PREDSJEDNIK KATOLIK

Biskup Štambuk je izjavio da bi budući predsjednik trebao biti katolik. Papa je postavio biskupa, a isti bi postavio predsjednika preko birača da može ustoličiti Katoličku sekularnu državu uslužnih djelatnosti pravorijeka po krivouku.

Ali hrvatska država kako vidimo u nastavku, funkcionira. Pučki pravobranitelj je reagirao i postavio stvari na svoje mjesto.

Nacional.hr

14.09.2009. / 14:11

Autor:Hina

Pučki pravobranitelj Malčić osudio izjavu biskupa Štambuka o predsjedniku katoliku

clip_image001_0040

Pučki pravobranitelj Jurica MalčićPučki pravobranitelj Jurica Malčić osudio je danas izjavu biskupa Slobodana Štambuka prema kojoj bi bilo normalno i poželjno da budući hrvatski predsjednik bude katolik.

Hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk u subotu se na misi, kojom je u Udbini obilježen Dan hrvatskih mučenika, osvrnuo i na predsjedničke izbore. Ne bi li bilo normalno i poželjno da u katoličkoj Hrvatskoj njezin predsjednik bude katolik, ali ne samo po svjedočanstvu krsnoga lista, nego po svjedočanstvu života po vjeri, kazao je Štambuk u propovijedi koju je izravno prenosila Hrvatska televizija.

“Kao središnje tijelo za provođenje Zakona o suzbijanju diskriminacije pučki pravobranitelj tu izjavu smatra djelovanjem koje opravdava i potiče Ustavom i zakonima Republike Hrvatske zabranjenu diskriminaciju”, stoji u priopćenju pučkog pravobranitelja u kojemu je osudio tu biskupovu izjavu.

Pravobranitelj Malčić smatra da Katolička crkva putem svojih predstavnika i glasnogovornika dosljedno, pa i žestoko brani svoje pravo da sudjeluje u raspravama, iznosi stajališta i arbitrira u mnogim društvenim i političkim pitanjima koja ponekad izlaze iz okvira užeg i uobičajenog poslanja, odnosno područja djelovanja vjerskih zajednica u suvremenoj demokraciji.

“Ne prihvaćajući ekstremna i isključiva stajališta prema kojima bi se crkva morala ograničiti samo na najuže područje vjere, svjetonazora i socijalnog djelovanja, pučki pravobranitelj upozorava na štetnost pa i neprihvatljivost izjava, iskaza i kroz crkveno djelovanje iznošenje stajališta koja dovode u pitanje temeljne ustavne vrijednosti, ali i prava svih građana na jednakost i dostojanstvo bez diskriminacije, između ostaloga i na temelju vjere i vjeroispovijesti”, navodi se u priopćenju pučkog pravobranitelja Jurice Malčića.“