PROSVJEDI PO MIKLENIĆU CRKVA PO GLASU KONCILA JASNI ZNAKOVI VREMENA

    Jasni znakovi vremena pokazuju da je Miklenić postao razboritiji. Sada sam stoji iza svojih tekstova. Crkva se ne očituje. Građanin Miklenić iznosi svoje stavove. Narod će izreći svoje stavove. Glasnogovornik sam sebe. Glas Koncila više nije crkveni stav već privatna stvar. Udruge iznose svoje stavove kao udruge građana. Crkva mudro šuti. Ona nema više upliva u mišljenje pojedinaca. Oni mogu misliti što hoće. To je demokracija. Narod sada konačno može odahnuti. Glas koncila više nije crkveni stav. To nisu crkvene novine. Nema više prijetnji paklom. Prijetnje prosvjedima su se prenesle na vladu. Neki novi vjetrovi u Crkvi pušu. Crkva postaje pojedinac.

    Adalbert Rebić je pojedinac. Ali on u članku „Nije dobro šutjeti“ na stranicama Katolici.org piše ovako:

    „On (Miklenić op.a.) je naprotiv pozvan da pozitivno utječe na izgradnju zajedništva, mira i ljubavi među ljudima.
Predsjednik bi morao znati da Glas Koncila nisu službene novine Zagrebačke nadbiskupije, to su vjerske novine, crkvene novine kao što je Večernji ili Jutarnji list građanski list.“
Vidimo:zajedništvo, mir ljubav, crkvene novine…
Miklenić: samostalno odlučuje i objavljuje svoje osobne stavove, umjesto mira – prosvjedi, crkvene novine – njegove novine… Crkva nema ništa s time.
Prosvjedi po Mikleniću će rezultirati poboljšanjem – u slučaju da cilj prosvjeda ne odgovara Crkvi – to je stvar Miklenića, a u suprotnom to je stvar HBK i Crkve. Nema se povjerenja u vladu. Jer ista neće možda moći iz proračuna puniti crkvenu kasu.
Očekujemo da prosvjedi protiv lažnog nauka Crkve i zlouporabe imena Isusa Krista rezultiraju poboljšanjem ljubavi prema bližnjem i rehabilitacijom imena Isusa Krista.

04.09.2009. | 08:22
Miklenić: Očekujem da prosvjedi rezultiraju poboljšanjem

clip_image001_0034

Glavni urednik "Glasa koncila" Ivan Miklenić, koji je u najnovijem broju "Glasa koncila" podržao prosvjede i spočitnuo Vladi propuste pri uvođenju kriznog poreza, u četvrtak je izrazio očekivanje da će najavljeni sindikalni prosvjedi rezultirati poboljšanjem ekonomskog stanja građana.
– Crkva se nije očitovala o predstojećim prosvjedima nego je tu riječ o jednom mojem tekstu iza kojeg stojim. Svakako očekujem da će prosvjedi rezultirati poboljšanjem. To je smisao – kazao je Miklenić u Trećem Dnevniku HTV-a upitan treba li cilj prosvjeda biti rušenje vlasti ili poboljšanje ekonomskog stanja građana.
Objasnio je da je cijeli tekst u "Glasu koncila" intoniran tako da svi trebamo biti svjesni situacije u kojoj jesmo i da svim moramo djelovati da bi bilo bolje u hrvatskom društvu.
– Zato je i na Vladi velika odgovornost da ne ‘gasi požare’ nego da sustavno počne rješavati pojedina područja", kazao je dodajući da se nakon toga više nitko ne treba ponovno ‘dizati’ već da, kao Hrvatska, stanemo na svoje noge.
Zamoljen da komentira neke teorije da iza najavljenih prosvjeda stoji Vlada i da ih predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević organizira u radne dane kada puno ljudi ne može prosvjedovati, Miklenić je odgovorio da mu nije poznato tko se krije iza prosvjeda, ima li u tome što ili ne.
– Što se tiče crkve, službeno nitko nije zauzeo stajalište, ali naravno da je Crkva uz one koji žele sudjelovati na bilo koji način da se pomakne nešto na bolje -naveo je.
– Živimo u situaciji da zapravo ne možemo kontrolirati vlast, što je pokazalo i naše 20-godišnje iskustvo na izborima. Promijenimo garniture, ali stvari dalje idu jednako loše. Prema tome, moramo pribjeći nekim dugim sredstvima –  kazao je Miklenić podržavajući javne, mirne i civilizirane prosvjede koji, kako je napisao u "Glasu koncila", nisu samo legitiman izraz upozorenja nego i jasan znak vremena koje bi valjalo ispravno iščitati na svim razinama suvremenog hrvatskog društva.“

www.slobodnadalmacija.hr

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s