SEKULARIZAM NA DJELU U ŠKOLAMA

– Vjeri je mjesto u crkvi, a matematici i hrvatskom u školama – požalili su nam se neki roditelji. Nedopustivo je da se u školi, i to već pri prvom susretu, “recitira” “Očenaš”.

SEKULARIZAM NA DJELU U ŠKOLAMA

 98% djece pohađa vjeronauk u školama

   Sekularna država pohađa vjeronauk? Članci Ustava su, po riječima glavnog urednika Glasa Koncila gospodina Miklenića, mrtvo slovo na papiru. Ima pravo. Država ne funkcionira po deklariranim europskim poveljama ljudskih prava i sloboda već kao izborna jedinica većine katolika u njoj. Što mogu učiniti ostali kao manjina?

   Vjerovati u nauk Rimokatoličke institucije koji kaže I ne uvedi nas u napast? ili u život nutrine koji slobodu savjesti pojedinca stavlja na prvo mjesto?

   Nadbiskupija kaže da ne zna ništa. Ona nije odgovorna za ništa. Bog stanuje samo u crkvama?

   Znači da je sekularizam na djelu samostalno u školama po izboru samih učenika koji imaju želju osnivanja vlastite sekularne crkve u školama?

„No za ovo prožimanje religije i odgoja, prema riječima don Ivana Čubelića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, Crkva nije odgovorna.

 – Ne znam o tome baš ništa. Nitko s nama takvo što nije dogovarao. Tko to organizira, nije mi poznato – ogradio se don Čubelić.“

   Očito postoji više opcija sekularizma i nauka rimske vjere po povijesnoj liniji djelovanja Crkve u hrvata, a po principu:Ne zna desnica što radi ljevica, i obrnuto.

Slobodna Dalmacija

10.09.2009. | 19:43

dio roditelja negodovao zbog MISE U školskim KLUPAMA
 Biblija kao splitska dobrodošlica: prvašići izmolili “očenaš”
 Piše Marina Rajčić/EPEHA
clip_image001_0037
 „Otpusti nam, Gospodine, duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim – odzvanjali su glasovi prvašića prvog školskog dana iz nekih splitskih osmoljetki.

Kao dio prigodne svečanosti u povodu početka školske godine, nakon himne i pozdravnih riječi ravnatelja, malenima se obratio katolički svećenik s kojim su izmolili “Očenaš”. Takvo sakralno uvođenje u odgojno-obrazovnu ustanovu nije dočekano s oduševljenjem kod svih roditelja.

– Vjeri je mjesto u crkvi, a matematici i hrvatskom u školama – požalili su nam se neki roditelji. Nedopustivo je da se u školi, i to već pri prvom susretu, “recitira” “Očenaš”.

Uhodana praksa

No za ovo prožimanje religije i odgoja, prema riječima don Ivana Čubelića, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije, Crkva nije odgovorna.

 – Ne znam o tome baš ništa. Nitko s nama takvo što nije dogovarao. Tko to organizira, nije mi poznato – ogradio se don Čubelić.

No, ono u čemu roditelji vide problem, ne vide ravnatelji koji su, čini se, samoinicijativno pozvali svećenike pripadajućih župa na svečanost za prvašiće.

– Od osnutka Hrvatske, svake godine se prvašićima svira himna kao što svake godine dolazi svećenik u školu. Dopuštam mogućnost da je to nekim roditeljima zasmetalo, ali to nije ni zla namjera ni provokacija, jednostavno, takva je praksa – prokomentirao nam je Zdravko Delaš, ravnatelj Osnovne škole “Split 3”, jedne od onih u kojoj se molio “Očenaš” prvog dana nastave.

–  Nikada do sada – napominje ravnatelj Delaš – nije oko toga bilo halabuke ni primjedbi roditelja, što i ne čudi, jer čak 98 posto djece pohađa nastavu vjeronauka.

Sličan odgovor, kako je pozvati svećenika na školsku priredbu već dugogodišnji običaj, dobili smo i u Upravi OŠ “Blatine” u kojoj u tome ne vide ništa sporno.

– Otkad sam ravnatelj škole, to je uhodana praksa i nikad se nitko protivio nije -kazao nam je ravnatelj OŠ “Blatine” Ante Karin.

No zanimljivo je da ravnatelje splitskih škola nimalo ne optužuje protojerej pravoslavne crkve u Splitu Nikola Škorić.

– Moje je osobno mišljenje da molitva nikome nije suvišna. Odvajkada postoji obred blagoslova za početak škole i ne vidim ništa ružno u tome – kazao je protojerej Škorić.“

www.slobodnadalmacija.hr

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s