OBMANA I MANIPULACIJA GRAĐANIMA

Priopoćenja

– riječke Nadbiskupije
»S ciljem sprječavanja obmane i manipulacije građanima Rijeke«
– zagrebačke nadbiskupije
„Dakle radi se o manipulacijama, a sve što čini i govori radi na svoju ruku"
upućena su građanima zbog obavještavanja o svojem radu i učenju

U Rijeci i Zagrebu se pojavio manipulator i obmanjivač odjeven u redovničko odijelo. To je zabrinulo prave manipulatore i obmanjivače pa su se pobrinuli da se takav trend brzo stavi pod kontrolu i spriječi širenje učenja koje ne propovijedaju Nadbiskupije. Zbog čega je nastala uznemirenost?
Povijesno, uznemirenost papa o poplavi propovjednika i interpretatora učenja Isusa Krista u davna doba dovelo je do toga da su pape skupili krivoučitelje i uspjeli ih staviti pod svoj patronat kako ne bi njihovo, također iskrivljeno i lažno učenje, došlo u pitanje. Kada bi se propovijedala stvarna istina, za Crkvu i njezine prelate ne bi bilo kruha. Morali bi vlastitim (ne) radom zarađivati za vlastiti život.

Katolička crkva u cijelom svijetu lažno predstavlja Krista stoljećima. Ratovi su vođeni u Njegovo ime, a predvoditelj je bila upravo Crkva zbog svojih interesa zlatne naravi.
U današnje vrijeme jedan čovjek lažno predstavlja Katoličku crkvu? Katolička Crkva radi istu stvar. Lažno se predstavlja i uči u ime Isusa Krista. Kada to drugi radi, osuda je zbog nemoći na pragu. Bol zbog te činjenice Nadbiskupije ne može sakriti. Da li se ta Crkva pita kakvu bol čini Isusu Kristu? Uzima u ruke pravo da ekskluzivno drugima prenosi lažno učenje i k tome još to i naplaćuje. Sve je dobrodošlo što se može staviti u mjerila materijalnih vrijednosti (čitaj:bogatstava). Duhovne vrijednosti, po učenju majke Crkve, ionako pripadaju nekom drugom svijetu. On je nevidljiv pa nije predmet učenja. Opipljivost kao mjerilo zapošljava sva čula koja prepoznaju ono što nije dobro za interese vlasnika osjetila, a Kongregacija za nauk vjere se brine o našim dušama da ne bi skrenule s puta darivanja Crkvi. Ako se netko drugi drzne uzeti malo kolača na kojeg pravo polaže krivoučitelj, neće se dobro provesti.
Ovaj znak će možda potaknuti svećenstvo na razmišljanje o tome kako to izgleda kada se netko stoljećima lažno predstavlja i k tome još to i naplaćuje.

Rijeka  Novi list

Datum objave: 18.8.2009 u 16:27h

Riječka nadbiskupija prokazala lažnog predstavnika Katoličke crkve

Foto: Lažni misionar blagoslivlja na Korzu

clip_image001_0028
M Gracin
RIJEKA – Mladić odjeven u bijeli redovnički habit već određeno vrijeme ima na riječkom Korzu, ispred Radio Rijeke, uspostavljen svojevrsni osobni »štand« – polaže ljudima ruke na glavu i navodno blagoslivlja, dakako one koji to žele. O tom je njegovom »poslu«, i zapravo predstavljanju, Riječka nadbiskupija objavila priopćenje »s ciljem sprječavanja obmane i manipulacije građanima Rijeke«, čiji naslov opisuje sav sadržaj – »Na Korzu lažni predstavnik Katoličke crkve«.
– Osoba odjevena u bijeli redovnički habit, koja se na riječkom Korzu lažno predstavlja kao mandatar Katoličke crkve, nema nikakve službene veze s tom institucijom. Ime mu je Jandre Dalić i od Crkve nije dobio nikakav mandat za naviještanje i blagoslove. Nije završio teologiju, niti primio sakrament svetoga reda. Sve što čini i govori, radi na svoju ruku, bez ovlaštenja i odobrenja nadležnih crkvenih institucija, upozorava priopćenje Riječke nadbiskupije.
Isto tako, saznajemo da je Dalić prije nekog vremena boravio u riječkom Prihvatilištu za beskućnike, no u nekoliko dana njegova boravka u toj ustanovi pokazalo se da je incidentna osoba.
Prihvatilište je napustio nakon intervencije policije, ali je »misionarenje« nastavio po kvarnerskim otocima, gdje je viđen na Rabu i na Krku. Njegov je »blagoslov« besplatan, no svatko tko to želi može Daliću dati novčani prilog.
Kaže da je iz Livna, da se bavi »promoviranjem božjeg milosrđa«, a za obrazloženje svoga »posla« novinarskoj je ekipi ponudio ovakvu formulaciju:
»Svi možemo blagoslivljati. Nisam službeno odobren od Crkve, ali po savjesti i po Mateju 9,38-40 činim ovo što činim. Nisam svećenik nego redovnik, član zajednice Misionara božanskog milosrđa iz Poljske. Ta zajednica još nije službeno od Crkve odobrena, ali je odobravanje u tijeku – tako sada radimo na vlastitu odgovornost, predstavlja se Dalić. Sve u svemu, kao u nekom starom filmu Woodyja Allena.
Mirjana GRCE


clip_image002_0013
»Jandre Dalić nema nikakve službene veze s Katoličkom Crkvom«
clip_image003_0009

"Potaknuti upitima vjernika o gospodinu Jandreu Daliću, odjevenom u bijeli imitirajući redovnički habit, koji se na zagrebačkim ulicama predstavlja kao mandatar Katoličke Crkve, ovime obavještavamo vjernike i sve građane da ta osoba nema nikakve službene veze s Katoličkom Crkvom", priopćeno je iz Ureda Zagrebačke nadbiskupije za odnose s javnošću.
"Radi se o lažnom i samoprozvanom takozvanom predstavniku Crkve koji od Crkve nema nikakav mandat za naviještanje i blagoslivljanje. Dakle radi se o manipulacijama, a sve što čini i govori radi na svoju ruku", navodi se u priopćenju. (gk)
28.8.2009.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s