OSUDA CRKVENIH ŽELJA

Katolička je vjera obilježje, zaključuje Marin Srakić, predsjednik HBK

            Gospodin Srakić ima pravo. Katolicizam sadrži obilježje nepoštivanja prava žena, inkvizicijskih postupaka, kršenja ljudskih prava, djelovanja Crkve u političkim sistemima koji se ne mogu podičiti demokracijom. Ta vjera dopušta biskupima ispunjavanje želja – materijalnih. O duhovnima nije riječ. Ako se želje ne ispune nastupaju osude i povrede ustavnosti i ustava. Žalba o nezaštićenosti biskupa upućuje se javnosti kako bi ona reagirala i zaštitila kršenje želja za nezakonitim otimanjem svega što potrebuje Crkva i pri tom će Crkva osuditi nezakonito uplitanje Sabora u unutarnje poslove prelata u hijererhiji crkvenih institucija.   

Nekada su osude donošene u ime naroda odnosno u ime partije, a danas se čudne odluke žele donositi u ime laičke države – rekao je u utorak predsjednik Hrvatske biskupske konferencije te đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić na misnom slavlju u Šibeniku gdje je proslavljen sveti Mihovil, zaštitnik grada i biskupije.

Hrvatski sabor prije nekoliko godina sramotno je izjednačio zvuk crkvenih zvona s bukom noćnih barova, rekao je nadbiskup Srakić i dodao kako se sada nastavlja s najavom uklanjanja kršćanskih simbola.

            Ako Crkva, pogotovo biskupi izraze neku svoju želju tada je to povreda ustavnosti i ustava, koji jamči svim građanima pravo izricati mišljenje a samo ne biskupima – požalio se predsjednik HBK te naglasio kako je katolička vjera jedno od obilježja hrvatskog naroda.

            Domovinu valja izgrađivati na zdravim gospodarskim, kulturnim, prosvjetnim, političkim i kršćanskim temeljima, naglasio je nadbiskup Srakić.

Međutim, klimavi su temelji katoličkog kršćanstva. Čitamo u agencijskim vijestima kako su Slobodni kršćani Kristovog Govora na Gori u svim kulturama svijeta podnijeli Upravnom sudu u Freiburgu, Njemačka, senzacionalnu tužbu protiv predsjednika biskupske konferencije Njemačke nadbiskupa Roberta Zollitsch-a (Zolića), sa zahtjevom da Sud ubuduće zabrani crkvenim institucijama nazivati se «kršćanskima» zbog stoljetnih krivotvorenja kojima  su zloupotrebljavali ime Isusa Krista.

             Tužbi je prethodila  «Opomena» upućena svim njemačkim dijecezanskim biskupima u kojoj su jedan teolog, jedan liječnik, dva novinara i dva pravnika opširno obrazložili zbog čega je s njihovog gledišta Crkva izgubila pravo zvati se «kršćanskom».

            Opomena biskupima navodi razloge zahtjeva zabrane upotrebe naziva «kršćanski». Prije svega, to se odnosi na usporedbu – suprotnost crkvenog učenja i životnu praksu Crkve u odnosu na život onoga na koga se pozivaju, Isusa iz Nazareta.

            Nadasve, odnosi se to na:

–  gomilanje crkvene moći i bogatstva («dok su u narodu milijuni ljudi bez posla i pate u siromaštvu»),

–         zahtjev kojim prisiljavaju državu da ih subvencionira milijardskim subvencijama iz državne porezne blagajne iako već posjeduju golemo bogatstvo,

–         odobravanje «pravednih» ratova i s njima povezana nasilja.

–         Svakome koji ne slijedi njihovo učenje prijeti vječnim prokletstvom, odnosno, paklom.

            U tužbi se doslovce navodi da „crkvena institucija koja se ogrješuje o osobna ljudska prava  ( krštenjem dojenčad uvodi u svoju instituciju bez  mogućnosti da ga kao odrasli mogu poništiti i tako se osloboditi njezinoj  pripadnosti)  nema pravo nositi ime kršćansko već samo katoličko ili luteransko.

            U Hrvatskoj jadikovke biskupa, osuda Sabora, priziv građana na odabir budućeg katoličkog predsjednika države postaju dio folklora ponašanja svećenstva i biskupa.

            Samo iz jednog razloga:ispunjenje želja istih narod treba ozbiljno shvatiti. Kriza vlada i materijalna dobra su ljestve katoličkog učenja na putu ka vječnom raju (čitaj:paklu). Tamo nas čeka plač i škrgut zubiju. Moguće je da biskupi sada škrguću zubima kako bi pokazali što čeka narod u budućnosti, ako će ih slijediti?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s