Vatikanska BANKA

Javno.hr

ZANIMLJIVO IMENOVANJE

E. Tedeschi novi predsjednik Vatikanske banke

Vatikanska banka koja je 1970-tih i 1980-tih bila upletena u mafijaške i financijske skandale, imenovala je svog novog predsjednika.

Tekst:
T.Š./AFP

Objavljeno: 23.09.2009 21:54h

Ettore Gotti Tedeschi je novi predsjednik Uprave Vatikanske banke, odnosno Instituta za religiozne poslove (Istituto per le Opere Religiose), objavio je Vatikan u srijedu. Tedeschi podučava financijsku etiku na milanskom katoličkom sveučilištu i piše za L’Osservatore Romano, vatikanski tiskani dnevnik. U prijevodu mu ime znači ”Rimski promatrač”.

Nadzorno vijeće nadgleda zbor kardinala

Ettore Gotti Tedeschi je inače predstavnik španjolskog bankarskog giganta ‘Santander’ u Italiji. Sad ima jednu od najjačih funkcija u gospodarstvu. I vrlo interesantno prvo prezime.

Institut za religiozne poslove bavi se bankovnim računima vjerskih redova i katoličkih udruženja te beneficira zbog offshore statusa Vatikana. Bankom upravlja Nadzorno vijeće, koje nadgleda zbor kardinala koje predvodi Tarcisio Bertone, tajnik Vatikana.

Američki nadbiskup Paul Marcinkus, bio je na čelu banke od 1971. godine do 1989. godine, odnosno u vrijem dok je Vatikanska banka bila zapletena u brojne financijske skandale povezane s mafijom te krah Banco Ambrosiano 1982. godine. Navodile su se mnoge poveznice sa mafijom i političkim terorizmom.“