MAGAZIN PRILIKA GLAS KONCILA PREDSJEDNIK REPUBLIKE

Ocijenjen je postupak a ne osoba

Konačno objelodanjeno tko je „veleizdajnik“

Glavni i odgovorni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić u Magazinu Glasa Koncila Prilika u tiskanom izdanju broj 36 (1837), od 6.9.2009., konačno izrijekom objavljuje tko je veleizdajnik RH – to je gospodin Stjepan Mesić, Predsjednik Republike. Poziva se na pravo iznošenja svoga stava kao novinara, ali to isto pravo da iznosi svoje stavove kao Predsjednik Republike u ranije citiranoj izjavi Miklenić ne daje samom Predsjedniku.
Udruga David, za zaštitu ljudskih prava uputila je pismo gospodinu Mikleniću (možete pročitati na našim stranicama) da se očituje o tome tko je taj veleizdajnik i to do 20.rujna ove godine.

Gospodin Miklenić u najnovijem članku izjavljuje:

„Komentator je u Glasu Koncila na temelju svih navedenih činjenica u svojem tekstu postupak odnosno izjavu predsjednika Mesića pred stranim veleposlanicima ocijenio da je »visoki hrvatski dužnosnik … zabio nož u leđa tim hrvatskim nastojanjima« (misli se nastojanjima približavanja Republike Hrvatske EU-u) i to »na veleizdajnički i krajnje sluganski način prema određenim političkim snagama«. Komentator Glasa Koncila isključivo je vrednovao točno određeni postupak odnosno točno određenu izjavu predsjednika Mesića pred strancima. Komentiranje, ocjenjivanje i vrednovanje određenih postupaka ili izjava javnih dužnosnika prvorazredna je zadaća medija, medijskih djelatnika, osobito kolumnista i komentatora. Ako medijski djelatnici u nekoj državi ne smiju iznijeti svoje mišljenje – koje će se vjerojatno uvijek jednima sviđati, a drugima biti potpuno neprihvatljivo – onda se s pravom govori da u toj zemlji nema medijskih sloboda. Posebno to vrijedi ako se iznošenju komentatorskih mišljenja i ocjena, posebno onih koje su kritika, protive visoki državni dužnosnici.“
   Glavni urednik GK svojim stavom pokazuje osnovno nepoznavanje zakona Republike Hrvatske. Nepoznavanje zakona nikoga ne štiti. Medijska sloboda nije paravan za vršenje kaznenih djela. U svom članku autor uvlači u svoj pogrešan postupak dijelove svih komentara medija o temi o kojoj je riječ kako bi opravdao stav o veleizdajništvu.
Nekoga nazvati veleizdajnikom, bez obzira u kojoj je to formi učinjeno, za sobom povlači odgovornost – veleizdaja interesa RH podliježe kaznenoj odgovornosti, jer veleizdajnik ruši temelje države i ne brine se o interesima samog građanina u skladu s Ustavom, a taj isti građanin je i gospodin Miklenić.
Iznošenje stavova i mišljenja u medijskom prostoru je jedno, a sam čin veleizdaje, kada se već ima saznanja o njemu, je potpuno druga stvar i ne spada u medijske slobode, već u obvezu prijavljivanja nezakonitih radnji neke osobe.
Na samom je gospodinu Mikleniću da do 20.rujna 2009.godine, nakon što pročita ovaj komentar, učini ono što je po vlastitoj savjesti  dužan učiniti kao građanin, a u skladu sa:

1. saznanjima o veleizdajništvu državnog dužnosnika, Predsjednika Republike, gospodina Stjepana Mesića, te
  2. pismom upućenim njemu osobno od strane Udruge David.

Cijeli članak možete pročitati na linku