BROJNOST KATOLIKA U HRVATSKOJ

Urednik portala Križ života u Glasu Istre

Pula, 9. 4. 2007.

Crkva ima dvije karakteristike: ona je sveta, ali u isto vrijeme u njoj postoji i grijeh. Ona okuplja ljude, i po samoj toj činjenici moramo biti svjesni da i vjernik, kao i svećenik i biskup, mogu (po)griješiti, rekao je urednik portala Križ života Hrvoje Cirkvenec u razgovoru za uskrsno izdanje Glasa Istre.

U nastavku intervjua, urednik Križa života osvrnuo se i na vjerski život u Hrvatskoj. ”Zasigurno da je postotak od gotovo 90 posto katolika u Hrvatskoj prenapuhan, a razlog tome je folklorni, tradicionalni odnos prema vjeroispovijesti. Drugi problem je prenaglašavanje povezanosti nacionalnosti i vjeroispovijesti, to što katolicizam dolazi uz hrvatstvo poput ‘sakralne pozlate’, kao da se Crkvom želi blagosloviti činjenica da je netko Hrvat i kao da nam je nemoguće zamisliti da bi u Hrvatskoj postojao netko tko bi bio Srbin katolik, ili Hrvat pravoslavac.

Sve su to jasni problemi koji onda, primjerice, rezultiraju time da predstavnici Katoličke crkve vode akciju za zabranu rada trgovina nedjeljom, dok potrošači u Hrvatskoj, mahom katolici, svake nedjelje pune trgovačke centre”, rekao je Cirkvenec.

”Taj jaz između predstavnika Crkve i velike većine koja uzima katolički predznak postojat će tako dugo dok svijest o vlastitoj vjeri, kao i činjenica da u Hrvatskoj ne živi 90 posto katolika, ne evoluira na viši stupanj, kada će se građani više pozabaviti vlastitim identitetom koji neće imati folklorni predznak, te kada će se u Crkvi prihvatiti činjenica da je katolika manje nego što se mislilo. Koliko god to za neke zvučalo deprimirajuće, mislim da ćemo tada imati i zrelije društvo, a i zreliju Crkvu koja će s obzirom na brojnost istinskih vjernika moći poraditi na novim modelima evangelizacije, za što je jako bitno osobno svjedočanstvo vjere.

To osobno svjedočanstvo pripadnosti Kristu danas se gubi i nestaje u tom prividnom postotku katolika u našem društvu te nam se ponekad čini da su katolici jednaki u svemu s onima koji ne ispovijedaju vjeru. Kad bi se to promijenilo, i kada bi imali manji broj katolika u društvu, ali onih koji nisu samo katolici na papiru, već i u svojim životima i u društvu, onda bi se jasnije iskristaliziralo ono što vjera nosi sa sobom i kakvi su njezini istinski plodovi”, rekao je urednik Križa života za blagdansko izdanje Glasa Istre.

20.10.2007.