SAMA VJERA JE NEDOVOLJNA – GRANICE KOJE ŽIVOT (NE)ZNAČE

Hrvatska je zemlja katolicizma. I ljudskih prava. Kakvo je suglasje katolicizma i ljudskih prava? Sukobljava se u vjeri. Pitamo se kako?
Vjera sama po sebi nije dovoljna ako ne živi životom pojedinca koji – vjeruje. U što vjeruje, pitanje je sad? U provođenje zakona, obećanja političara, religiju ili vjeru koju propovijedaju svećenici?
Vjerujemo li ponajprije u sami sebe? Ako da, odgovor je to na pitanje sukoba vjere. Sukob nastaje unutar nas ako nismo jasno odredili: da li je naša duša centar vlastite preobrazbe i vjere u stvarnost života po kozmičkim zakonitostima?

Darko Pavičić iz Večernjeg je lista objavio članak na temu mogućnosti vjerskog rata.
Vjerski rat po navodima iz članka mogao bi započeti upravo na relaciji konačnih razjašnjenja i razgraničenja po pitanjima sekularizacije, veleizdajništva po Glasu Koncila, isticanja vjerskih obilježja u javnim i državnim ustanovama, bespravnosti i zloupotrebe naziva „kršćanski“ od strane Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj itd. Ne primjećujemo li stalno nekakva razgraničenja – granice? Granice koje život znače. Odbacimo li granice vjere dolazimo do zlatnog pravila: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga. Vjernost istinskom učenju Isusa Krista otkriva neslućene vidike svijesti – crkveni nauk zatvara, ograničava, veleizdaje, sekularizira jer mu to treba i tako odavde do beskonačnosti do paklenog ognja.
Ne vidimo li smisao besmislice u granicama svih oblika i „vjera“?
Samo je jedna vjera: vjernost praiskonu u dubini duše, praizvoru koji nema granica koje smo si sami nametnuli. Ograničenja navode i na razmišljanja o vjerskom ratu. Više…

Jedna misao o “SAMA VJERA JE NEDOVOLJNA – GRANICE KOJE ŽIVOT (NE)ZNAČE

1. Samo oni koji žive u Bogu ispunjavaju Volju Nebeskoga Oca,
    a sve što je u Volji Očevoj biti će ispunjeno.
    Njihova djela su mozaik Kraljevstva mira Isusa Krista na ovoj Zemlji.

Sviđa mi se