OTVORENO PISMO – GLASU KONCILA

DAVID
UDRUGA GRAĐANA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA
Zagreb 10 000, Frana Folnegovića 1a

KATOLIČKA CRKVA
SAMOPROJEKCIJA VELEIZDAJA
PO PREDSJEDNIKU DRŽAVE

OTVORENO PISMO

GLASU KONCILA
GLAVNOM UREDNIKU IVANU MIKLENIĆU

OSNIVAČU GLASA KONCILA
NADBISKUPSKOM DUHOVNOM STOLU U ZAGREBU

KARDINALU JOSIPU BOZANIĆU

HRVATSKOJ BISKUPSKOJ KONFERENCIJI
ZAGREBAČKOJ NADBISKUPIJI
Čelnicima institucije Katoličke crkve


U službenom glasilu Glas Koncila, broj 25 (1826), dana 21.06.2009 objavljen je tekst autora i glavnog urednika slijedećeg sadržaja:

«… da je jedan ‘dužnosnik’ zapravo ‘veleizdajnik’ i krajnje ‘sluganski’ raspoloženi pojedinac, koji je pak ‘zabio nož u leđa’ pojedinim hrvatskim «nastojanjima»,

Na web stranicama portala Glas Koncila 13.08.09. gospodin Miklenić Ivan, glavni i odgovorni urednik objavljuje:

„Također oštro odbacujem tvrdnju koja je više puta ponovljena da sam predsjednika nazvao veleizdajnikom – jer je činjenica da to nikada i nigdje nisam napisao.“

Do danas gospodin Miklenić nije pojasnio tko je dužnosnik veleizdajnik, iako očito ima korisna saznanja o kaznenom djelu veleizdaje (čl. 135 KZRH) i samom počinitelju (dužnosnik). Miklenić je dužan Državnom odvjetništvu ili policiji  dostaviti informaciju o činjenju kaznenog djela. Po saznanju Miklenića Republika Hrvatska je oštećena kaznenim djelom veleizdajništva od strane državnog dužnosnika, te se u tom slučaju radi o teškom kaznenom djelu za koje je propisan dugotrajni zatvor. U članku 300. Kaznenog zakona određuje se kako je neprijavljivanje kazneno djelo.

Pridružujemo se stavu medija i javnosti da je gospodin Miklenić  veleizdajnikom nazvao aktualnog predsjednika Republike gospodina Stjepana Mesića, bez obzira što to izrijekom nije napisao.

DAVID
UDRUGA GRAĐANA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA
čiji je interes praćenje i informiranje o nepoštivanju i kršenju ljudskih prava zagarantiranih Ustavom Republike Hrvatske
poziva glavnog urednika Glasa Koncila na objavljivanje imena dužnosnika veleizdajnika ili prijavljivanje veleizdaje DORH-u odnosno policiji te informiranje  javnosti o učinjenoj prijavi.

DAVID
UDRUGA GRAĐANA ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA
je stava
da je glavni urednik Glasa Koncila predsjednika Republike nazvao veleizdajnikom
i to sve do trenutka dok gospodin Miklenić ne ispuni svoju građansku dužnost objavljivanja informacije ili prijave DORH-u o veleizdaji dužnosnika

Kao dodatni argument ovakvom stavu navodimo i izjavu direktora Glasa Koncila Nedjeljka Pintarića objavljenu u Novom Listu od 11.kolovoza 2009.godine da je predsjednik Mesić trebao poslati pismo čitatelja uredništvu GK i faktički u tom pismu izjaviti kako on nije veleizdajnik?

Glas Koncila je čekao reakciju predsjednika. Kada je gospodin Mesić zatražio da se križevi izbace iz javnih ustanova, gospodin Miklenić je tek tada napisao demantij u GK o tome da nigdje ne piše da je on predsjednika nazvao veleizdajnikom, iako prethodno nije htio komentirati svoj prvotni napis.

 

 

Prelati, kojima je također ovo pismo upućeno mogu reći da se izjava u Glasu Koncila njih i ne tiče. Međutim, činjenica je da se u svim dijecezama Glas Koncila distribuira kao da je to zajedničko glasilo.

David, udruga za zaštitu ljudskih prava,  upućuje  otvoreno pismo javnosti iz razloga protuustavnosti čina glasnogovorništva biskupije shodno člancima 135. i 136. KZRH.

Po mišljenju šire hrvatske javnosti spomenuti članak izražava namjeru javnog i sugestivnog klevetanja gospodina Stjepana Mesića od strane glavnog urednika Glasa Koncila, a više je nego očito da možemo Glas Koncila podvesti pod glasilo Rimokatoličke crkve jer se ono distribuira u svim crkvama, a novinski članci objavljeni u Glasu Koncila izražavaju stavove i učenje cijele Crkve, a ne samo Zagrebačke nadbiskupije i kardinala Bozanića.

Žigosanje predsjednika kao veleizdajnika u cilju utjecaja na odluku Mesića da pod pritiskom javnosti zahvali na predsjedničkom položaju više je nego očito.

Takva javna prozivanja, huškanja i obmanjivanja  hrvatske javnosti su protuustavna (vidi član 135. i 136. KZH) te ovaj čin zaslužuje najoštriju osudu čitave javnosti, demokratskih institucija, stranaka te same vlade Republike Hrvatske.

Štovana naslovljena gospodo,

otvoreno pismo Udruge David nije upereno protiv Katoličke crkve kao takve, već:

– na sam čin klevete crkvenih čelnika spram predsjedničke institucije RH i njezinog predsjednika gospodina Mesića, odnosno činjenja kaznenog djela neprijavljivanja veleizdaje državnog dužnosnika

–  na nepoštivanje Ustava (i zakona sekularne države) kroz isticanje raspela te ostalih vjerskih obilježja Rimokatoličke crkve u državnim ustanovama

Udruga David ovim pismom upoznaje hrvatsku javnost, a prije svega vjernike Katoličke crkve, da klevetnički čin glavnog urednika Glasa Koncila te isticanje raspela u državnim ustanovama ne samo da nije u skladu s Ustavom RH nego je i protiv principa učenja Isusa Krista i Deset Božjih zapovjedi na koje se naslovljeni biskupi pozivaju.

Republika Hrvatska je po Ustavu sekularna država, ona svojim najvišim propisom štiti vjerske slobode i osje
aje svih, ali istovremeno svima jam
i slobodu od nametanja vjerskih dogmi i odvojenost crkve i države.Hrvatska nije država samo katolika te Crkva nema pravo na isticanje katoli
kih simbola u prostorima državnih i javnih institucija. To
ka dodira privatnog i javnog ne smije biti to
ka zlouporabe diskrecijskog prava pojedinaca koji rade u tim institucijama u isticanju vjerskih simbola.

Stoga se, u demokratskoj i pravnoj državi, vjernici po svojoj savjesti mogu odlučiti ima li smisla slijediti crkvene dostojanstvenike ili ne.

Želimo podsjetiti političare i vladu RH da su dobili mandat svojih birača da vode zemlju u duhu Ustava RH a ne u duhu propisa strane države Vatikana, odnosno Svete Stolice, a pod pritiskom ‘sluganski’ raspoloženih kardinala i biskupa koji su, kako izgleda,  izgubili  ljudski, crkveni i politički pijetet u suvremenom ophođenju s političkim dužnosnicima RH te u poštivanju zakona sekularne države.

Uvjerenja smo da je svoje nezadovoljstvo Predsjednikom moglo biti obznanjeno i na puno civiliziraniji način.

U pristojnom ophođenju s ljudima i institucijama ne postoji riječ «veleizdajnik». Čelnici Katoličke crkve su se odlučili za oprobanu stoljetnu inkvizicijsku strelicu umočenu u smrtne otrove klevete s kojima već imaju iskustva u učinkovitoj ideološkoj borbi protiv nepogodnih pojedinaca.

Gospodo biskupi i ostali odgovorni čelnici Rimokatoličke crkve,

Oprobani recept vašeg djelovanja je:

–  najprije prozvati svoju žrtvu da je nepodobna,
– izopćenje iz Crkve ili društva onih koji nisu katolici
– psihološko izopćenje je krajnji čin.

Zahvaljujući i osobama kao što je gospodin Mesić, u modernim društvima ne smijete poslati nekoga u fizičku smrt.

Klevećete neistomišljenike i činite sve da ne budu na dobrom glasu, da izgube dostojanstvo osobe – psihološka smrt im ne gine (ništa manja od fizičke smrti).

Stoga pozivamo čitavu javnost da svojim glasom protiv takva ponašanja spriječi ponovo paljenje lomača od strane Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Pomno analizirajući izjavu «….kojijepak (tj.Mesić) ‘zabionož uleđapojedinimhrvatskimnastojanjima» (biskupa), razumijemo podčinjenost predsjednika u svojem djelovanju biskupima, tj. Katoličkoj crkvi.

No, On vas nije voljan slijediti. U namjeri učinkovitosti izvršavanja vaših ciljeva prozivate ga «veleizdajnikom», što zahtijeva primjerene korake Državnog odvjetništva.

Pitamo u ime građana Hrvatske po kojim ste zakonskim kriterijima predsjednika proglasili veleizdajnikom, po kojim ga zakonima i na kojem sudu mu želite suditi? Možda pred vatikanskim? Nije neobično da vam vatikanski propisi ionako  više znače od hrvatskoga zakonodavstva!

Mjera je prevršena te pozivamo građane da budno čuvaju demokratsku i pravnu državu. U protivnom  samo je pitanje vremena kada će Katolička crkva osnovati fundamentalističku katoličku državu u kojoj će moći zapaliti inkvizicijske lomače s drugovjercima, ateistima i komunistima.

U psihološkom smislu, vaš čin možemo nazvati klasičnom samoprojekcijom, s obzirom da etiketiranje predsjednika veleizdajnikom ne odgovara istini. Samoprojekcija znači projekcija vlastite veleizdaje na drugoga, u konkretnom slučaju na predsjednika Mesića.

Da se izrečene tvrdnje ne bi interpretirale kao zlobna borba Udruge David protiv Katoličke crkve, prilažemo nekoliko dobro poznatih veleizdaja Katoličke crkve, izdaja Božjih zapovjedi i učenja njegovoga sina Isusa Krista (na čijem imenu ste izgradili i gradite vašu instituciju) i Hrvatske!

U Deset zapovjedi Božjih piše: ne ubij!

 • Katolička crkva na čelu s papama, kardinalima i biskupima vodila je nebrojne ratove i usmrtila u ime Boga Oca i Isusa Krista milijune ljudi. Nije li to izdaja Boga i njegovih zapovjedi?
 • Isus Krist, veliki duhovni vođa i pacifist, rekao je Petru; «… stavi svoj mač u korice jer tko se mača laća od njega će i poginuti»! Katolička crkva tj. vi kardinali i biskupi naučavate pravedni rat, blagoslivljate oružje i dajete oproste vojnicima za ubijanje svoje braće i sestara prije borbe. Nije li to izdaja Isusa Krista na kojeg se pozivate, a koji je rekao da ljubite svoje neprijatelje?

 

 • Isus je rekao: Samo je jedan vaš Otac na nebu a vi ste između sebe braća i sestre; ljubite se među sobom! Katolička je crkva kroz gotovo dvije tisuće godina klevetala, mučila, ubijala i  spalila na milijune svoje braće i sestara – znanstvenika, tzv. vještica i vještaka, heretika, Bogomila – Katara, saracena, pravoslavaca i židova. Nije li to veleizdaja Isusa Krista koji je rekao: Što učiniš ovome od najmanjih meni si učinio!

 

Gospodo biskupi, vama je također poznato da je Isus Krist rekao da nema više Grka i Rimljana – svi ste vi djeca jednog Oca te braća i sestre međusobno!

Pitamo vas čemu onda hrvatsko domoljublje za vrijeme Ugarske, Austro-Ugarske i NDH kojeg se još danas grčevito držite i izgrađujete klevetničkim huškanjem protiv predsjedničke institucije, i drugih državnih institucija i njezinih pojedinih službenika, a kojima ste nalijepili smrtne etikete bezbožaca/ateista, sektaša i komunista?

Tim nazivima ih želite odvesti na moderne društvene margine i uništiti im dobar glas i psihu.

Zahvaljujući upravo njima, unatoč činjenici protivljenja i progona od strane Katoličke crkve, u krvavim društvenim sukobima i revolucijama izborena su ljudska prava koja imaju svoje temelje u božjim zapovijedima i učenju Isusa Krista.

Ta ista prava Katolička crkva vjekovima uskraćuje vjernicima i svim drugim građanima Hrvatske.

Jeste li objasnili svojim vjernicima zašto vaša institucija, Katolička crkva, nije potpisala konvenciju o ljudskim pravima i zašto se stavila na stranu promatrača?

Nije li to izdaja ljudske slobode, prava i božjih zakona?

Kao čelne ljude Katoličke institucije, Udruga David vas ovim otvorenim pismom upozorava i zahtjeva od vas da se ispričate Republici Hrvatskoj. Živite i od sredstava katolika i nekatolika koja vam isplaćuje RH. 

Ispričajte se predsjedničkoj instituciji i predsjedniku gospodinu Stjepanu Mesiću osobno:
– za nanešenu veliku uvredu u smislu članu 135. i 136. Kaznenog zakonika RH zbog tvrdnje o veleizdaji
– zbog indirektnog pokušaja njegovog smjenjivanja s
predsjedničkog položaja.

Stoga pozivamo čitavu javnost da svojim glasom protiv takva ponašanja spriječi ponovo paljenje lomača od strane Katoličke crkve u Hrvatskoj i nepoštivanje sekularnosti u državi.

 

Isus je učio

Ne ubij!

Crkva je vodila ratove te ubijala i spaljivala inovjerce, neistomišljenike, znanstvenike a danas blagoslivlja ubojito oružje, daje vojnicima krunice i križeve a s tim relikvijama, dakle u ime Crkve, se ubijaju braća i sestre i daje potpuni oprost od grijeha ubijanja.

Ne svjedoči lažno

Poznata su lažna svjedočenja protiv Bogomila, vještica i vještaka, neistomišljenika, znanstvenika i mislioca te politički nepodobnih. Kao primjer navodimo povijesnog Matiju Gubca i aktuelnog, Crkvi neposlušnog političara, predsjednika Republike, gospodina Stjepana Mesića.

 

Ne ukradi!

Nije upitno da je crkveno blago rezultat mukotrpnog rada svih generacija koje bi trebalo koristiti u socijalne svrhe, a ne ciljeve stranog imperija (Sveta Stolica, država Vatikan).

Ove činjenice ukazuju na veleizdaju Isusa Krista i njegova učenja.

 

Zbog činjenica o počinjenoj veleizdaji učenja Isusa Krista ZAHTJEVAMO od funkcionera Katoličke crkve
da više od danas svoju instituciju ne nazivaju
kršćanskom i Kristovom već samo Katoličkom crkvom
te da u smislu Ustava RH uklone sva rimokatolička obilježja iz državnih i javnih institucija

 

Ne učine li to u dogledno vrijeme, Udruga David će, u skladu sa svojim statutom, provesti sakupljanje potpisa građana zbog prijave DORH-u, a u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja zbog:

 • očitog obmanjivanja naroda u svrhu promjene naziva crkvene institucije
 • vrijeđanja i klevetanja predsjedničke institucije odnosno predsjednika RH gospodina Stjepana Mesića.

2 misli o “OTVORENO PISMO – GLASU KONCILA

 1. Tek sto sam otkrio was site mogu se vrlo pohvalno izjasniti o nacinu vaseg pisanja i nacinu na koji iznosite argumente. Fizicki nisam prisutan u domovini te me zanima kako se moze postati vas clan.
  Zelim vam puno uspjeha i srece u vasem radu.
  Matko

  Sviđa mi se

 2. -preziva se MEŠIĆ !! a ne Mesić(dokazano porijeklo, rom sa područja Bosne)
  – Mešić je osudio Deklaraciju o polozajima i pravima hrvatskog jezika iz 1967. godine
  – Mešić je bio suradnik UDBAe
  – Mešić je lazno svjedocio u Haagu u slucaju Blaskic i time stvorio osnovu za optuznicu protiv Gotovine i ostalih (konstruirao je tezu optuznice o udruzenom zlocinackom pothvatu)
  – Mešić je otvorio arhive Predsjednickog ureda mimo svakog zakona i time je direktno veleizdajnik koji je prekrsio zakone
  – Mešić je glavni i otvoreni zagovornik rehabilitacije Tita i njegovog zlocinackog rezima sto je u suprotnosti i sa stavom Europskog parlamenta
  -za savjetnika postavio (i u svoju zaštitiu stavio) Budimira Loncara ,covjeka na cije traženje smo dobili UN embargo na uvoz oružja na pocetku agresije
  – Mešić je politicki kameleon: od ustase (‘Nemamo mi sta klecati u Jasenovcu – dvaput smo pobijedili’) do Titovog pionira…
  a koliko toga jos ima…uf uf da mu se ne spominje otac…
  I TEBI JE ODZVONILO !!
  LEPOGLAVA= 60 DANA

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s