europske suce i zalažu se za držanje križa u učionicama. Samo talijanski komunisti pozdravljaju presudu iz Strasbourga. Talijanski biskupi drže kako su europski suci zanemarili “višestruko značenje križa, koje nije samo religijsko nego i kulturno”.

Da se kroz “presudu križu” može vidjeti u kojem smjeru kreće EU, upozorava i biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović: – U tom duhu trebat će u dogledno vrijeme maknuti i s naših ulica crkve i križeve jer su i one u javnom prostoru gdje žive i kreću se oni kojima to smeta. Na drugim mjestima trebat će maknuti džamije i pagode. Trebat će ipak razmisliti je li to tolerancija ako pojedincu smeta ono što je milijunima sveto – pita mons. Bogović te dodaje da su kršćani u prošlosti dugo živjeli u sredinama u kojima nisu smjeli pokazati što jesu.

– Zato su uzeli u prvim stoljećima za znak ribu i po tom se simbolu međusobno prepoznavali. Ne treba smatrati katastrofom ako nam zabrane ovaj sveti znak. Važno je u sebi gajiti poruku otajstva križa – kaže biskup Bogović.

http://www.livno-online.com/svijet/14304-skidanje-raspela-italiju-i-vatikan-sokiralo-a-hrvatsku-bi-i-podijelilo

Tportal.hr 

NAKON MESIĆA I EUROPSKI SUD PORUČUJE

Stop križevima u učionicama!

Marina Barukčić

04.11.2009. 

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu presudio je da bi talijanske škole trebale ukloniti raspela sa zidova učionica jer njihova izloženost može uznemiriti djecu koja nisu kršćani

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu je presudio: ‘Križ u učionici predstavlja kršenje prava roditelja na odgoj njihove djece prema njihovim uvjerenjima i kršenje religije učenika.’

Tužbu je sudu podnijela Talijanka Soilea Latusi koja je bila isprovocirana time što njezina djeca u školi u sjevernoj Italiji u svakoj učionici gledaju u raspelo. Europski sud složio se s majkom da takav odnos školske ustanove krši pravo roditelja da djeci osigura svjetovno obrazovanje.

‘Izloženost raspela može biti ohrabrujuća za religioznu djecu, ali jedno tako uznemirujuća za djecu druge vjeroispovijesti, posebno ako su dio vjerske manjine, ili za ateiste’, ističe sud čije su presude konačne za svaku zemlju koja je potpisala Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

U daljnjem obrazloženju stoji da se ‘država treba suzdržati od nametanja vjerovanja u prostorijama u kojima pojedinci moraju boraviti’, a dodaje se i da je cilj javnog obrazovanja ‘poticanje kritičkog mišljenja’.

Raspela krše pravo na slobodu mišljenja i savjest

Vijeće od sedmero sudaca jednoglasno je presudilo da raspela u školama krše članke Konvencije koje se odnose na pravo na obrazovanje, pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijesti.

Sud ipak nije naredio talijanskim vlastima da moraju ukloniti raspela iz škola, a majka Latusi je dobila odštetu u iznosu od pet tisuća eura.

Naime, u Italiji su i dalje na snazi zakoni iz 20-ih godina, iz vremena vladavine fašista, koji propisuju da raspela moraju biti izložena u školama. Čelnik talijanske muslimanske zajednice prije nekoliko godina je proveo kampanju za uklanjanje križeva iz državnih ustanova, ali je to izazvalo veliko negodovanje u većinski rimokatoličkoj Italiji. Tadašnji papa Ivan Pavao II rekao da je nedemokratski i opasno pokušati izbrisati vjerske simbole, a talijanski sudovi su na kraju odbili sve zahtjeve za uklanjanje raspela.

Mesić bio ‘raspet’ zbog raspela

Podsjetimo, prije dva mjeseca je i predsjednik Stipe Mesić također tražio da sve sva vjerska obilježja uklone iz vojarni, policijskih postaja i svih državnih ustanova. Rekao je da bi čak Crkva sama trebala to zatražiti i reći da u sekularnoj državi u državnim ustanovama ne bi trebalo biti nikakvih vjerskih obilježja te da su raspela rezervirana za kapelice. ‘Ne mogu u vojsci u kojoj su i Židovi, i muslimani, i katolici, i protestanti, i ateisti biti javno izvješeni samo simboli jedne crkvene zajednice’, žestok je bio Mesić koji smatra da Crkva ima privilegiran položaj u državi.

Ubrzo su u svojim propovijedima reagirali mnogi hrvatski biskupi, pa i kardinal Josip Bozanić s izjavom: ‘Kršćanstvo i druge religije mogu dati svoj doprinos razvoju jedino ako i u javnom prostoru ima mjesta za Boga.’

Zgroženi njegovim izjavama bili su i u Udruzi branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke. U priopćenju su napisali da su ‘ogorčeni i zaprepašteni izjavom predsjednika Republike’ jer je, kažu, križ simbol koji ujedinjuje, a ne razjedinjuje.

‘Hrvatska je sekularna država, ali to ne znači ljudi ne smiju isticati vjerske simbole u svojim uredima’, rekao je HDZ-ov Andrija Hebrang koji se najoštrije suprotstavio Mesiću: ‘I sada i dok sam bio ministar obrane, u kancelariji sam držao kip Majke Božje. Ona mi je, kao i svim hrvatskim braniteljima, pomogla da uspješno završimo Domovinski rat. Pod križem je stvorena Hrvatska vojska, s križem i krunicom izvojevali smo pobjedu, ti simboli nikoga ne vrijeđaju i nećemo ih se sada odreći. Križ je pomogao stvaranje hrvatske države, pomoći će i njezinom očuvanju.’

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/41995/Stop-krizevima-u-ucionicama.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s