PROSVJED UDRUGE DAVID U ZAGREBU

Udruga David je 25.kolovoza 2009.godine održala javni prosvjed u Zagrebu s početkom u 18.00 sati na Iblerovom trgu.
Cilj prosvjeda je bio objava činjenica o protuzakonitom ponašanju i djelovanju Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj te aktivnosti koje će udruga provesti u zaštiti ljudskih prava kršenih od strane Crkve.
Povorka članova udruge se kretala kroz Vlašku prema zagrebačkoj Katedrali gdje je predsjednik Udruge Boris Stanojević održao prosvjedni govor rječnikom Katoličke crkve u Hrvata na temu trošenja milijunskih sredstava iz proračuna RH od strane Crkve bez kontrole i revizije, klevetanja Predsjednika Republike, lažnog naučavanja u ime Isusa Krista, zloupotrebe naziva kršćanska i Kristova  RIMOKATOLIČKA CRKVA d.d., javnih prozivanja, huškanja i obmanjivanja  hrvatske javnosti (suprotno člancima 135. i 136. KZH), nepoštivanja Ustava u smislu sekularizma i slobode vjeroispovijesti te protuzakonitog isticanja raspela te ostalih vjerskih obilježja Rimokatoličke crkve u državnim i javnim ustanovama.

Transparenti s temama

NEISTOMIŠLJENICI
ZA LOMAČU SPREMNI

KRŠTENJE, VJERONAUK
OD BOGA ILI KATOLIČKE CRKVE?

GRAĐANI
NASLJEDUJE LI UISTINU CRKVA KRISTOVO UČENJE?

MILIJUNI ZA CRKVENE PALAČE
LIPE ZA HRVATSKI NAROD

odražavali su stav Udruge o aktualnim zbivanjima i stanju u Republici Hrvatskoj te odnosu Crkve spram vjernika, države i svih građana Hrvatske.
Prosvjed je uz medijsku pratnju nastavio put Trga Bana Jelačića, gdje je ponovno pročitan stav Udruge o već opisanim aktualnim temama. Bio je to velik dan za Rimokatoličku crkvu, a još veći za Republiku Hrvatsku.  Prosvjed je ispunio zadaću kontinuiranih aktivnosti u provođenju i zaštiti ljudskih prava u Hrvatskoj. Odaslane su jasne poruke zbog čega je organiziran, koji je  njegov cilj, te što se i na koji način stoljećima u stvarnosti odigravalo iza crkvenih zidina dok su pod prijetnjom prolaznih i neprolaznih paklenih muka Hrvatska i njezin narod  morali šutjeti.
   Udruga David se javno očitovala da će zatražiti od Republike Hrvatske preispitivanje stavova i ponašanje Katoličke crkve u RH zbog:

1. očitog obmanjivanja naroda u svrhu promjene naziva crkvene institucije KATOLIČKA CRKVA, a korištenjem atributa kršćanski i Kristov
  2. vrijeđanja i klevetanja predsjedničke institucije odnosno predsjednika RH gospodina Stjepana Mesića.

Udruga David daje rok do 20.rujna 2009.godine Rimokatoličkoj crkvi u Hrvatskoj da od tada više ne koristi atribut KRŠĆANSKA i KRISTOVA, odnosno ISUSOVA Crkva, već samo Katolička crkva, a vlč Ivanu Mikleniću, glavnom uredniku Glasa Koncila da  objavi ime i prezime veleizdajnika dužnosnika.
Ukoliko se rkt Crkva i vlč Miklenić ne očituju u skladu s traženim, David – Udruga za zaštitu ljudskih prava će nakon datog roka za očitovanje započeti s javnim prikupljanjem potpisa u cilju podnošenja kaznene prijave DORH-u zbog: klevetanja Predsjednika Republike, preispitivanja pravne utemeljenosti korištenja naziva kršćanska, Kristova i Isusova Crkva, te protuzakonitog isticanja rimokatoličkih crkvenih obilježja u javnim i državnim ustanovama.
Nova Tv je u večernjim vijestima objavila vijest o prosvjedu uz napomenu da zagrebačka Nadbiskupija nije željela komentirati događaj.
Danas je glavni urednik Glasa Koncila, Ivan Miklenić, koji je prozvan u prosvjedu kao glasnogovornik zagrebačke Nadbiskupije, sve medijske napise i teme o kojima je bilo riječi i na prosvjedu, okarakterizirao kao nevažne izjavom da Crkva mudro šuti. Sve to u stilu »psi laju, karavane prolaze«.
Međutim, jasna poruka Udruge David je da nakon 20.rujna 2009.godine slijedi prijava DORH-u za preispitivanje pravne utemeljenosti djelovanja i ponašanja Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i vlč Miklenića, a zbog već opisanih inkriminacija.
Crkvi je data prilika promijeniti ponašanje u skladu s Ustavom i zakonima RH.
Gospodin Miklenić piše:

clip_image006_0001

Izjave Predsjednika Republike Stjepana Mesića imaju službenu težinu imajući u vidu njegovu predsjedničku funkciju i ustavna ovlaštenja. Možda Crkva ne razumije da se ne može tek tako medijski prostor o kome piše zloupotrebljavati za privatne veleizdajničke izjave. Jer ako se iste koriste samo da bi se povećala tiraža Glasa Koncila, čija je remitenda značajno pala u posljednjih desetak godina, onda je to presedan za cijelu javnost, imajući u vidu učenje Rimokatoličke crkve, a sukladno Božjim zapovijedima.
   Udruga David je pažljivo odvagnula svoju ulogu u obrani ljudskih prava u Hrvatskoj i svaku riječ koja je izišla u javnost.
   “Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih” (Mt 4,4). ….