UDRUGA DAVID ORGANIZIRA I POZIVA NA JAVNI PROSVJED – 25.KOLOVOZA

OTVORENO PISMO
JAVNOSTI I MEDIJIMA
UDRUGA GRAĐANA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA
čiji je interes praćenje i informiranje o nepoštivanju i kršenju ljudskih prava zagarantiranih Ustavom Republike Hrvatske
uputio je dana 14.kolovoza 2009.godine Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu, kardinalu Josipu Bozaniću, Hrvatskoj biskupskoj konferenciji i čelnicima institucije Katoličke crkve otvoreno pismo koje Vam u skraćenom obliku dostavljamo:

U službenom glasilu Glas Koncila, broj 25 (1826), dana 21.06.2009 objavljen je tekst autora i glavnog urednika sljedećeg sadržaja:

«… da je jedan ‘dužnosnik’ zapravo ‘veleizdajnik’ i krajnje ‘sluganski’ raspoloženi pojedinac, koji je pak ‘zabio nož u leđa’ pojedinim hrvatskim «nastojanjima»,

Do danas gospodin Miklenić nije pojasnio tko je dužnosnik veleizdajnik, iako očito ima korisna saznanja o kaznenom djelu veleizdaje (čl. 135 KZRH) i samom počinitelju (dužnosnik). Miklenić je dužan Državnom odvjetništvu ili policiji dostaviti informaciju o činjenju kaznenog djela. Po saznanju Miklenića Republika Hrvatska je oštećena kaznenim djelom veleizdaje od strane državnog dužnosnika te se u tom slučaju radi o teškom kaznenom djelu za koje je propisan dugotrajni zatvor. U članku 300. Kaznenog zakona određuje se kako je neprijavljivanje kazneno djelo.

Pridružujemo se stavu medija i javnosti da je gospodin Miklenić veleizdajnikom nazvao aktualnog predsjednika Republike gospodina Stjepana Mesića, bez obzira što to izrijekom nije napisao.

UDRUGA GRAĐANA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA
poziva glavnog urednika Glasa Koncila na objavljivanje imena dužnosnika veleizdajnika ili prijavljivanje veleizdaje DORH-u odnosno policiji te informiranje javnosti o učinjenoj prijavi.

podržava stav
da je glavni urednik Glasa Koncila predsjednika Republike nazvao veleizdajnikom
i to sve do trenutka
dok gospodin Miklenić ne ispuni svoju građansku dužnost
objavljivanja informacije o tome tko je veleizdajnik dužnosnik
 ili do podnošenja kaznene prijave DORH-u

Prelati, kojima je također ovo pismo upućeno, mogu reći da se izjava u Glasu Koncila njih i ne tiče. Međutim, činjenica je da se u svim dijecezama Glas Koncila distribuira kao da je to zajedničko glasilo.

David, udruga za zaštitu ljudskih prava, upućuje otvoreno pismo javnosti, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela glavnog i odgovornog urednika Glasa Koncila opisanog u člancima 135. i 136. KZRH.

Po mišljenju šire hrvatske javnosti spomenuti članak izražava namjeru javnog i sugestivnog klevetanja gospodina Stjepana Mesića od strane glavnog urednika Glasa Koncila. Glas Koncila možemo podvesti pod glasilo Rimokatoličke crkve jer se ono distribuira u svim crkvama, a novinski članci objavljeni u Glasu Koncila izražavaju stavove i učenje cijele Crkve, a ne samo Zagrebačke nadbiskupije.

Žigosanje predsjednika kao veleizdajnika u cilju utjecaja na odluku Mesića da pod pritiskom javnosti zahvali na predsjedničkom položaju više je nego očito.

Takva javna prozivanja, huškanja i obmanjivanja hrvatske javnosti su protuzakonita (vidi član 135. i 136. KZH) te ovaj čin zaslužuje najoštriju osudu čitave javnosti, demokratskih institucija, stranaka te same vlade Republike Hrvatske.

Štovana naslovljena gospodo,
otvoreno pismo Udruge David nije upereno protiv Katoličke crkve kao takve, već:
– na sam čin klevete crkvenih čelnika spram predsjedničke institucije RH i njezinog predsjednika gospodina Mesića, odnosno činjenja kaznenog djela neprijavljivanja veleizdaje državnog dužnosnika
– na nepoštivanje Ustava (i zakona sekularne države) kroz isticanje raspela te ostalih vjerskih obilježja Rimokatoličke crkve u državnim ustanovama

Udruga David ovim pismom upoznaje hrvatsku javnost, a prije svega vjernike Katoličke crkve, da klevetnički čin glavnog urednika Glasa Koncila te isticanje raspela u državnim ustanovama ne samo da nije u skladu s Ustavom RH nego je i protiv principa učenja Isusa Krista i Deset Božjih zapovjedi na koje se naslovljeni biskupi pozivaju.

Republika Hrvatska je po Ustavu sekularna država, ona svojim najvišim propisom štiti vjerske slobode i osjećaje svih, ali istovremeno svima jamči slobodu od nametanja vjerskih dogmi i odvojenost crkve i države.
Hrvatska nije država samo katolika te Crkva nema pravo na isticanje katoličkih simbola u prostorima državnih i javnih institucija. Točka dodira privatnog i javnog ne smije biti točka zlouporabe diskrecijskog prava pojedinaca koji rade u tim institucijama u isticanju vjerskih simbola.

Stoga se, u demokratskoj i pravnoj državi, vjernici po svojoj savjesti mogu odlučiti ima li smisla slijediti crkvene dostojanstvenike ili ne.

Želimo podsjetiti političare i vladu RH da su dobili mandat svojih birača da vode zemlju u duhu Ustava RH, a ne u duhu propisa strane države Vatikana, odnosno Svete Stolice, a pod pritiskom ‘sluganski’ raspoloženih kardinala i biskupa koji su, kako izgleda, izgubili ljudski, crkveni i politički pijetet u suvremenom ophođenju s političkim dužnosnicima RH te u poštivanju zakona sekularne države.

Stoga pozivamo čitavu javnost da svojim glasom protiv takva ponašanja spriječi ponovo paljenje lomača od strane Katoličke crkve u Hrvatskoj i nepoštivanje sekularnosti u državi.

Isus je učio

Ne ubij!
Crkva je vodila ratove te ubijala i spaljivala inovjerce, neistomišljenike, znanstvenike, a danas blagoslivlja ubojito oružje, daje vojnicima krunice i križeve i s tim relikvijama, dakle u ime Crkve, se ubijaju braća i sestre i daje potpuni oprost od grijeha ubijanja.

Ne svjedoči lažno
Poznata su lažna svjedočenja protiv Bogumila, vještica i vještaka, neistomišljenika, znanstvenika i mislioca te politički nepodobnih. Kao primjer navodimo povijesnog Matiju Gubca i aktualnog, Crkvi neposlušnog političara, predsjednika Republike, gospodina Stjepana Mesića.

Ne ukradi!
Nije upitno da je crkveno blago rezultat mukotrpnog rada svih generacija koje bi trebalo koristiti u socijalne svrhe, a ne ciljeve stranog imperija (Sveta Stolica, država Vatikan).

Ove činjenice ukazuju na veleizdaju Isusa Krista i njegova učenja.

Zbog činjenica o počinjenoj veleizdaji učenja Isusa Krista

ZAHTJEVAMO
od funkcionara katoličke crkve

da više od danas
svoju instituciju ne nazivaju

kršćanskom i Kristovom,

već samo

Katoličkom crkvom

te da u smislu Ustava RH, uklone sva rimokatolička obilježja
iz državnih i javnih institucija

Ne učine li to u dogledno vrijeme, Udruga David će, u skladu sa svojim statutom, provesti sakupljanje potpisa građana zbog prijave DORH-u, a u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja zbog:

1. očitog obmanjivanja naroda u svrhu promjene naziva crkvene institucije
  2. vrijeđanja i klevetanja predsjedničke institucije odnosno predsjednika RH gospodina Stjepana Mesića.

POD MOTOM:
KATOLIČKA CRKVA

SAMOPROJEKCIJA VELEIZDAJE
NA PREDSJEDNIKA DRŽAVE

zbog nepoštivanja
Ustava RH i državnih institucija
od strane rimokatoličkog svećenstva

UDRUGA DAVID
ORGANIZIRA I POZIVA NA

JAVNI PROSVJED
u ZAGREBU, 25.KOLOVOZA 2009.GODINE
u 18.00 sati
IMPORTANNE GALERIJA
IBLEROV TRG
u 18.30 sati ZAGREBAČKA KATEDRALA
u 19.00 sati TRG BANA JELAČIĆA

8 misli o “UDRUGA DAVID ORGANIZIRA I POZIVA NA JAVNI PROSVJED – 25.KOLOVOZA

1. Apsolutno podržavam sve što udruga David organizira vezano za nepoštivanje Ustava RH od strane rimokatoličkog svećenstva te protuzakonitog isticanja rimokatoličkih simbola u državnim i javnim institucijama
    Poštovanje,
    Boris Roce, prof.

2. da više od danas svoju instituciju ne nazivaju kršćanskom i Kristovom,
    već samo Katoličkom crkvom
    Poštvani u Davidu, ovo vam je vrlo smiješan zahtjev. Crkva o kojoj pišete i naziva sebe Katoličkom crkvom, tako da vam je zahtjev uzaludan i da kažem vrlo zastao. Možda bi vam bilo bolje da ste zahtjev drugačije složili, jer riječ Katolička zapravo je problem u nazivu te crkve. Katolička znači svopća univerzalna i JEDINA. Vi u stvari od te crkve zahtijevate da sebe naziva JEDINOM crkvom na svijetu, onakvom kakvom ju je zamislio Isus Krist. Vrlo čudan zahtjev od vas obzirom na cijeli vaš tekst.

Sviđa mi se

3. Poštovani, jedna greška na vašoj stranici. Na lijevoj strani ekrana postoje niz tema koje ste postavili. Imate grešku da sve što se otvori vodi na stranicu koja je kao peticija za podnošenje prijave. Sad, vrlo je upitno je li to greška ili vaše manipuliranje ne bi li svi koji nekim čudom nabasaju na vašu strnicu bili manipulirani i navedeni na anketu-peticiju. Vrlo perfidno i na tragu onih koje tako zušno kritizirate. Možda su vama i katoličkoj crkvi ciljevi različiti (što sumnjam) ali su vam metode iste. Koja je razlika? Možda uskoro, kada vjernika bude (po vašem) manje od 5% i vi počnete koristi metode koje zamjerate crkvi, a možda i gore.