ŠALJIVOST JE DOZVOLJENA SAMO NEPOGREŠIVIMA VIŠE RAZINE NE SLUŠAJU PAPU

Kako šaljivost i praštanje ne idu ruku pod ruku, na svojoj je koži osjetio talijanski novinar.

Silvije Tomašević
VATIKAN I OKOLICAclip_image001_0003

Tko uopće sluša Papu

clip_image002_0006

Papine riječi se ne slušaju. O tome postoje svakodnevni dokazi. Koliko bi tragedija i gladi u svijetu bilo manje kada bi se političari i ekonomisti pridržavali etike. Treća enciklika Benedikta XVI. “Ljubav u Istini” (Caritas in Veritate) obznanjena 7. srpnja, u kojoj se, uz ostalo, kaže kako profit ne smije biti cilj privređivanju, je vrlo poučna i za sadašnju ekonomsku krizu u svijetu i Hrvatskoj. Hrvatski političari slušali su Crkvu kada je trebalo nedjelju ukinuti kao radni dan, ali ni hrvatski biskupi nisu dovoljno ustrajni u davanju preporuka (iz crkvenog nauka), niti hrvatski političari žele slušati savijete posebno kada je u pitanju etičko držanje. Ako se teži profitu bez razmišljanja za dobro zajednice, stoji u enciklici Benedikta XVI. o crkvenom socijalnom nauku, onda se uništava bogatstvo i stvara se siromaštvo. Razvitak ima potrebu za istinom, jer bez nje društveno djelovanje pada u milost i nemilost privatnim interesima i logici moći s uništavajućim učincima. Koliko mnogo istine ima u tome kada se pogleda sadašnje hrvatsko gospodarstvo i koliko malo ljubavi ima u pristupu mjerama za izlazak iz sadašnjeg stanja.
Tko dolazi slušati Papu, možda najviše par mačaka, rekao je novinar Tg3 (dnevnik Trećeg programa državne televizije RAI), Roberto Balducci, najavljujući odlazak Benedikta XVI. na odmor u planine Valle d’Aoste. Balducci nije imao namjeru uvrijediti Papu, već je samo htio kazati kako malo ljudi odlazi slušati Papin angelus u planinske krajeve, u mjesto Les Combes. To je činjenica. Ali, ne može se ni očekivati, ne samo zbog prostora već i niza drugih, pa i sigurnosnih mjera, dolazak velikog broja vjernika na planinske obronke. Ipak, direktor informativnog programa RAI3, Antonio Di Bella, odlučio je kako Balducci više neće pratiti Vatikan. Dosadašnji vatikanist Balducci nije, dakako, izgubio radno mjesto, već ubuduće više neće pratiti vatikanska zbivanja. Doskočica koju je upotrijebio nije bila zloćudna, već je, izvještavajući s Trga svetog Petra punog vjernika htio kazati kako se takve slike neće vidjeti u Les Combesu. Je li direktor informativnog programa RAI3 postupio prestrogo? Kakvu je etiku primijenio u ocjenjivanju novinarova izvještaja? Kakva bi se etika trebala primijeniti na hrvatske gospodarsko-političke prilike?“

Šaliti se može samo papa i iz te šale može samo on nešto naučiti, ali ostalim vjernicima to nije dozvoljeno. Oni su božja djeca drugog reda. Nismo svi braća i sestre po nauku Crkve. U vječnom paklu ćemo se vjerojatno već nešto naučiti: ognjena ljubav prema bližnjem u nadležnosti je svetog oca. Nebo je naklonjeno samo izabranima – ostali neka ne misle da će pronaći spas van ljetnikovaca. Ljetnikovci su oaze spasa od svakodnevne muke naroda za opstankom na korici kruha. Međutim, kako kaže papa, ni anđeli više ne slušaju molitve i vapaje svetog oca na zemlji: “viša razina“ mijenja raspoloženje kako joj se prohtije – vatikanske knjižnice nisu dovoljne za prosvjetljenje i spoznaju znakova dana:

Dnevnik.hr

Benedikt XVI: Anđeo čuvar nije spriječio moj pad

Les Combes, 29.07.2009., 17:22 | D.Š.

Papa Benedikt XVI. našalio se u Les Combesu na lom svoga zapešća i rekao da njegov anđeo čuvar, po višoj naredbi, nije spriječio taj pad.
clip_image003_0001
Papa se poslijepodne vraća u svoj ljetnikovac (Foto: Reuters)

‘Nažalost, moj anđeo čuvar, zasigurno po naredbi s više razine, nije spriječio tu nezgodu‘, rekao je Benedikt XVI. tijekom kratkog susreta s novinarima. Papi je nakon pada operiran lom i nekoliko tjedna će nositi gips. ‘Možda me Gospodin želio podučiti da trebam biti strpljiviji i ponizniji te me potaknuti na više molitve i meditacije’, dodao je.
Benedikt XVI. satima piše i u vrijeme odmora kani nastaviti pisanje svoje knjige ‘Isus Nazarećanin’, prvi dio koje je objavljen 2007. Popodne će se Benedikt XVI. vratiti u Castel Gandolfo, svoj ljetnikovac južno od Rima. (Hina)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s