SVINJOGOJSKA FARMA – LJUBI BLIŽNJEGA KAO SEBE SAMA

   Nastaju problemi jer Caritasu, budući da se istodobno upustio u izgradnju svinjogojske farme, ponestaje novca.

   Krive su svinje. Zbog njih je ponestalo novca? Moguće. Baviti se svinjogojstvom i crkvenim naukom po građevinskim poduhvatima – nisu li to posla biskupije Marina Srakića? Duhovno rekreacijski centar i svinjogojstvo – po Bibliji sukladno, a po bližnjem dužno!

   Koliko je bližnji životinjama dobra učinio zato što ih drži na farmama – to je pitanje zastare predmeta i oprosta – oprosti bližnjem svome dug, u stečaj se baci –  dođi u crkvu od kamena na ispovijed i u zaborav padni – milijuni nasušni nisu vrijedni spomena.

   Više vrijedi prsten pečatnjak na ruci biskupa nego li milijuni poduzetnika. Zapečati sudbinu svoju – novaca niotkud, ali svinja na sve strane koje nisu predmet nauka Katoličke crkve. Do kada, pitanje je sad?

   Do jučer 2.5 milijuna, a danas? Ništa! Sveopća indulgencija. Za koga? Za biskupe. Od koga? Nepogrješivoga! Tko je to? Papa!

Za narod? Svinje! Od koga? Biskupije!

Ljubi bližnjega svoga – tko je bližnji? I svinje!!!

Naplata slijedi!   

Jutarnji list
10.09.09.

Propali jer im Caritas duguje 2,5 milijuna kuna
Piše: Drago Hedl clip_image001_0036

Deset godina tvrtka Rams pokušava naplatiti dug od Caritasa u visini od 2,47 milijuna kuna

OSIJEK – „Građevinska tvrtka Rams, zbog poslovanja s osječkim Caritasom, čiji je osnivač Biskupija đakovačka i srijemska, završila je u stečaju sa slabim izgledima da naplati dugovanje od 2,47 milijuna kuna.

Uporno izbjegavajući platiti dug, Biskupija đakovačka i srijemska sada u sudskom postupku želi izigrati tvrtku Rams, izvođača radova na izgradnji duhovno-rekreacijskog centra Emaus uz rječicu Karašicu, između Osijeka i Valpova.

Radovi na izgradnji centra, izgrađenog na prostoru od 18 hektara, zemljištu kojeg je Caritasu poklonila Osječko-baranjska županija, započeli su 1996., a tvrtka Rams ugovorom se obvezala izvesti radove. Prva faza, vrijedna 1,18 milijuna kuna, izvedena je i djelomično naplaćena, pa Caritas i Rams sredinom veljače 1998. sklapaju dodatak ugovoru o nastavku radova.

Pisao i kardinalu

Očajni Ravlić je pomoć tražio i od Bozanića, ali bez uspjeha

‘Rješavajte to u Đakovu’

Tada nastaju problemi jer Caritasu, budući da se istodobno upustio u izgradnju svinjogojske farme, ponestaje novca. Kad je Rams izveo drugu fazu radova, čija je vrijednost bila oko 1,87 milijuna kuna, ispostavlja račun i pribraja onaj neisplaćeni dug, što zajedno iznosi 2,47 milijuna kuna. U Caritasu tada počinju s cjenjkanjem. Ipak, 1999. je postignut i potpisan sporazum da Caritas Ramsu plati 1,5 milijuna kuna, u tri obroka do konca 2002.
Međutim, nakon samo dva tjedna, ravnatelj Caritasa, u međuvremenu preminuli Martin Radman, mijenja mišljenje i nudi 800.000 kuna, te nagodbu o dinamici plaćanja. Direktor tvrtke Rams, Marijan Ravlić, ne pristaje pa u dva navrata odlazi đakovačko-srijemskom biskupu Marinu Srakiću i dobiva “čvrsto obećanje” kako će dug biti plaće. Rams je u sve većim teškoćama, novac ne stiže, pa njen direktor Ravlić, koncem 2002., kada je tvrtka već u stečaju, očajan piše kardinalu Josipu Bozaniću. Za nekoliko dana dobiva odgovor da problem “treba rješavati u Ordinarijatu u Đakovu”.

Rams će krajem 2007. slučaj predati sudu, pa najzanimljiviji dio priče tek slijedi. Naime, kako je osječki Caritas onaj jedini račun platio putem Đakovačke i srijemske biskupije (koja je i osnivač osječkog Caritasa), tužba koju je Rams podnio Općinskom sudu u Đakovu glasila je na Caritas Đakovačke biskupije.

clip_image002_0017
Pogreška u tužbi

Odvjetnik koji je zastupao Đakovačku biskupiju uočava kako je tvrtka Rams “promašila pasivnu legitimaciju”, jer je ugovor o izgradnji rekreacijskog centra Emaus sklopila s Biskupijom đakovačkom i srijemskom, Caritasom Osijek, a ne s Caritasom Đakovačke i srijemske biskupije. Tu pogrešku Caritas sada koristi kako bi izbjegao plaćanje duga od oko 2,5 milijuna kuna. Općinski sud u Đakovu u lipnju ove godine ponovno je riješio kako je Rams pogrešno naznačio svoju tužbu.

Nastupila zastara

– Žalosno je da Crkva, koja bi trebala biti moralna vertikala društva pribjegava takvim metodama da bi izbjegla plaćanje duga, kojeg je osječki Caritas priznao, potom pokušao smanjiti i onda odbio platiti – kaže direktor Ravlić.

U Caritasu su svjesni kako Rams više nije u prilici podnijeti novu tužbu u kojoj bi umjesto Caritasa Đakovačke i srijemske biskupije, kao tuženika naznačio Biskupiju đakovačku i srijemsku, Caritas Osijek, jer novu tužbu, zbog zastare, više nije moguće podići.

Ravnatelj osječkog Caritasa, Ivica Rebić, nije želio razgovarati s novinarom Jutarnjeg lista, već je putem tajnice uputio na odvjetnički ured koji ih zastupa. Ondje su kratko rekli da Biskupija đakovačka i srijemska, prema Ramsu nema nikakvih dugovanja.“

Više na jutarnji.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s