Papa Češku poziva na vjeru

Ivica Grbčić

03.10.09. 

Papa Češku poziva na vjeru

 

Promatrači ocjenjuju kako je nepovjerenje u institucionaliziranu religiju i dalje duboko ukorijenjeno, a odnosi između crkve i države u Češkoj su i dalje nagriženi.

 PAPA BENDIKT XVI KAO ŠEF TURISTIČKE ORGANIZACIJE

U KRIŽARSKOM POHODU ČEŠKIM ATEISTIMA I PRAŠKIM NEKRETNINAMA   

    26.rujna 2009.godine Benedikt XVI započeo je svoj posjet Češkoj Republici. Dočekao ga je predsjednik Vaclav Klaus, koji je jednom rekao da je Katolička crkva jedna “turistička organizacija”. 

    “Češki narod, koji se prije dvadeset godina sretno oslobodio od komunističkoga ugnjetavanja, neka sada otkrije kršćanske tradicije koje su duboko oblikovale njegovu kulturu”, istaknuo je Benedikt XVI. u Pragu, gdje je započeo svoje trinaesto međunarodno apostolsko putovanje, koje se odvijalo pod geslom – Kristova ljubav naša je snaga.   

    Papa je istaknuo kako društvo još uvijek nosi rane prouzročene bezbožnom ideologijom i često ga očarava suvremeni mentalitet hedonističkog konzumizma, s opasnom krizom ljudskih i kršćanskih vrijednosti i posljedičnim širenjem etičkog i kulturnog relativizma. U tim se okolnostima pokazuje urgentnim obnovljeno zauzimanje svih sastavnica Crkve za jačanje duhovnih i moralnih vrijednosti u životu današnjeg društva, rekao je Papa.

Papa u Brnu

    Papa je na misi istaknuo kako povijesno iskustvo pokazuje koji sve apsurdi snađu čovjeka kada isključi Boga iz obzora svojih izbora i djelovanja, i kako nije lako izgraditi društvo nadahnuto na vrijednostima dobra, pravednosti i bratstva, jer je ljudsko biće slobodno a ta je njegova sloboda krhka.

    Tehnološki razvoj i poboljšanje društvenih struktura su važni i zacijelo nužni, ali nisu dovoljni da zajamče moralno blagostanje društva. Čovjek treba biti oslobođen onoga što mu tišti tijelo, ali mora biti spašen od zala koje muče duh, rekao je Papa.

    Ističući kako je prolazna moć svijeta i kako nanosi samo tugu, jedino Krist dariva istinsku sreću koja ostaje zauvijek, kazao je Benedikt XVI. i potom se zapitao je li još aktualna svetost u naše vrijeme ili su poželjniji uspjeh i ljudska slava?

    Govoreći o životu po vjeri, Papa je istaknuo da su danas potrebni vjerodostojni vjernici, spremni životom platiti širenje kršćanskih ideala koje ispovijedaju. To je uski put svetosti koji je pokazao Isus: Ako me netko želi slijediti, neka zaniječe samoga sebe, uzme svoj križ i ide za mnom.  

    Po nekim podacima u Češkoj Republici se više od pola ukupnog stanovništva od oko deset milijuna (skoro 60 %) izjašnjavaju kao ateisti. Neki podaci navode stvarnih 15% katolika u Češkoj.

    Ratzinger se pobrinuo za vrijeme posjeta i ostvarenju ovozemaljskih ciljeva. Nakon osamostaljenja Češke pokrenuto je pitanje povrata imovine Crkvi. Došao je vidjeti što može učiniti da jedan od najvećih i najbogatijih dijelova starog grada Praga koji bio je nekad u vlasništvu Katoličke crkve vrati u svoje jasle. Država je taj posjed vratila, Vrhovni sud ga je nazad oduzeo Crkvi i vratio državi.

    Kako bi diplomatski, a ne prepuštajući ništa slučaju, razriješio krizu povrata, papa se na susretu s diplomatskim zborom u Češkoj poslužio metaforom. Govoreći o ljepotama Praga, rekao je kako praške crkve, dvorci i mostovi usmjeravaju naše umove na Boga. Njihova ljepota očituje vjeru, objavu Boga. Bilo bi tragično diviti se tim ljepotama niječući transcendentnost koju one pokazuju. Razum se ne zadovoljava s onim što oko vidi, nego ga privlači ono što je iza tih ljepota, ono za čim mi duboko žudimo, a to je Duh Stvoritelj. Papa je stoga zabrinut zbog „uznemirujućega cijepanja jedinstva dobrote, istine i ljepote“.

    Kako je vidljivo iz izlaganja dušebrižnika nad nekretninama one, kada su u vlasništvu Crkve, zrače ljepotom i vjerom u crkveno vlasništvo, a uznemirujuće je cijepanje jedinstva Crkve i nekretnina. Transcedencija iz državnog u crkveno vlasništvo je ljepota nužnosti i potrebitosti razuma da vidi ono za čime žude i ateisti i katolici.

    Vjerodostojnim vjernicima katolicima je teško funkcionirati u ateističkoj državi bez tko zna kako stečenih nekretnina koje život (čitaj:prihod i turističku djelatnost) znače. Katolici, po riječima pape, trebaju životom u praškim nekretninama koje bi država trebala ponovno vratiti u okrilje njihove majčice Crkve, svjedočiti vjeru u materijalna dobra po nauku centrale Vatikana, osnosno katekizma Crkve.

    Zaključak bi bio, a prema riječima “svetog nepogrješivog oca” da iako prolazna moć (čitaj:nekretnine”) svijeta nanosi samo tugu, aktualna svetost u naše vrijeme uviđa da su poželjniji uspjeh i ljudska slava od učenja Isusa Krista.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s