GRABEŽLJIVCI SVOJIH PLODOVA

 

 Ivica Grbčić

18.10.09.

“Isus nas upozorava da su izvana u odjeći umilnih stvorenja, a iznutra su grabežljivci. Jedini kriterij koji nam daje da bismo ih prepoznali jesu njihovi plodovi”, istaknuo je Bozanić.

 GRABEŽLJIVCI SVOJIH PLODOVA

 Bozanić je pred mladima naglasio da u odjeći umilnih stvorenja vrebaju grabežljivci. Plodovi su kriterij, ali ne naglašava da su plodovi rada kriterij, i da je to Isus naglasio. Što rade plodonosci u Crkvi? Kojim radom se bave? Prijetnjama vječnim paklom ako se ne priklonimo neradu crkvene hijerarhije. Nerad znači da to nisu plodovi po kriteriju Isusa, već da grabežljivci u odjeći prelata i svećenstva uzimaju sve čega se domognu – neradom. Povrat imovine, državna sredstva, milostinja siromašnih itd. samo su dio načina “rada” pod krinkom učenja Isusa iz Nazareta. Da li je nekome boljitak na vidiku zbog toga? Da li stoljetno učenje i ponašanje “vukova” u jagnjećoj koži donosi napredak u miru i dobru? Naprotiv, kriza je tek na vidiku.

 Slobodna Dalmacija piše:

 15.10.2009. | 22:47

Bozanić poručio studentima da budu kritični prema samozvanim tumačima istine

„U prigodi početka nove akademske godine, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić služio je večeras u katedrali misno slavlje poručivši članovima akademske zajednice, a posebno mladima, da budu kritični prema svim samozvanim tumačima istine, te da ne dopuste da im ubrzan način života “oduzme dušu, zamrači pogled i unese nemir neistinom”.

U svojoj homiliji kardinal je sveučilištarce upozorio na opasnost koja prijeti od samozvanih proroka, koji se u hrvatskom društvu predstavljaju kao jedini tumači istine, a, kako je rekao, posebno su glasni kada vjeru, vjernike i Crkvu nazivaju zaostalom i nazadnom neprijateljicom znanosti.

“Isus nas upozorava da su izvana u odjeći umilnih stvorenja, a iznutra su grabežljivci. Jedini kriterij koji nam daje da bismo ih prepoznali jesu njihovi plodovi”, istaknuo je Bozanić, upozorivši kako su njihovi korijeni često “duboko u tlu onih ‘prosvjetitelja’ koji su u zadnjim desetljećima naše povijesti kao prokušane metode rabili tamnice protiv savjesti i zidove protiv istine”.

Studente je pak upozorio da ne zaborave kako su izrasli na muci onih koji su svijet morali gledati omeđeni zidom tih komunističkih ‘prosvjetitelja’ koji su “punili zatvore ne samo političkim neistomišljenicima, nego i vrhunskim intelektualcima, ispunjenih ljubavlju prema istini”.

Za primjedbe da se Crkva još uvijek bori s komunizmom, koji pripada nekom prošlom vremenu, rekao je kako nije “toliko važan komunizam kao takav, jer Crkva nema političkih težnja, nego laž iz koje niču otrovni plodovi odbacivanja istine”.

Primijetio je i kako se u pojedinim segmentima ne može čak ni govoriti o nekom drugom vremenu, obrazloživši to pokušajem oduzimanja spomena hrvatskim ljudima te davanjem mladima za primjere nekadašnje promicatelje nepravednoga režima što, kako je rekao, duboko vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Studentima i studenticama poručio je da hrabro iznesu na vidjelo istinu koja još uvijek čami pod budnim okom onih koji ne žele da se istina o komunizmu prokaže kao duboki razlog mnoštva naših sadašnjih poteškoća u društvu, ne samo kao kriza društvenoga i pravnog sustava, nego kao odnos prema vrijednostima: života, rada, povjerenja, sebedarja, žrtve, odgovornosti…

“Danas kada imate pristup izvorima i metodama spoznaje, studirajte i sami istražujte”, rekao je Bozanić mladima kazavši kako uvijek mogu provjeriti tko im pruža ruku radosti i želi dobro.“ H

 

16.10.2009. | 19:50

Kardinal u zagrebu služio svetu misu za studente, dekane i profesore

Bozanić mladima: Ne nasjedajte lažnim prorocima

 
Piše Marijana Cvrtila

 Samozvani proroci i tumači istine, koji priječe istini da bude vidljivija, u hrvatskome su društvu vrlo glasni kada vjeru, nas vjernike, a osobito Crkvu, nazivaju zaostalom, nazadnom i neprijateljicom znanosti.

Ne dajte se prevariti njihovim nametanjem dojmova! Lažni se proroci svakoga vremena predstavljaju kao jedini tumači istine, a zapravo tumaraju u mraku svojih zabluda.

Poručio je to nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić na misi koju je u četvrtak na večer služio u zagrebačkoj katedrali u povodu početka nove akademske godine, a na kojoj su uz zagrebačkoga rektora Aleksu Bjeliša bili nazočni brojni studenti, dekani fakulteta i profesori.

Kardinal ni ovaj put u propovijedi nije zaobišao u zadnje vrijeme najčešću metu kritika iz Katoličke crkve – komunizam te njegove ostatke i “reprezente” u hrvatskome društvu.

Korijeni zla

Govoreći akademskoj zajednici o “samozvanim prorocima”, posebno je pozvao mlade da razmotre njihova djela, a osobito ona kojima se nadahnjuju.

– Provjerite nisu li njihovi korijeni duboko u tlu onih “prosvjetitelja” koji su u zadnjim desetljećima naše povijesti kao prokušane metode rabili tamnice protiv savjesti i zidove protiv istine – poručio je kardinal.

Govoreći o 20 godina od pada “željezne zavjese”, Bozanić je mladima kazao kako su oni naraštaj koji je “izrastao na muci onih koji su svijet morali gledati omeđeni tim zidom komunističkih ‘prosvjetitelja’ koji su punili zatvore ne samo političkim neistomišljenicima, nego i vrhunskim intelektualcima, ispunjenima ljubavlju prema istini”.

– Nemojte se iznenaditi ako vam budu govorili da se Crkva još uvijek bori s komunizmom, a da je ovo neko drugo vrijeme. Nije toliko važan komunizam kao takav, jer Crkva nema političkih težnji, nego laž iz koje niču otrovni plodovi odbacivanja istine – kazao je dalje kardinal.

Pozvao je mlade da imaju dovoljno hrabrosti iznijeti na vidjelo istinu o komunizmu kao dubokom razlogu mnoštva sadašnjih poteškoća u društvu, koje se očituju ne samo u krizi društvenog i pravnog sustava, nego i odnosu prema vrijednostima života, rada, žrtve, odgovornosti.

Ne sramite se svoje vjere!

Studentima je poručio neka u sve unose ljepotu evanđelja, te se ne stide biti vjernicima.

– Slobodno očitujte da ste kršćani, ponajprije zalaganjem, trudom i poštenjem, ali i vanjskim očitovanjem. Upravo zato jer je slobodno, kršćanstvo ne živi u strahu – zaključuje kardinal.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s