RIZIK PORICANJA, MEDIJI, SLOBODA

Čovjek poriče svoju slobodu. Globalni učinci poricanja stvarnosti vidljivi su svugdje. Težnja za oslobođenjem vjekovna je. Oslobođenje od čega?
Samoga sebe. Povezanost psihologije poricanja, utjecanja medija na poricanje besmislica te oslobođenja vlastite duše kroz djela – tema je ovog članka. Crvena nit poveznica ukazuje na samo jednu činjenicu:sve što si učinio u ozračju apsolutne istine oslobađa te.
Istina oslobađa od poricanja, a oslobođenje svih živih bića od patnje oslobađa sebe. Svi smo u neopterećenoj osnovi – jednaki.

Javno.hr

‘PSIHOLOGIJA PORICANJA’
Neuspjeh kolektivne imaginacije puno bistrih ljudi
Engleska kraljica dobila je zanimljivo pisamce priznatih i poznatih ekonomista koji objašnjavaju što je skrivilo krizu i tko je odgovoran.

T.T.
 
Objavljeno: 11.08.2009 11:29h
Engleska kraljica u lipnju ove godine dobila je zanimljivo pisamce koje je sročila grupa priznatih i poznatih ekonomista u namjeri da odgovore na njezino pitanje o tome kako su ‘financijski čarobnjaci’ uspjeli ‘previdjeti vrijeme, razmjere i težinu’ ekonomske krize, javlja Telegraph.

Pismo na tri stanice potpisuju profesor Tim Besley s Londonske škole ekonomije, u medijima neimenovan vanjski član Engleske banke za ekonomska pitanja i povjesničar politike Peter Hennessy, koji su se našli ponukanima da odgovore na kraljičina pitanja o tome zašto nitko nije predvidio ‘kreditni škripac’ (credit crunch).
U pisamcu su se dečki raspisali o ‘psihologiji poricanja’ koja je dohvatila kremu političkog i ekonomskog svijeta, da bi potom bez ustezanja istakli da su ‘financijski stručnjaci’ sami sebe uvjerili da su pronašli način kako da rizik rasporede diljem globalnog tržišta – što je odličan primjer za neosnovano ‘priželjkivanje upareno s ohološću’.
– U sažetku, Vaše visočanstvo, propust da se uvidi početak, razmjer i ozbiljnost krize i da se ona spriječi, iako ima mnogo razloga, prije svega je neuspjeh kolektivne imaginacije mnogih bistrih ljudi, bilo u ovoj zemlji, bilo na međunarodnoj pozornici; ljudi koji nisu razumjeli rizike sustava u cjelini – stoji na kraju obrazloženja što su ga ekonomisti poslali kraljici Velike Britanije.“

 

SNAGA MEDIJA DA DJELU

Vlada zbog medija ukida besmisleni Ured

Hrvatske su dnevne novine Jutarnji list još početkom lipnja pisale o Vladinom uredu koji je bio potpuna besmislica. Sada se odlukom Vlade Ured za koordinaciju sustava procjene učinka propisa, koji nikada nije proradio, ukida. Osnovao ga je bivši premijer Ivo Sanader 2007. Godine, a trebao se baviti analizom učinka propisa u njihovoj ranoj fazi prije nastanka zakona.

Sporni Ured samo trošio

Prema pisanju Jutarnjeg lista od 31. srpnja ove godine, sporni je Ured svoga pročelnika dobio tek u veljači ove godine, čija je bruto plaća iznosila 17 tisuća kuna. Uz njega, u Uredu je “radilo” i sedam zaposlenika koji su redovito primali svoje plaće.

Da stvar postane još apsurdnija Ured se nalazio u prostorima na adresi Gajeva 4 u Zagrebu, koji su u privatnom vlasništvu, pa je i najamnina bila viša nego obično. Vrlo dobra Sanaderova zamisao jer je Ured trebao biti na usluzi Državnoj upravi koja bi njime izbjegla donošenje akata po hitnom postupku i Ured bi doprinio transparentnosti same Uprave.

Mediji moraju biti na usluzi javnosti

Koliko je ovakvih Ureda, Udruga i izmišljenih radnih mjesta u Državnoj upravi koji iz dana u dan samo troše sredstva iz proračuna zasigurno nikada nećemo saznati. No nova je premijerka, Jadranka Kosor, najavila da će se izraditi analiza o potrebi svih agencija, zavoda, ureda i drugih tijela unutar ministarstva.

Ovo je jedan od dokaza da je utjecaj medija i te kako velik, a ako se on iskoristi na pravi način i učinci su vrlo povoljni. Mediji bi trebali biti na usluzi javnosti, a ne vladajućoj eliti. Kada bi se mediji više bavili otkrivanjem nepravde, korupcije i kada bi neprestano tražili mišljenja svojih čitatelja postali bi vjerodostojniji, a ti bi im čitatelji puno više vjerovali.

31.7.2009

Branimir Lozej

Dnevnik.hr

Slovenac u Zadru platio 30 jastoga i pustio u more

Zadar, 12.08.2009., 11:27 | D. Ma.

Poznati zadarski ugostitelj Erik Pavin, vlasnik restorana Niko prije nekoliko dana je ispunio gostima želju kakvu do sada nije imao priliku. Prije nekoliko dana jedan je gost ‘naručio’ da 30-ak jastoga iz akvarija pusti u more.

‘U akvariju smo tog dana imali oko 60-70 kilograma jastoga, a za jednim od stolova je sjedilo slovensko društvo u kojem je bilo četvero odraslih i četvero djece. Odjednom mi je prišla djevojčica i otvorila svoj mali novčanik rekavši da bi ona za svoj džeparac kupila jastoga i pustila ga u more da živi slobodno. Rekao sam curici da jastozi sada spavaju i da ih ne smijemo uznemiravati, kako se već pokušava odvratiti djecu od nauma, ali onda je došao njezin otac i ponovio to isto’, rekao je vlasnik restorana Slobodnoj Dalmaciji koji je u gužvi zaboravio pitati Slovenca kako se zove.
>> Slovenac teško ozlijeđen zbog ispijanja koktela
‘Platio je jednog jastoga, a cijena jastoga je 620 kuna po kilogramu, i odnijeli smo ga u more ispod restorana. Onda je gost rekao da će on zapravo kupiti sve jastoge iz akvarija i pustiti ih u more. Rekao sam mu da to nije izvedivo jer je pola od tih jastoga rezervirano za večeru tog dana. On je kazao: ‘Dobro, onda ću kupiti ove nerezervirane’, i u more smo te večeri, jednog po jednog, pustili 30-ak jastoga‘, ispričao je Erik Pavin za Slobodnu Dalmaciju.
Slovenac je potrošio na ‘akciju oslobađanja’ oko 1300 eura i nisu ga smetali komentari promatrača da je s tim novcem mogao napraviti puno dobrih djela ljudima, a ne jastozima.“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s