PREDSJEDNIK MESIĆ – JURAJ JEZERINAC DOMINO EFEKT

Juraj Jezerinac svojevoljno je pod zapovijedanjem predsjednika Republike Mesića. Nosi oružje (Tko se mača laća od mača će i poginuti!), u sastavu je oružanih snaga RH i zadužen je za dušebrižništvo, ali u službi OS RH.

   Međutim, očito gospodinu Jezerincu nije jasno da za ono što čini, plaća je njegova ovdje na zemlji. Država ga plaća te je stoga za svoje poslanje odgovoran državi, odnosno gospodinu Mesiću.

   Djelovanje vojnog ordinarija obilježeno je dvostrukim mjerilima. U kontekstu davanja izjava javnosti Jezerinac je crkveni dužnosnik, a kada prima naknadu od države – državni je namještenik. Po potrebi identiteti su zamjenjivi.

   Crkva uči da govori u „ime Isusa Krista“. To bi značilo u ime ljubavi, oprosta, milosrđa, nenasilja itd. Da li je to učenje ordinarija? Predsjednik Republike ne nastupa u ime države nezakonito – odabran je na izborima. Biskup Jezerinac nastupa u ime Isusa Krista – nezakonito. Velika je to razlika. I k tome još uzima si za pravo – bližnjega, brata svoga nazvati veleizdajnikom i prozivati ga za nedolazak na euharistiju.

   Okomiti se na predsjednika države zato što isti ne podržava postupke crkvene birokracije u stilu Kongregacije za nauk vjere pokazuje pravo lice i naličje Katoličke crkve. Dovoljno da se zapitamo: gdje su granice  tolerancije spram samozvanih „velikih svećenika“? Crkva se na reakcije javnosti odziva samo kada joj to odgovara. U suprotnom – pravo i pravednost je na strani jačega. Ili možda slabijega?
Narod zajedno s Mesićem treba moliti za oprost vojnog dužnosnika zbog povrede njegovih prava na imenovanje bližnjega SOTONSKIM ORUĐEM. Ako pak bližnji vjerno dolazi na euharistiju i ljubi prstenje preuzvišenom tada je sluga pokorni oličenje uspješnosti vršenja čina egzorcima kroz sakramente Katoličke crkve nad istim. Šutnja Crkve je treća solucija. To je čin taktičke mudrosti. Prikladno djelovanje u skladu s teološkom teorijom i praksom.   

PREDSJEDNIK REPUBLIKE POZVAO CRKVU DA REAGIRA NA NEPRIKLADNE IZJAVE DUŽNOSNIKA CRKVE

Mesić: Biskupa Jezerinca prijavit ću Papi

clip_image002_0009

Sveta Stolica mora povesti više računa o Jezerincu, je li njegovo mjesto u politici ili u vojsci koja ne priznaje politiku, rekao je predsjednik Mesić.

Predsjednik Stjepan Mesić oštro je kritizirao miješanje Crkve u politiku, posebno postupke biskupa Jurja Jezerinca. Gostujući u emisiji Hrvatskog radija, Mesić je rekao da Sveta Stolica treba reagirati na vojnog ordinarija Jezerinca jer čita pjesmu punu mržnje koja završava ”Za dom spremni”.

To nije prvi put da Mesić reagira na Jezerinčeve istupe. Uoči prošlih izbora Mesić je zaprijetio Jezerinčevom smjenom jer je SDP-ova predizborna obećanja nazvao “sotonskima”, piše Jutarnji list.

"Sveta Stolica mora povesti više računa o Jezerincu, je li njegovo mjesto u politici ili u vojsci koja ne priznaje politiku. Razgovarao sam s papinskim nuncijem, a vjerojatno ću morati i intervenirati prema Svetoj Stolici. Ne mogu dozvoliti da onaj tko je u vojsci krši određena pravila. Politika mora van iz vojske. Dok je vojni ordinarij, dotle nema politike u vojsci", poručio je Mesić s godišnjeg odmora na Hvaru.

Predsjednik je ostavio otvorenu mogućnost zabrane ulaska Jezerincu u vojarne, ali prije svega očekuje reakciju Crkve, piše Jutarnji list.

"Ako Jezerinac nastavi ovakvu aktivnost, zabrana je krajnja mjera. No, očekujem i od Crkve da reagira. Neprihvatljivo je da predstavnici Crkve kažu: dominikanac Lasić spada pod jurisdikciju svog reda i Crkva nema ništa s tim ili da je nekakav Babajić, koji propagira mržnju, samo stvar njegova biskupa, a ne Crkve…

Crkva bi se morala jasno i glasno ograditi od takvih izjava. Ne može se tolerirati da ljudi iz Crkve ostanu nijemi, ne znam zašto Crkva šuti", rekao je Mesić.

15.8.2008

Jutarnji list / Križ života

Index.hr

05.08.09.

Skandal u Kninu: Mesić odbio otići na misu za Domovinu

 

Dan domovinske zahvalnosti 050809
Tekst: I. Ć.
Foto: Jakov Prkić (Cropix)
MISA za Domovinu u crkvi svetog Ante u Kninu održana je bez predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, koji se udaljio nakon završetka svečane ceremonije obilježavanja dana Domovinske zahvalnosti. Mesić je napustio pratnju predsjednice Vlade Jadranke Kosor i predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića te je otišao iz Knina.
"Nitko se iz Crkve nije ogradio od nedavnog uvodnog komentara Ivana Miklenića u Glasu Koncila u kojem se govori o ‘veleizdajniku’ s neizravnim aluzijama na Predsjednika Republike", stoji u objašnjenju Ureda predsjednika Mesića te se napominje da predsjednik nije nazočio ni misi za Dan državnosti, 25. lipnja.
Jezerinac se odmah obrušio na Mesića
Crkva je odmah odgovorila na Mesićev nedolazak na misu pa je tako vojni ordinarij Juraj Jezerinac, za oltarom i to za vrijeme mise, rekao da je sudjelovanje državnih dužnosnika na misi više od protokolarnog čina.
"Crkva svoje poslanje u državnim institucijama vidi kao način služenja demokratskom društvu. I sudjelovanje državnih dužnosnika u svetoj misi više je od protokolarnog čina. A svakako je znak da se duhovne vrijednosti cijene i poštuju u hrvatskoj državi", rekao je vojni biskup za vrijeme mise.
Crkva organizirala prosvjede
Podsjetimo, službena Crkva u Hrvata i predsjednik Stjepan Mesić već duže vrijeme nisu u dobrim odnosima, a Pantovčak se često nalazi na meti napada Kaptola. Primjerice, Crkva se nikada nije službeno ogradila od nedavnog prosvjeda protiv predsjednika iako je prigodom podnevne mise u crkvi Sv. Michaela fra Tomislav Dukić u Frankfurtu najavio demonstracije protiv predsjednika Republike Hrvatske.

Glasilo Kaptola, Glas Koncila, često je na prvoj liniji napada protiv Mesića, a često se pod temom problema hrvatskog naroda nameće teza da je Mesić "veleizdajnik" hrvatskog naroda. Štoviše, Ured predsjednika tražio je i službenu ispriku od Kaptola, međutim nikada je nije dobio.
Biskup Jezerinac za "Dom spreman"

Štoviše, Kaptol svaki put kad se ukaže prilika napada instituciju predsjednika kako bi branili stavove Crkve za neodlazak u Jasenovac ili pohod na Bleiburg, a javno se Mesiću spočitavalo kako želi zabraniti Crkvi da govori.

Vojni biskup Jezerinac postao je poznat po svojim redikuloznim citiranjem pjesama Marka Perkovića Thompsona za vrijeme mise, a posebice se istaknuo u vrijeđanju Predsjednika. Mesić je pak više puta upozorio Jezerinca te mu je poručivao da "politika mora van iz vojske".

Prošle godine Mesić je s godišnjeg odmora poručio hrvatskom kleru kako bi i Sveta Stolica trebala reagirati na vojnog ordinarija Jezerinca jer čita pjesmu punu mržnje koja završava sa stihom "Za dom spremni". Jezerinac mu to nikada nije oprostio.“

Jezerinac i Mesić predstavljaju visoke dužnosnike Crkve i države. Umjesto nadmetanja političko-dogmatske naravi, za razmisliti je što umjesto opisanoga mogu ponuditi svim građanima RH u svjetlu nadolazećih svjetskih zbivanja koja će zasigurno pogoditi i Hrvatsku:

Javno.hr

DOMINO EFEKT

Autor:
Mladen Starčević

Objavljeno: 03.08.2009 20:41h

Pobune građana rušit će vlade od istoka do zapada
Srpski poslodavci šalju radnike kući s 60% plaće samo da ih razdvoje, Rusija otpušta stotine tisuća, a vojska je spremna umiriti Kubance.

Svijet polako izlazi iz financijske krize, odahnuli su zajedno čelnici MMF-a, Svjetske banke, Europske unije i OECD-a. No vjerojatno su mislili na ‘slobodni demokratski’ svijet, a nikako onaj trećerazredni, nerazvijeni i komunistički.

Deset najsiromašnijih

Kako bi se identificiralo deset najsiromašnijih zemalja na svijetu, analitičari MMF-a služe se pokazateljima kao što su BDP, koji je zapravo najizravniji pokazatelj ekonomske moći, stopa inflacije i pariteti kupovne moći. Nezaposlenost se ne mjeri jer za nju postoje razni načini izračuna, a mnoge vlade često s tim podacima manipuliraju zbog vlastitih, uglavnom nečasnih ciljeva. No, inflacija u razvijenim zemljama nije tako opasna kao što je ona u zemljama koje se razvijaju (pre)sporo. Kada inflacija uzrokuje porast plaća, ona uglavnom utječe na trgovinu valutama puno više nego na standard običnih građana. Kako bi se razlikovala inflacija koja ne utječe toliko na plaće, u obzir se uzima i kupovna moć pojedinca. Uzimajući u obzir spomenute kriterije, na listi na kojoj nitko ne želi vidjeti svoje ime, a na kojoj je deset zemalja najteže pogođenih krizom nalaze se: Litva, Sejšeli, Estonija, Island, Irska, Venezuela, Singapur, Latvija, Ukrajina i Jamajka.

Naime, kriza je svoju štetu već učinila, a i nastavljat će je činiti, ako je sudeći prema izvještajima iz zemalja poput onih u Južnoj Americi kojima zaleđe ne drži SAD, ili Kine, ili Rusije, ili Afrike, ili konačno i nerazvijenih i polurazvijenih zemalja Europe, u koje, prema svemu sudeći uz BiH i Srbija spada i Hrvatska.
Ekonomije propadaju, a građani pogođenih zemalja tražit će odgovorne, i to vjerojatno u stilu srednjovjekovnih seljačkih buna, jurišajući vilama i bakljama na dvorce i palače vladara i buržuja.
Pažljivo s kresanjem državnih troškova
Prvo spomenuta Južna Amerika. U ‘duguljastom’ Peruu podrška predsjedniku Alanu Garciji pada paralelno s nacionalnom ekonomijom, pa se smanjuju i vrijednost valute i obveznica. Prema analitičkoj tvrtki Barclay’su, ispravak prethodne procjene ekonomskog rasta zemlje za 2010. godinu smanjio se na 3,9 sa 5,4 posto.
Ti podaci, stoji u obrazloženju, uz društveno nezadovoljstvo i slabost Garcijine vlade vodit će većim socijalnim nemirima u nekoliko narednih mjeseci, ako izuzmeno nemire koji su već krajem lipnja natjerali predsjednika da smijeni nekolicinu ministara, te garantira veća inozemna ulaganja u zemlju, kao i poboljšanje školskog sustava i zdravstva.
Hoće li narod i dalje samo mirno prosvjedovati, ovisi uvelike i o tome hoće li vlada uspjeti podići ekonomski rast s aktualne stope od 3 posto na prijašnju od 10%.

clip_image004_0001

Photo Reuters  

Slična sudbina mogla bi očekivati i malenu Gvatemalu. Srednjeamerička državica trpi prvu recesiju u posljednjih 20 godina, zbog koje pada stopa uvoza, a vladu su analitičari upozorili da će morati srezati troškove ako SAD ne odobri pozajmicu od 37 milijuna dolara u obveznicama.
Na vlastitom primjeru znamo kuda vodi rezanje troškova, i iako je naša vladajuća struktura pred općim nezadovoljstvom u zemlji pobjegla na more, čelnici Gvatemale možda neće imati isti luksuz. Naime, zemlju već potresa politički skandal zbog snimke koja je objavljena nakon smrti jednog odvjetnika, u kojoj on sam okrivljuje predsjednika Alvara Coloma za planiranje svog atentata.
Kubancima je dosta obitelji Castro i komunizma
Na Kubi je zbog krize otkazana i konferencija Komunističke partije koja se održava svakih pet godina, a komunistički čelnici natuknuli su narodu da će se uskoro morati snaći s još manje sredstava nego inače. I prije no što je narod mogao reagirati, isti čelnici su objavili kako su kubanske vojne snage još uvijek dovoljno jake za obračun s bilo kakvim društvenim nemirima.
No baš bi takav stav mogao dovesti vrlo siromašne Kubance do ruba, nakon kojeg bi uslijedila pobuna protiv represivne komunističke vladavine, procjenjuju analitičari. Uzmimo u obzir i to da su Kubanci već dovedeni pred liticu nakon raspada SSSR-a, kad je na otoku proglašeno tzv. "posebno stanje" koje je dovelo naciju na koljena i izmamilo Fidela Castra na javno pojavljivanje, kako bi svojim ‘srebrnim jezikom’ smirio prosvjede koji su uslijedili.

clip_image005_0001

Fidel Castro i Vladimir Putin
Photo Reuters  

Kina je također zemlja s represivnom komunističkom prošlošću. Tako da se i tamo, upozoravaju analitičari, kuhaju nevolje. Kina pokušava suzbiti rast vrijednosti vlastite valute gomilajući tuđe, i sumanuto tiskajući novac. Kako bi suzbili društvene nemire, kineski stručnjaci zaključili su kako bi trebali poticajima prikazati lažni ekonomski rast, te tako u miru čekati da prođe svjetska kriza.
Kako će na to reagirati kineski narod, tek će se pokazati.
Budućnost Rusije (još uvijek) u rukama oligarha
Nadalje, ruski je BDP pao za nešto više od 10% u prvoj polovici godine, a nezaposlenost se podigla na isti postotak, te se još uvijek diže. Očekuje se zaustavljanje pogona AvtoVAZ-a, najpoznatijeg ruskog proizvođača automobila, s kojim bi pauzu od šest mjeseci dobilo oko 100 tisuća radnika, sa plaćama smanjenim s 400 na 200 dolara na mjesec. No auto-gigant nije izolirani slučaj, i veliki broj ruskih radnika morati će proći godinu s manje novca za trošenje na potrepštine, čime se smanjuje potrošnja i gura ekonomiju dublje u recesiju.
I dok vlada ima novca za otplaćivanja plaća i poticaje industriji, ruskim tajkunima to nije u interesu. Naime, analitičari nagađaju da su oni predani gomilanju novca kako bi u budućnosti otplatili svoje dugove.
Od siječnja do svibnja ove godine, ruski su radnici održali 99 štrajkova, u odnosu na 98 organiziranih čitave 2008. godine. Također, tome da će Rusija uskoro biti zahvaćena plimnim valom pobunjenog stanovništva, kazuje i činjenica kako je od početka godine organizirano oko 400 prosvjeda.
Bolje doma s obiteljima nego u tvornici s ostalim nezadovoljnima
Slično je i na Balkanu, pa počnimo sa Srbijom. Nakon što je parlament revizijom Zakona o radu ovlastio poslodavce da radnike pošalju kućama s 60 posto svojih prijašnjih plaća, počelo se pretpostavljati da je taj potez učinjen samo zato da ih se fizički udalji od tvornica – kako ne bi poticali štrajkove, nerede i radikalne prosvjede.

BiH prva na redu za slom

The Economist Intelligence Unit (EIU) od 1946. godine obavlja političko-ekonomske analize više od dvije stotine država. Njihova treća analiza sadržavala je 165 država a na listi, Zimbabve je prva, s rezultatom od 8,8. Bosna i Hercegovina nalazi se na visokom 27. mjestu, a Hrvatska u (ovaj put ne zlatnoj) sredini – na 78. mjestu. Također, Srbija je 66. zemlja u kojoj bi se mogli javiti nasilni nemiri zbog krize. Na kraju liste, kao najsigurnije zemlje, nalaze se najrazvijenije ekonomije, pojedini kolonijalni posjedi, te mahom skandinavske zemlje. Tu su, među ostalima, Njemačka, Japan, Australija, Kostarika, Švicarska, Finska te na kraju, Norveška. U posljednjih 15 nalazi se i, na 150. mjestu, Slovenija.
Prema Rasimu Ljajiću, ministru rada i socijalne skrbi, težina krize koja je pogodila Srbiju, i koštala tisuće radnika njihovog posla, potaknula je puk na mišljenje kako je radikalna akcija jedini način da se privuče pozornost vladajuće strukture, a analize pokazuju da bi moglo postati samo gore – u Srbiji bi do jeseni mogla buknuti opća pobuna.
I Bosna i Hercegovina je na ratnoj stazi. Spomenimo samo veterane rata u zemlji, koji su blokirali ulaz u zgradu vlade u svibnju, nakon što je odlučeno da će se smanjiti potrošnja na socijalnu skrb. Tada je odlučeno da će vlada revidirati popis branitelja, što bi moglo trajati i do godinu dana, te je time izazvana još veća srdžba veterana.
Tu je i MMF, koji od BiH traži radikalne reforme proračuna kako bi se zemlja prilagodila standardima Europske unije. Odgovor vlade je bio rasprodaja: Prodavani su službeni automobili, među ostalim.
Ako još uzmemo u obzir tenzije između srpskih, bošnjačkih i hrvatskih građana BiH, može se povući paralela s procjenama analitičara za Srbiju: Na jesen – kaos.
Hrvatska nije iznimka: društveni nemiri već nakon godišnjih
No jesen bi mogla biti ‘kobna’ i za naše, domaće političare. Izglasan je treći rebalans proračuna, uveden je nov način oporezivanja, te će siromašni postati još siromašniji. Financijske politike naših čelnika pod žestokom su kritikom, i narod je na rubu bunta. Također, još se čuje i negodovanje zbog odlaska bivšeg premijera Ive Sanadera.

clip_image006_0001

Ivo Sanader
Photo Ivana Magdić  

Strani mediji navode kako se Hrvatska nalazi u nezavidnoj ekonomskoj situaciji, te naglašavaju kako državu čeka i borba s golemim vanjskim dugom, koji iznosi gotovo 40 milijardi eura.
"Glasine kolaju o tome da je vlada pred bankrotom, i da je samo pitanje vremena prije no što neće biti u stanju isplatiti plaće. To bi za državu moglo značiti društvene nemire", piše World politics review.
Tu su i zasad poražavajuće procjene zarade na kraju turističke sezone, kojoj su i osobno ovih dana otišli pomoći političari, trošeći svoje kune na Jadranu. Otvoreno pitanje ostaje hoće li ih po povratku dočekati prosvjedni transparenti ili će se narod, nakon što se ‘ohladi’ od šokova proteklih mjeseci, jednostavno pomiriti sa svojom sudbinom i nastaviti poslušno štedjeti.“

 

Jedna misao o “PREDSJEDNIK MESIĆ – JURAJ JEZERINAC DOMINO EFEKT

 1. ŠTIT BJELOVAR
  Hrvatski narode !

  Indijski guru Svamiđi duguje Hrvatskoj 60 milijuna kuna poreza.
  A predsjednik Stjepan Mesić prima ga nekoliko puta na Pantovčak.

  Jao tebi zemljo Hrvatska, dok ti je “zlikovac i krvnik” šef države.

  U Saboru RH, sjede “zlatni telci” koji zavode i kradu narod.

  A žrtvenici idelopoklonički su svuda oko nas…

  TAKO GOVORI – BRANKO STOJKOVIĆ ŠTIT – NAJVEČI HRVAT SVIH VREMENA…

  http://istinazanarod.blog.hr
  http://mesomeso.blog.hr

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s