USTAV, MEĐUNARODNO PRAVO, KANONSKO PRAVO BEZAKONJE U ZAKONU

Rad nedjeljom, umjetna oplodnja, pad nataliteta, kriza u svijetu, zakon o zakonu. Nit poveznica? Crkveni interesi uvijek i svagda, ali i posljedice sada i danas. Do kada? Sve dok vlada nered u politici, društvu, odnosima, mislima, zakonodavstvu država, djelima – do tada će se zakoni prilagođavati interesima Rimokatoličke crkve:

Javno.com/hr

SUDSKA ARBITRAŽA
 
Čemu Ustav ako ga ne poštuju ni Vlada ni Sabor?

Diskriminacija, ograničavanje ljudskih prava i sloboda; ukratko, kršenje Ustava koji bi po zakonu o Vladi bar ona trebala poštivati.
Čemu Ustav ako ga ne poštuju ni Vlada ni Sabor?

Autor:
Zoran Sadaić

Objavljeno: 09.07.2009 23:31h
“Iako u Zakonu o Vladi RH, već u njegovu prvom članku, stoji kako Vlada obavlja izvršnu vlast u skladu sa Ustavom i zakonom, obavljanje vlasti bilo je suprotno Ustavu u slučaju Zakona o zabrani rada nedjeljom, ocjenu ustavnosti već čeka i Zakon o zabrani pušenja, a sada ista sudbina prijeti i Zakonu o umjetnoj oplodnji.
Naime, udruge Iskorak i Kontra najavile su ocjenu njegove ustavnosti, ukoliko Hrvatski sabor usvoji zakon u obliku u kojem ga je Vlada predložila. Smatraju skandaloznom izjavu ministra zdravstva Darka Milinovića, kako žene koje žive u izvanbračnim zajednicama ne mogu ići na postupak medicinski potpomognute oplodnje, jer ona predstavlja izravni napad na ustavni poredak i zadire u ustavna načela sekularizma i ravnopravnosti spolova.
– Zakon koji ograničava pravo žena na slobodno raspolaganje vlastitim tijelima zavisno o njihovom bračnom statusu predstavlja grubu povredu ljudskih prava zajamčenih člancima 3. i 14., kao i čl. 62. Ustava Republike Hrvatske kojim se jamči i posebno štiti materinstvo – navodi se u zajedničkom priopćenju udruga.
Ministar Milinović pod utjecajem ugovora sa Svetom Stolicom propagira crkveni iznad građanskog braka, što nas vraća 100 godina unatrag, na prijelaz iz 19. u 20. stoljeće. Postavlja se pitanje u čije ime govori ministar kad priča o umjetnoj oplodnji, budući da je europski trend da se bračne i izvanbračne zajednice izjednače.

Ovaj slučaj nije tek izdvojeni incident u kojem se zbog povrede Ustava ruše Vladini zakoni. I dok je kod zabrane rada nedjeljom morao intervenirati Ustavni sud, proglasivši zakon neustavnim, zabrana pušenja će čini se za dlaku izbjeći istu proceduru, jer je Vlada pristala na određene izmjene.
Donošenje zakona koji su neustavni ne iznenađuje naše sugovornike, bivšeg suca Vrhovnog suda Krunislava Olujića i SDP-ovog zastupnika u Saboru, bivšeg ministra rada i socijalne skrbi, Davorka Vidovića.
Zakon o zabrani rada nedjeljom
– Ustavni sud postavlja se kao arbitar između Vlade i javnosti u ukidanju Zakona o zabrani rada nedjeljom, kako bi politički vrh zadržao obraz. U svome je radu trom, jednostavno čeka da se jave osporavatelji koji su u direktnom sukobu s donesenim zakonom, a ne reagira na druge građane koji su podnijeli iste prijedloge za ocjenu ustavnosti – kaže Krunislav Olujić.
U obrazloženju presude Ustavni sud navodi kako se zabrana ukida jer zatvaranje trgovina nije način na koji se štite prava radnika, ograničavaju se poduzetnička prava i slobode, a trgovci su dovedeni u nejednak položaj jer je prevelik broj iznimaka.
Kako je onda moguće da Vlada predloži, a Sabor donese, zakon kojim se omogućava diskriminacija trgovaca?
– Zabrana rada nedjeljom bio je ustupak HDZ-ove koalicije Crkvi, u svrhu motiviranja birača na lokalnim izborima. Vlada se ponaša bahato, podcjenjujući zakonodavnu moć Sabora. Zakoni se donose stihijski, Vlada ih predlaže, a zastupnici vladajuće koalicije samo dižu ruke, ne želeći priznati nikakve argumente koje iznosi oporba – kaže SDP-ovac Davorko Vidović.
Zakon o umjetnoj oplodnji
Protiv Zakona o umjetnoj oplodnji glas je digla i udruga Roda koja će u petak predati Saboru peticiju s 13.000 potpisa, ili kako ističu upravo toliko demantija izjave ministra zdravstva Darka Milinovića kako ih je konzultirao prilikom izrade prijedloga zakona.
Iznoseći prijedlog zakona ministar je kazao i kako onaj tko nije spreman na građanski brak, i što je njemu još važnije, na brak pred Bogom, nije spreman niti za brigu o djetetu. Olujić smatra kako je zabrana umjetne oplodnje izvanbračnim zajednicama žalosna kada se pogleda kako je natalitet izjednačen s mortalitetom, pa bi Hrvatska morala svim snagama poticati što jaču populacijsku politiku, a ne je onemogućavati.
– Koalicija desnog centra, odnosno desna koalicija na čelu s HDZ-om, donosi zakone koji su vezani uz podršku Crkve. Njezini kodeksi diktiraju i prijedlog Zakona o umjetnoj oplodnji, koji bi trebao promijeniti važeći iz 1978., ali to se neće postići ukidanjem prava izvanbračnim zajednicama, odnosno diskriminacijom jednog dijela pučanstva – kaže Olujić.
Da je suradnja s Crkvom povezana s donošenjem ovakvog zakona smatra i Davorko Vidović koji ističe kako je rigidno branjenje crkvenih stavova i podilaženje određenim farmaceutskim lobijima direktno usmjereno protiv populacijske politike Vlade. Međutim, smatra kako ovakav zakon neće dugo ostati na snazi.”
Nered u državi idealno je plodno tlo za Crkvu i njezine interese – Večernji list nam donosi članak koji nam ukazuje na segment nereda:

Večernji list

Enigmatika za pravnike Kad se tri zakona sukobe u – četvrtome

Zakon da više ne vrijedi zakon o zakonu…

“Odluka o proglašenju Zakona o stavljanju izvan snage Zakona o preuzimanju Zakona o rješavanju sukoba Zakona i sukoba nadležnosti u izvršenju kaznenih sankcija”.

Autor: Ivanka Toma
08.07.2009
“Odluka o proglašenju Zakona o stavljanju izvan snage Zakona o preuzimanju Zakona o rješavanju sukoba Zakona i sukoba nadležnosti u izvršenju kaznenih sankcija”. Naziv je to propisa objavljena u Narodnim novinama broj 65 od 5. lipnja kojim predsjednik Mesić proglašava zakon o ukidanju drugog zakona.

Pročitajte još jednom..

– Jasno je da je ovo stavljanje izvan snage zakona… Ne znam… Pročitajte još jednom naziv zakona… – reakcija je uglednog suca Vrhovnog suda Damira Kosa na pitanje što zapravo znači odluka o proglašenju stavljanja izvan snage zakona o zakonu koji je bio preuzet kao zakon koji je rješavao sukob zakona. Nakon drugog čitanja naziva sudac Kos je konstatirao kako nije siguran da se u svojoj praksi susreo s tim propisom.

– Očito je netko napisao zakon, a onda se on mijenjao i dodavali su se nazivi dok nije postao nerazumljiv – odgonetao je Kos napominjući kako je najvjerojatnije riječ o propisu preuzetom iz bivše Jugoslavije.

Polako odgonetavanje

Odvjetnik Branko Šerić odmah nam je nakon prvog čitanja Odluke o proglašenju Zakona o stavljanju izvan snage Zakona o preuzimanju Zakona o rješavanju sukoba zakona i sukoba nadležnosti u izvršenju kaznenih sankcija rekao da to ne može pratiti. – Ne mogu… Pročitajte još jednom… – zatražio je Šerić, a nakon čitanja pripomenuo kako bi bilo dobro da mu pošaljemo SMS-om naziv propisa za čiji smo smisao pitali.

No, nakon još nekoliko čitanja naziva Šerić se prisjetio da bi mogla biti riječ o socijalističkom zakonu o izvršenju zatvorskih kazni. Što je posrijedi relativno je brzo shvatio ustavni sudac i bivši ministar pravosuđa Miroslav Šeparović. No, prije nego što je rekao da se radi o bivšem jugoslavenskom propisu koji se potpuno stavlja izvan snage, ipak je tražio da mu se dvaput pročita naziv.”
Čitajući dva prethodna članka uviđamo da je stanje u državi takvo da se može slobodno uzeti kao ogledni primjerak funkcioniranja svijeta – sekularna država Hrvatska i Ujedinjena Europa povezane su katoličkom tradicijom koja utječe na bezakonje (kako drugačije objasniti utjecaj Crkve na zakonodavstva):

17. 05. 2007.

clip_image002_0000

broj 206

 

KOMENTARclip_image003_0004
Ujedinjena katolička Europa
Nataša Petrinjak
Vatikan svim raspoloživim sredstvima i mehanizmima podupire osvajanje vlasti desničarskih stranaka, a ne bi li u konačnici uspio u onome što bi sasvim sigurno zadugo osiguralo moć Katoličke crkve na prostoru nove zajednice država – upisivanje načela katoličke religije u ustav Europske unije
S jedne strane čini mi se da neću napisati ništa novo, ništa o čemu već nije izvještavano i na što nije upozoravano, a s druge, s obzirom na intenzitet pristajanja i potvrđivanja, kao da pišem prvi put. Njih oko četiri stotine, ravnatelja/ica dječjih vrtića i škola, državnih i ponešto privatnih institucija za odgoj i obrazovanje, čije se postojanje osigurava novcem, distribuiranim posrednim i neposrednim putem, građana Hrvatske došlo mu je, kako se pučki kaže, na noge. Dobrovoljno. Kardinalu Bozaniću, prvom čovjeku Katoličke crkve u Hrvatskoj, koji je svim ravnateljima/icama uputio poziv za susret. Kako je u uvodnoj riječi na skupu na zagrebačkoj Šalati dodatno pojasnio – “u vremenu dijaloga i pluralizma ovakvi susreti, koji nisu ni službeni, ni obvezni, nego slobodni i suradnički”. Pozvao ih je da im objasni kako imaju odgajati djecu i mlade; iz njegove pozicije i točke gledišta ono u svakom slučaju pretpostavlja odgoj i obrazovanje prema nauku Katoličke crkve. I oni su se odazvali. Ne znam samo što je žalosnije i opasnije – prava ili prikrivena dobrovoljnost odaziva.
Načela katoličanstva u europskom ustavu
U pozivu kardinal Bozanić naglašavao je da želi raspraviti pitanja oko nastave vjeronauka jer 87 posto djece u osnovnim škola te nešto manji postotak u srednjim školama pohađa vjeronauk. No, na samom skupu ležernošću moćnika svjesnog ničime zapretenom moći otkrio je sve karte, te je rekao da “država Hrvatska, poput mnogih demokratskih država Europe i svijeta, u svjetlu načela o vjerskoj slobodi, a poštujući temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece, jamči nastavu vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama te u predškolskim ustanovama kao obvezni predmet za one koji ga izaberu. Vjeronauk, pak, poštuje i potvrđuje opće odgojno-obrazovne ciljeve suvremene škole i, dajući specifičan prilog na području religioznog odgoja, pridonosi cjelovitom odgoju i obrazovanju učenika u hrvatskom društvu”, a potom i “da vjeronauk, u kvalitetnoj korelaciji s drugim predmetima, može dati iznimno važan doprinos odgoju za mir, dijalog, suživot, solidarnost, te je dodao “da odgovornost za promicanje tih pozitivnih stavova i vrednota ne može biti samo na jednom predmetu”. Kardinal je također ukazao da pitanje školskog vjeronauka “nije pitanje samo Crkve, nego da su za vjeronauk odgovorni i Crkva, i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, i Agencija za odgoj i obrazovanje, i škola”. Povežemo li to s rečenim početkom siječnja tijekom Teološko-pastoralnog tjedna – “da vjera ne smije biti privatna stvar pojedinca, važna je njezina društvena manifestacija i stoga se trebamo čuvati prenaglašene privatnosti vjere” i “da će Crkva svoje aktivnosti usmjeriti prema mladima između 15 i 25 godina, jer tko je njima danas bliži, sutra će imati budućnost” – postaje sasvim jasno da je Katolička crkva u Hrvatskoj dobila zeleno svjetlo provesti u djelo naum vatikanske centrale – implementirati načela katoličke vjere na razinu državne politike i stvoriti tako od Europske unije – katoličku zajednicu država. Jer upravo na tome predano, s priličnom dozom odobravanja, radi Vatikan; svim raspoloživim sredstvima i mehanizmima podupire osvajanje vlasti desničarskih stranaka ne bi li u konačnici uspio u onome što bi sasvim sigurno zadugo, da ne kažemo baš – vječno, osiguralo moć Katoličke crkve na prostoru nove zajednice država – upisivanje načela katoličke religije u ustav Europske unije. Kardinal Bozanić u tom smislu djeluje po naputku nadređenih i sasvim u skladu s europskim tendencijama.
Uvelike svjestan uspješnosti osvajanja prostora obrazovanja, utjecaj želi proširiti i izvan nastave vjeronauka, a definiranje “fokus-grupe” sasvim je u skladu s tzv. histerijom mladosti kojom neoliberalni, desničarski koncept već dugo uspješno pobjeđuje one ljevičarske. Brojčano veće starije stanovništvo poznaje i pamti neke sasvim druge emancipacijske procese i njihovim omalovažavanjem, poistovjećivanjem sa strahotama komunizma te poticanjem međugeneracijske netrpeljivosti, Katolička crkva uspješno briše i preopisuje dijelove ljudske povijesti. Novoizražena želja da se katolički odgoj protegne i izvan nastave vjeronauka (inače, vrlo lukavom igrom riječi o potrebi upoznavanja djece s religijama), tako slabi i pitanje – ako u tako velikom broju djeca pohađaju nastavu vjeronauka, a što implicira i postojanje tako velikog broja odraslih vjernika u državi, zašto nije dovoljno da svoje vjerske potrebe zadovolje u primarnim vjerskim objektima?
Sloga vjerskih lidera
Nakon susreta na Šalati pitanje dobiva novu dimenziju – jesu li i škole i dječji vrtići postali dijelom crkvene infrastrukture? S obzirom na to da je Nevio Šetić, državni tajnik za predškolski i školski odgoj, tom prigodom rekao “da je vjeronauk kičmeni stup obrazovanja koji, učeći nas duhovnim i moralnim vrijednostima, čuva i njeguje našu opstojnost i osobnost” – čini se da jesu. Prema već okušanom receptu po načelima multikulturalnosti predstoji proces sljubljivanja s ostalim vjerskim zajednicama kojima, ma koliko su u Hrvatskoj manjina u njihovim hijerarhiziranim ustrojima, ide u prilog osvajanje područja obrazovanja – vjerski lideri uvijek su se, zarad osvajanja pozicija moći, uspješno znali dogovoriti oko svega. I onda nas samo korak dijeli od mogućnosti – promjene Ustava. Upisivanja katoličkog nauka i morala kao najviših vrijednosti koje treba njegovati, a čime bi se isključila i mogućnost ustavne tužbe za djelovanje na koje sada, zapravo, nemaju pravo. S obzirom na revnost i visok stupanj odobravanja postupaka koji jačaju moć i utjecaj Katoličke crkve, Hrvatska bi se za članstvo u Europskoj uniji mogla ponuditi i kao case study za zapadnu inačicu velajat-e-fagih-a. I eto nam – radost Vatikana za radost Europe.clip_image004_0001
Pravo i zakoni kao podloge pravednosti i uspješnog razvitka gospodarstva država, barem bi to tako trebalo biti. Da li je tome tako? Ako se ne poštuju zakoni država, onda bi se barem trebali poštivani kanonski zakoni jer Crkva naučava pravednost spram bližnjega – nije pravedno da radni narod radi nedjeljom (treba pohađati euharistijsku službu u crkvama),nije pravedno da se mnoštvo brakova raspada (sakramenat ženidbe rađa novu djecu koja se krsti), nije pravedno da je sekularizacija na djelu (ustavno pravo i dokidanje zakona zakonima uzvisuje kanonsko pravo i stavlja ga na prvo mjesto u sekularnim državama)? Slijedom kanonskih zakona i narečenoga – skup vjernika na euharistijskim slavljima, ženidbe u crkvama i krštenici će milodariti majku Crkvu i – eto rješenja financijske krize za Crkvu. Napominjem, samo za Crkvu!!!
Država neka se snalazi.Neka se bakće oko umjetnih oplodnji, neradnih nedjelja, donošenjem zakona o zakonima, tumačenjima i nepridržavanjem ustavnih zakona itd. A sve zbog svemoćne Crkve. Rješenje, gdje je rješenje? Kraljevstvo za rješenje. Zanimljivo – nudi ga u novoj enciklici nitko drugi nego PONTIFEX MAXIMUS – Benedikt XVI. Kriza, propisi i njihovo poštivanje u duhu nepogrešivosti i nezabludivosti pape – rješivo potezom pera vrhovnog poglavara i čarobnjaka današnjice:

Radio Vatikan/Križ života, 10.07.09.
UVAŽENI TALIJANSKI EKONOMIST PREDLAŽE:
Papi dati Nobelovu nagradu za ekonomiju

clip_image005

Papina zasluga je što je u novoj enciklici jasno napisao da je gospodarska kriza kćer pada nataliteta.

U intervjuu koji je u srijedu objavljen u talijanskome dnevniku Corriere della Sera, ekonomist Ettore Gotti Tedeschi, istaknuti lik najvećih bankarskih udruga u svijetu, predložio je da se papi Benediktu XVI. dodijeli Nobelova nagrada za ekonomiju.

Prema njegovu mišljenju, Papina zasluga je što je u novoj enciklici jasno napisao da je gospodarska kriza kćer pada nataliteta. Ettore Tedeschi je u intervjuu pojasnio da je nedovoljni gospodarski rast prouzročen padom nataliteta (premda različito u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi.”

    Natalitet – kako je to jednostavno! Cijeli svijet nije uspio pronaći čarobnu formulu koja rješava sve ! Čak ni američki predsjednik koji je za “abortus” politiku:

Jutarnji list

10.07.09.

Obama: Papa je više od poglavara Piše: Inoslav Bešker
Foto: AFP


clip_image006

 

Papa je govorio o zaštiti života i tako jasno kritizirao Obaminu politiku prema pobačaju

RIM – Bliski i Srednji istok, borba protiv siromaštva, klimatske promjene i emigracija bili su glavne teme u kojima su američki predsjednik Barack Obama i njegov vatikanski domaćin papa Benedikt XVI. lako našli dodirne točke. Papa je govorio i o zaštiti života bez koje nema pravednoga pravnog poretka, indirektno kritizirajući Obaminu politiku spram abortusâ .

Obama je zbog toga pod kritikom američkih biskupa koje je pozvao da razgovaraju o onome što ih spaja i što ih dijeli.

U  vatikansku Apostolsku palaču je stigao danas popodne, na proputovanju iz L’Aquile u Accru, glavni grad Gane.

Još prije dolaska uljudno je naglasio da je za njega Papa “mnogo više” od stranoga državnog poglavara, da Benedikta “poštuje maksimalno, kao lik koji objedinjuje veliku kulturu i velik senzibilitet”.
Velik senzibilitet i velika kultura pomaže ovom svijetu da konačno shvati: sve veličine i svi zakoni ovog svijeta neće biti dovoljni za spas ljudskog roda u pobuni Zemlje, prirode i životinja protiv pogrešnog ponašanja čovjeka – nepoštivanja Ustava Svemira!!!

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s