SLOVENIJA I USTAV – CRKVA I SLOVENSKI USTAV

Crkva je duboko pustila korijenje u svim državama koristeći se lukavo Ustavom i kanonskim pravom, koje je, usput rečeno, skup propisa koje obvezuju samo one koji to žele. Paragrafi katekizma su kule od karata poganskog porijekla i želje za moći kroz nametanje straha. Propisi su idealni za to – kanoni – rešetke vlastita uma.
Susjedna Slovenija ima jednake probleme kao i Hrvatska. Do kada?

Slovenski ustavni sud izbacio vjeronauk iz škola

"Ustav Republike Slovenije razlikuje se od ustava svih susjednih država, uključujući i Hrvatsku, po odredbi da je država odvojena od vjerskih zajednica. Slično je u Francuskoj i SAD-u. Sukladno toj odredbi stoga je – nakon oštrih polemika u parlamentu – u novi zakon o obrazovanju unesena zabrana obavljanja bilo kakvih vjerskih aktivnosti u javnim školama. Skupina roditelja podnijela je protiv toga tužbu Ustavnom sudu tvrdeći da im je uskraćeno ustavno pravo omogućavanja vjerskog odgoja svojoj djeci.

No Ustavni sud odbio je tužbu s argumentom da načelo odvojenosti vjerskih zajednica i države obvezuje državu na neutralnost, zbog čega vjerski sadržaji ne mogu biti dijelom javne škole i nitko nema pravo tražiti državnu potporu pri izražavanju svoje vjere."

Novi List

BESPOŠTEDNI RAT IZMEĐU SLOVENSKE KATOLIČKE CRKVE I SLOVENSKE JAVNOSTI

Vjeronauk van iz škola, Crkva protiv komunista

Zbog šutnje predstavnika vlasti na biskupske apele odnosi između Crkve i države skroz su zaleđeni, a nadbiskup Rode bojkotira sve događaje na koje dolaze slovenski dužnosnici

Piše Denis ROMAC

Ako je točno da su odnosi vodstva Katoličke crkve u Hrvatskoj i aktualne vladajuće garniture u Banskim dvorima i na Pantovčaku opterećeni brojnim problemima, nesuglasicama i svađama, oni se ipak čine idiličnima u odnosu na otvoreni i bespoštedni rat što ga slovenska Crkva vodi sa vlašću i slovenskom javnošću. Smatrajući kako je Katolička crkva u Sloveniji već dulje vrijeme na udaru netolerancije, slovenski su biskupi nedavno javnosti, političarima na vlasti i udrugama za ljudska prava odaslali apel u kojem se kao prvi i najveći grijeh spominje performance što ga je legendarni Marko Brecelj, nekadašnji vođa Buldožera i današnji nezavisni vijećnik u tom slovenskom lučkom gradu, izveo na mjesnoj crkvi na samu Veliku Gospu.

Socijalistički tapison na crkvenom zvonu

Naime, Brecelj je klatno na velikom crkvenom zvonu omotao tkaninom koja služi za pokrivanje poljoprivrednih površina, čime je, na užas lokalnog svećenika koji je Brecelja i njegovu provokatorsko-umjetničku skupinu zatekao na djelu, spriječio blagdansku crkvenu zvonjavu. U tom crkveno-umjetničkom sudaru palo je i nekoliko udaraca, a svoj čin Brecelj je samo nekoliko dana poslije Velike Gospe objasnio u autorskom članku u splitskom Feralu: »Obavili smo klatna zvona vrpcama socijalističkog tapisona iz koparskoga Omladinskog i kulturnog centra, zatim konopom izrađenim od obične konoplje, austrijskim (kvalitetnim) selotejpom, bijelom tkaninom za prekrivanje poljoprivrednih površina i jednom hokejaškom rukavicom. Osjećali smo potrebu i dužnost da javnost upozorimo na prodor agresivnog slovenskog klerikalizma, koji personificira nadbiskup Franc Rode, ekološki štetniji od buke zvona.«
Dodatnu frku u glavama biskupa stvorili su i drugi protagonisti uvijek žive i provokativne slovenske kulturne i subkulturne scene. Nedavno je svjetski poznati Laibach, prilikom promocije svoje nove ploče, prema navodima crkvenih krugova, oskvrnuo jednu crkvicu dovevši u nju goste koji su tamo pili alkohol. Biskupima nije promaknuo ni incident u Portorožu, gdje je »profaniziran kip Majke Božje«, a u Strunjanu je spaljen križ.

Javnost nije protestirala

Usto, biskupi su iz arhive izvukli i pet godina star slučaj kada je hard core skupina Strelnikoff na omotnicu svog CD-a stavili Majku Božju iz Brezja, »koju slovenski katolici osobito štuju«, sa štakorom umjesto Isusa u naručju.
Međutim, javnost je ostala ravnodušna na pobunu biskupa i nije protestirala protiv slovenskih alternativaca, umjetnika i rockera koji su se drznuli uprljati sakralno svojim svjetovnim porocima. Štoviše, mediji su ismijali biskupe.
Zato je upravo u Brezju na Veliku Gospu ljubljanski nadbiskup Rode održao žestoku propovijed u kojoj je istaknuo da će, premda bogati u Sloveniji drže sve poluge moći i premda vladaju i u medijima i u javnom mnijenju, ljudi u Sloveniji doći do spoznaje da »sebičnim bogatašima, premda sjede u ljevičarskim frakovima«, ne treba darovati slijepo povjerenje.
Rode je uvjeren da je najveći problem Crkve u Sloveniji činjenica da je Ustavni sud proglasio vjeronauk u školama protuustavnim, što je dovelo do – za Rodea – zastrašujuće činjenice: potpune izoliranosti između odgojno-obrazovnog sustava države i Crkve.

Mediji »postkomunističke ljevice«

Rode ne dvoji zašto su ustavni suci tako odlučili: »Problem je u tome što su većina ustavnih sudaca koje je imenovao prijašnji predsjednik Kučan bivši komunisti, nevjernici i gotovo neskloni Crkvi. Takav je naš Ustavni sud. Takvo je pravno stanje u Sloveniji. Tužno.« Sve to ljubljanskom nadbiskupu zadaje dodatne brige jer je sporazum što ga je Slovenija potpisala sa Svetom Stolicom još prije skoro dvije godine upravo na tom »komunističkom« Ustavnom sudu, čekajući zeleno svjetlo tek nakon kojeg može na ratifikaciju, dok se njegove optužbe na račun najvišeg suda mogu protumačiti kao pritisak na sud.
Držanje medija nadbiskup smatra »katastrofalnim«, jer su slovenski mediji, po njegovom sudu, »u rukama iste političke stranke«, odnosno »postkomunističke ljevice«.
Zbog šutnje predstavnika vlasti na biskupske apele odnosi između Crkve i države skroz su zaleđeni, a nadbiskup Rode bojkotira sve događaje na koje dolaze slovenski dužnosnici. Slovenski crkveno-državni sukob je golem, baš kao i ulog – ugovori sa Svetom Stolicom i vjeronauk u školama.”

Jedna misao o “SLOVENIJA I USTAV – CRKVA I SLOVENSKI USTAV

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s