RUKA RUKU MIJE – POLITIKA I CRKVA RUKA POD RUKU

    Samohvala, milijuni kuna, javne poruke konglomerata, katolički predsjednik… Ovo su jasne poruke javnosti.     Proračunskim novcem kupuje se podrška najveće katoličke institucije u Hrvatskoj. Odličnici, budući katolički predsjednici, po preporuci biskupa Štambuka, bit će voljom naroda, izabrani na pijedestal slave. Ave!

Silvije Tomašević
Večernji list, 22.09.09.

SAMOHVALA DOKAZ JE NEMOĆI

„Tko sam sebe predstavlja kao Supermena znači da to više nije, tko sam slavi svoje herojske čine postao je spomenikom samoga sebe koji se urušava. To je njemački list Die Welt napisao o talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju. Ovih je dana Berlusconi za sebe kazao kako je najbolji premijer kojeg je Italija imala u 150 godina svoga postojanja. Kad netko ima potrebu da se sam uzdiže na pijedestal onda to znači da gubi tlo realnosti pod nogama. Berlusconi svakodnevno hvali samoga sebe što znači da je ušao u političku jesen. Koliko sličnih samohvalnih osoba ima u Hrvatskoj? Berlusconi je govorio kako je ušao u politiku zbog osjećaja odgovornosti, nužde. Italiju je smatrao svojim puduzećem u kojem može primati i otpuštati koga želi. Sada tužaka i listove, izbacuje imigrante… Slično se ponašaju i neki političari, gradonačelnici, u Hrvatskoj.

Možda zvuči nevjerojatno, ali se u Italiji i biskupi i novi dnevni list (prvi broj novog dnevnog lista, Il Fatto Quotidiano, izlazi 23. rujna, a vode ga, uz ostale, novinari koji su radili u ljevičarskom listu Unita’) pozivaju na Ustav. Glavni urednik novog dnevnika, Antonio Padellaro, je kazao kako će uređivačka politika biti temeljena na talijanskom Ustavu (članak 21. govori o slobodi izražavanja i zabrani cenzuriranja). Berlusconi želi ušutkati one koji pišu protiv njegovih poteza i ponašanja (slično žele i neki gradonačelnici u Hrvatskoj).

Na štovanje Ustava pozivaju i biskupi.

“Tko god pristane obnašati političku dužnost mora voditi računa o umjerenosti i o razboritosti, o stezi i ugledu koje to uključuje, kao što podsjeća i naš Ustav”, rekao je predsjednik Talijanske biskupske konferencje (CEI), kardinal Angelo Bagnasco (21. rujna na sjednici stalnog vijeća CEI).

Tko dobiva politički mandat treba biti umjeren i trezven, osjetiti se počašćen zbog dobivene dužnosti, poručuju talijanski biskupi političarima. Umjerenost ne smije biti samo vanjski izgled. Političari i upravitelji su obvezni djelovati za opće dobro, poručuju biskupi, koji ponavljaju upozorenje pape Benedikta XVI. kako su važne etičke i moralne vrijednosti u politici na svim razinama. Glasovima dobivenima na izborima svaki političar prima obvezu moralnog djelovanja za dobrobit društva.

Berlusconi je htio ušutkati i list talijanskih biskupa, Avvenire. List Berlusconijeve obitelji Giornale napao je niskim uvredama glavng urednika lista Avvenire, Dina Boffa, samo zato što je kritizirao moralno držanje premijera. Boffo je na koncu podnio ostavku.

“Crkva ne može biti zastrašivana samo zato jer obavlja svoju dužnost”, kazao je Bagnasco u obranu Boffa.

Bagnasco je podsjetio na izjave pape Benedikta XVI. o “važnosti etičkih i moralnih vrijednosti u politici”, te pozvao političare da “čuvaju vrijedna iskustva, sa sposobnošću samokritike koja će biti kadra da prevlada nejasno ozračje napetosti”. Pozvao je na samokritiku, a ne na samohvalu, pozvao je na ponašanje prema Ustavu. Koliko li sličnosti i s hrvatskom stvarnošću.“

Hrvatska stvarnost? U nastavku!!!

Slobodna Dalmacija
22.09.2009. | 22:20

Msgr. MARIN SRAKIĆ POSJETIO ZAGREBAČKOG GRADONAČELNIKA, ŠTO SE TUMAČI JASNIM SIGNALOM S KAPTOLA

Blagoslov na startu: Crkva podržava Bandića u pohodu na Pantovčakclip_image001_0044

Kad tražiš potporu hrvatskih građana na izborima, ne možeš je dobiti ako si u sukobu s najutjecajnijom institucijom u zemlji, kaže jedan od Bandićevih suradnika

PIŠE MARINA KARLOVIĆ-SABOLIĆ

„Dobrodošli u zagrebačku gradsku upravu, među ljude koji se trude što bolje služiti građanima − riječi su kojima je u utorak Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik i potencijalni predsjednički kandidat, dočekao predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića.

− Moj dolazak ovdje produbljenje je onoga što smo do sada učinili i za vas i za nas – ljubazno je uzvratio nadbiskup Srakić, koji je u prostorijama zagrebačke uprave dočekan gromoglasnim pljeskom zaposlenika koji su izišli iz svojih ureda da pozdrave uvaženoga gosta.

Izravan je povod za ovaj povijesni posjet donacija u iznosu od milijun i 50 tisuća kuna obnovi đakovačke katedrale, koju je Bandić prikupio od, kako je kazao, poslovnih ljudi podrijetlom iz Slavonije i ostalih dijelova Hrvatske i inozemstva.

− Dobri ljudi, njih 21, koje sam pozvao, darovali su po 50 tisuća kuna. Kao što je prije više od stotinu godina Josip Juraj Strossmayer donirao Zagrebu, tako i mi danas dajemo mali obol obnovi đakovačke katedrale – izjavio je Bandić.

Nadbiskup Srakić obavijestio je novinare da je sa zagrebačkim gradonačelnikom razgovarao i o izgradnji zgrade Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

On je drugi visoki crkveni velikodostojnik koji je u posljednjih godinu dana došao u goste zagrebačkom gradonačelniku. Prije godinu dana Bandića je posjetio i kardinal Josip Bozanić i s njim dogovorio zajednički poslovni projekt gradnje 2500 socijalnih stanova.

Kockica u mozaiku

U političkim se krugovima ovaj posjet tumači kao još jedna kockica u mozaiku Bandićeve predsjedničke kandidature. Iznenadni i ni od koga očekivani dolazak čelnog čovjeka HBK samo tri mjeseca prije predsjedničkih izbora Bandiću pred noge, u kuloarima se tumači kao jasna potpora vodstva Crkve u Hrvata projektu “Bandića za predsjednika”.

− Kad tražiš podršku hrvatskih građana na izborima, ne možeš je dobiti ako si u sukobu s najutjecajnijom institucijom u zemlji, a to je Crkva. Bandić je Crkvu uvijek velikodušno darivao i to mu u predsjedničkoj kampanji može samo pomoći – tvrdi jedan Bandićev suradnik koji je uvjeren da Crkva na predsjedničkim izborima neće podržati ni Hebranga, ni Vidoševića nego – Bandića.

I dok je nadbiskup Srakić odbio novinarima odgovoriti na pitanja o mogućoj potpori zagrebačkom gradonačelniku u njegovu pohodu na Pantovčak, izvršni dopredsjednik NK Dinamo Zdravko Mamić − koji je kao donator također prisustvovao susretu s predsjednikom HBK − nije krio svoju podršku Bandićevoj predsjedničkoj kandidaturi.

− Svi smo mi tu za Milana Bandića. Ako me bude pozvao, bit ću u njegovu timu. On je puno učinio za sport i sportaše, i svih milijun i 650 tisuća navijača Dinama bit će pozvano da daju podršku Bandiću da vodi našu zemlju – bez zadrške je izdeklamirao Mamić.

On se obrušio na sve one koji Bandiću prigovaraju na brojnim aferama.

− Bandić je proračun Zagreba s 350 milijuna eura povećao na milijardu eura. Afere se vežu uz one koji nešto rade, stvaraju i donose odluke. Kakva se afera uopće može vezati uz Josipovića? – zaključio je Mamić, obećavši Bandiću punu potporu u predsjedničkoj kandidaturi.

I Primorac ima podršku klera

Neslužbene informacije govore da i bivši ministar Dragan Primorac može računati na podršku dijela klera u svojoj predsjedničkoj kampanji.

Ovoga vikenda on je, umjesto na akciji Kupujmo Hrvatsko HGK koja se odvijala na glavnom zagrebačkom trgu, bio u obližnjoj katedrali gdje je, okružen časnim sestrama, slavio svetu misu.

Tajne veze

4 milijuna kuna donacija crkvi u 2008. godini

3 milijuna kuna za obnovu zagrebačke katedrale

zajednička gradnja 2500 socijalnih stanova

350 tisuća kuna šibenskoj biskupiji

170 tisuća kuna zadarskoj nadbiskupiji

izgradnja novih dječjih vrtića

projekt hrvatskog katoličkog sveučilišta

Ja sam rješenje za Hrvatsku

Izvršni odbor zagrebačke organizacije SDP-a stavlja se na raspolaganje predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću. Ja sam kao član Predsjedništva SDP-a odgovoran za njegov rezultat u Zagrebu, a Ivo Jelušić i Jurica Mejić operativno su zaduženi da mu pomognu u kampanji. Evo vidite, nas se u SDP-u Zagreba stalno prikazuje kao problem. Ni zagrebački SDP ni Milan Bandić nisu problem nego rješenje, i za Hrvatsku i za SDP – izjavio je u utorak ujutro zagrebački gradonačelnik Milan Bandić komentirajući informacije da on, kao predsjednik najjače SDP-ove organizacije u zemlji bojkotira kampanju službenog SDP-ova kandidata Josipovića za predsjednika Republike.“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s