“Božji” dužnosnik Bozanić i hrvatska Sveta Stolica Ukazanja samo za odabrane

Sveta Stolica preselit će se u Hrvatsku. Zaključit će se novi međunarodni Ugovor. Republika Hrvatska-hrvatska Rimokatolička crkva sa sjedištem u Rimu. Hrvatska će postati članica EU i kršćanski svijet će krenuti svijetlim putevima novih milijuna kuna zbog „ukazanja bogorodice“ bez obzira na novovjeku inkviziciju pape Benedikta XVI. Prava ili kriva ukazanja – dobit je na vidiku. Međugorje itd. Sve je pod kontrolom hodočasnika. Ali, ipak – 11 ukazanja je – priznato. Ako može Crkva priznati, mogu i vjernici. I oni vjeruju u „presvetu Crkvu katoličku, otajstvo vjere, uskrsnuće mrtvih, stigme Zlatka Suca, ukazanje majke Božje itd. Svatko ima pravo vjerovati u ono što želi. Crkva će to ionako naplatiti. Bez obzira na stav i djelovanje te iste Crkve. Zanimljivo je da je pitanje ukazanja bogorodice prisutno samo u katoličkom svijetu –  naučavanje Katoličke crkve o majci božjoj trese sam izvor naučavanja. Crkva je sama sebe i svoje vjernike dovela u ovu situaciju svojom nejasnoćom i krivotvorenjem izvornog učenja Krista.
   Ako se ustanovi da je Sotona na djelu (u slučaju nepriznavanja viđenja, kao npr. u Međugorju) ponovno krštenje koje je neuništivo i neponištivo bi bilo preporučljivo jer se „odričemo Sotone“ i pritjelovljujemo majci Crkvi. I tako do unedogled. Nepogrešivost je značajka poglavara Crkve (ali tek od 1870.godine.) pa ne moramo brinuti: završili u vječnom ognju ili ne – okrećimo se kako vjetar puše – vjetrokazi su UKAZANJA. Nepogrešiva.

Povijest je slijedeća:

Riječ istine, blog
Subota, 4 listopada 2008.godine

Marija – katolička božica

„U biblijskom kontekstu, božanstvo je osoba, životinja (Rimljanima 1:21-23), stvar i prirodna sila svijeta (Galaćanima 4:8,9) koju štujemo usporedno s Bogom, stavljamo u istu ravan ili čak iznad Njega. Marija u katolicizmu definitivno ima status božanstva koje se štuje usporedno s Bogom. Iako to žučno niječu, katolički teolozi ne mogu osporiti mnogobrojne dokaze koji govore u prilog spomenutoj tezi. Ne samo biblijska analiza, nego i riječi katoličkih autoriteta dokazuju da Mariju smatraju božicom kojoj treba iskazati pobožnost, odanost i pripadnost.
Rimski papa Ivan Pavao II: "Ovo će, dakle, putovanje biti u znaku pobožnosti hrvatskog naroda prema presvetoj Bogorodici." (Zagreb, Pleso, 2. listopada 1998.g.) 
Kardinal Franjo Kuharić je bio eksplicitan kao i njegov ondašnji poglavar: "Sveti Oče! Sa svim srcem i vjerom vas primamo! Dobro nam došli! Po zagovoru presvete bogorodice i majke crkve, kojoj vi s geslom ‘totus tus’ svim srcem pripadate …" (Iz knjige ‘Papa u Hrvatskoj’, str. 54) 
Biti pobožan prema nekome znači da ga smatramo bogom. Rimski papa nije opovrgnuo kardinalove riječi da svim srcem pripada Mariji, iako Isus jasno kaže: "Ljubi Gospodina Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom, svom snagom svojom i svom pameću svojom." (Luka 10:27)
Razvoj marijanskog kulta i pobožnost prema Mariji teološki je i povijesno obradio Edoardo Labanchi u knjizi ‘Mariologija ili kršćanstvo?’ Autor je bivši katolički svećenik, pripadnik reda Družbe Isusove. Ovo su neki odlomci iz knjige čiji sadržaj dokazuje razvoj paralelizma Isus – Marija u katoličkom vjerovanju.
Bezgrješno začeće
Čekao je Pija IX da "definira" jednom zauvijek ovo vjerovanje s bulom "Ineffabilis Deus" koja nosi nadnevak 8. prosinca, 1854. (odatle i blagdan). I evo verzije teksta definicije: "U čast svetom i nedjeljivom trojstvu, na slavu i diku Blažene Majke Božje, za uzdizanje katoličke vjere i porast kršćanske religije, s autoritetom našeg Gospodina Isusa Krista, blaženih apostola Petra i Pavla, i Našim, proglašavamo, izjavljujemo i određujemo da je doktrina po kojoj je Preblažena Djevica Marija, u prvom trenutku svog začeća, jedinstvenom milošću i povlasticom Svemogućeg Boga, s obzirom na zasluge Isusa Krista, Spasitelja ljudskog roda, bila sačuvana od svake ljage istočnog grijeha, je doktrina Bogom objavljena, te stoga, svi vjernici moraju u to čvrsto i postojano vjerovati."
Ali, ako se promatra ova teorija u svjetlu Sv. Pisma, vidi se odmah da je pogrešna, jer je u oprečnosti s jasnim učenjem Krista i apostola koji su, nadahnuti Svetim Duhom, proglasili općenitost grijeha.
Ali, naposljetku, čemu je služila ova papinska odluka? Ničem drugom doli da uzdigne još više Mariju nauštrb središnjeg položaja kojeg Gospodin Isus mora imati u životu Crkve i svakog pojedinačnog kršćanina. Ova dogma čini od Marije još više Kristovog dvojnika, do mjere da je gotovo poistovjećuju s Njim.
Marija u srednjem vijeku
Od IV do V stoljeća, pa i dalje, marijanski kult je imao nevjerojatne razvoje kako na teološkoj, tako i na pučkoj razini, toliko da se može govoriti, kao što smo vidjeli, o pravoj "marijanizaciji" kršćanstva. Štoviše, pitam se do koje mjere se još može govoriti o kršćanstvu, kada, i ne samo zbog marijanskog kulta, sami temelji kršćanske vjere bijahu potkopani uvođenjem elemenata posve stranih Objavi.
U provedbi, Marija se počela smatrati malo pomalo Isusovim "dvojnikom", tj. nadnaravnim bićem, nižim samo od Boga Oca. Osim što se smatralo da je Marija lišena svakog Adamovog nasljeđa i, dakle, bez ikakve prirodne sklonosti ka grijehu – "Bezgrješno začeće", čime ćemo se baviti kasnije, raširila se ideja da ona nije nikada počinila nikakav grijeh, čak ni "oprostivi grijeh", da upotrijebimo dobro znanu katoličku terminologiju.

Pravo štovanje Grignion de Montforta
Obvezna etapa za onoga koji se bavi povijesnošću marijanskog kulta je upravo "Traktat o pravom štovanju Svete Djevice", napisan je polovicom XVIII stoljeća od Luis Maria Grignion de Montforta, francuskog svećenika (1673-1716), proglašenog službeno "svecem" od Pija XII god. 1947. Djelo je bilo neobjavljeno i nepoznato do prije jednog stoljeća, ali otkad je otkriveno i objavljeno, ostalo je klasik katoličke mariologije.
I malo pomalo dok se čitaju stranice Grigniona , sve više se postaje svjesno činjenice da tu ima doista malo zdrave biblijske teologije, a da se delirij mariologije izoštrava. Evo još jednog "bisera": "Sveta Djevica je sredstvo kojim se naš Gospodin Isus Krist poslužio da dođe do nas, i isto tako,sredstvo kojim se mi moramo poslužiti da dođemo do Njega, jer ona nije kao druga stvorenja koja bi, ako ih zavolimo, nas mogla udaljiti od Boga umjesto da nas približe." Ali autor ide još dalje: "Ako je, kao što sam kazao, Sveta Djevica Kraljica i Gospodarica neba i zemlje: ‘Božjoj vlasti sve je podloženo, čak i Djevica; vlasti Djevice sve je podloženo, čak i Bog’, kažu sv. Anzelmo, sv. Bernard … nema li ona onoliko podanika i sužnjeva koliko i stvorenja? Zar nije onda logično, da među tolikim prisiljenim sužnjima ima i onih koji su takvi poradi ljubavi, i koji drage volje izabiru Mariju za svoju gospodaricu?"
Uznesenje
Dogma o uznesenju proglašena 1. studenog, 1950. od strane Pija XII, može biti smatrana kao posljedica one o Bezgrješnom začeću. Razlozi koji stoje u osnovi ove uske povezanosti su sljedeći: ako je Marija bila začeta bez grijeha, njezino tijelo nije moglo biti plijen smrti. Ali, evo ključnog teksta odredbe sadržanog u Apostolskoj konstituciji"Munificientissimus Deus": "… izjavljujemo i određujemo da je dogma, Bogom objavljena, činjenica da je Marija vazda djevica, Bezgrješna majka Božja, nakon što je okončala svoj zemaljski život, bila dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu."
Ova odredba, smatrana nepogrješivom od katolika, zatvara ciklus paralelizma Isus – Marija. Tako je Djevica viđena kao savršeni dvojnik Gospodina: kao On, Marija, začeta bez grijeha, uznesena je na nebo. "Marija – tvrdi katolički teolog Schillebeeck – sudjelujući već, kao majka, u Kristovoj otkupiteljskoj aktivnosti, kroz svoje Uznesenje sudjeluje također i u moći Isusa kao Gospodina. Njezino usksnuće je za nju uzdignuće na oltar njena majčinstva prema ljudima. 
Što možemo kazati o ovom drugom aspektu marijanskog kulta? Barem to da se nalazimo pred čistom legendom bez ikakve povijesne osnove. Što se tiče odredbe, ona je samo dodatno ohrabrila već postojeće nebiblijske tendencije katoličanstva.“

Što se danas događa?

Dnevnik.hr

‘Kardinal Bozanić postat će novi papa nakon Benedikta XVI.’
Crikvenica, 22.06.2009., 15:37 | B.V.
Iz crikveničkog zaleđa kršćanskom svijetu stiže neobična poruka, koju je 66-godišnjoj umirovljenici Ivanki Milačić prenijela putem ukazanja sama Majka Božja, a ona glasi da će nakon pape Benedikta XVI., tu božju dužnost zauzeti nitko drugi, nego kardinal Josip Bozanić.
Svetište ukazanja Majke Božje u Karlićima (Dnevnik.hr)
‘Majka Božja Karlićka poručuje svijetu da poslije pape Benedikta XVI da tu Božju milost i božju svjetlost zauzme kardinal Bozanić‘, jedna je od mnogobrojnih, ali i najznakovitijih poruka, koju je Milačić primila od Djevice Marije, kako nam je kazala u telefonskom razgovoru. Majka Božja putem gospođe Ivanke vjernicima je, kako su to oni sami protumačili, poručila i nešto u vezi hrvatske Vlade i samog premijera Ive Sanadera. ‘Ivanko, reci braći i sestrama da mole za Vatikan i Vladu. Glavni nije kriv. Okruženje, okruženje…’, pomalo je kriptična poruka koju je Majka Božja uputila gospođi Ivanki i vjernicima. Njezina priča, ali i priča čitavog zaselka Karlići,koje se nalazi na samo četiri kilometara iznad Crikvenice, počela je prije sedam godina, odnosno 2002. godine.
U kipu Bogorodice na svetištu prije dvije godine ukazao se i Isus
Gospođi Ivanki 9.svibnja 2002. godine prvo se na čelu pojavio križ, da bi joj se 16. lipnja iste godine u šumarku pored puta koji iz Karlića vodi na glavnu cestu, ukazala Bogorodica. Poruke su, kazala nam je, počele stizati od 3. kolovoza pa nadalje, a otad je ovaj zaselak postao važno svetište vjernika iz obližnjih mjesta te hodočasnika iz svih dijelova Hrvatske te čak i inozemstva. Na mjestu ukazanja, mještani su podigli kip Majke Božje u naravnoj veličini i svetište ukrasili sakralnim obilježjima i cvjetnim nasadima.
No, prije nešto manje od dvije godine, točnije 2. kolovoza 2007. godine, u kipu Bogorodice na svetištu posvećenom njezinom ukazanju, ukazao se lik Isusa Krista te ustao ukazan puna četiri dana, kazala nam je Ivanka te dodala kako je i sam Sin Božji prenio poruku vjernicima. ‘Moj sin papa Benedikt XVI. dobio je milost da ujedini kršćanstvo‘, poručio je tada ukazani Isus Ivanki Milačić i brojnim vjernicima, koji su i sami posvjedočili njegovom četverodnevnom ukazanju u kipu Djevice Marije.
Od 16.lipnja 2002. godine pa do danas, svake se godine obilježava godišnjica ukazanja Bogorodice pa tako je bila obilježena i ove godine. ‘Godišnjica je proslavljena jako lijepo. Puno smo pjevali i molili’, rekla je na kraju razgovora gospođa Ivanka te pozvala sve vjernike i ljude dobre volje da dođu u Karliće te vide i osjete dio atmosfere svetišta, koje krasi taj zaselak i njegove stanovnike i okolicu.“

Livno.blog
08.04.2008.

Od 295 Gospina ukazanja Crkva je priznala samo njih 11
„UKAZANJA KROZ POVIJEST Blažena Djevica Marija uvijek je preko svojih vidjelaca upozoravala kad je svijet bio u opasnosti
U lipnju ove godine navršit će se četvrt stoljeća kako se u Međugorju, prema svjedočenju šestero vidjelaca, ukazuje Djevica Marija. Ne ulazeći u rasprave o vjerodostojnosti tih zbivanja, iznova se pitamo što to milijune ljudi iz cijelog svijeta privlači u to malo hercegovačko mjesto. Što ljude privlači u druga mjesta diljem svijeta gdje se ukazivala Gospa i imaju li ta ukazanja ikakve veze s povijesnim događajima?“

Nacional.hr
13.01.2009. / 13:33

 

Autor:Petra Horvat

Moderna inkvizicija: Papa naredio istragu vjerskih ukazanja

‘Crkva će vjerovati samo onim svjedocima koji će do kraja crkvene istraze šutjeti o svojim viđenjima. Ukoliko netko svjedočenja iznese u javnost prije dovršetka istrage, Crkva će to smatrati pokazateljem da se radi o lažnom ukazanju’, objavljeno je na internetskom vjerskom portalu Petrus
Kip djevice Marije koji lije krvave suze nalazi se u kapelici Belen College u istočnom Caracasu
Papa Benedikt XVI je odlučan u namjeri da stane na kraj lažnim ukazanjima svetaca. Crkveni poglavar je stoga zadužio Saziv za doktrinu vjere, tijelo koje je proizašlo iz nekadašnje inkvizicije, da skicira priručnik koji bi pomogao biskupima da ‘nanjuše’ lažna svjedočenja.
Oni vjernici koji tvrde da im se ukazala djevica Marija od sada će morati proći kroz detaljna ispitivanja psihologa, teologa, svećenika i egzorcista, i o ukazanjima će morati šutjeti dok sva ispitivanja ne budu dovršena. "Crkva će vjerovati samo onim svjedocima koji će do kraja crkvene istrage šutjeti o svojim viđenjima. Ukoliko netko svjedočenja iznese u javnost prije dovršetka istrage, Crkva će to smatrati pokazateljem da se radi o lažnom ukazanju", objavljeno je na internetskom vjerskom portalu Petrus.
Vatikanska pravila o istrazi ukazanja zastarjela su i papa ih želi aktualizirati kako bi iz mora lažnih svjedočanstava o ukazanju Isusa ili djevice Marije izdvojio ona istinita. Osim ukazanja svetaca, na udaru crkvene istrage naći će se i stigme, kipovi koji plaću ili krvare, te ostala euharistijska čuda.
Priručnik o ukazanjima, popularnog naziva Vademecum, datira iz 1978., a ugledni španjolski jezuit Luis Francisco Ladaria Ferrer je postavljen na čelo tima zaduženog za kreiranje novog priručnika.
Psihijatri koji će ispitivati vidjelice ne moraju nužno biti katolici niti vjernici, a oni će procijeniti jesu li ukazanja rezultat mentalnog poremećaja. Ispitivanja teologa koja slijede nakon toga ocijeniti će jesu li vjerske poruke koje proizlaze iz navodnih ukazanja u skladu sa crkvenim učenjem.
U slučaju da prva ispitivanja pokažu da se svjedocima može vjerovati, slijede ispitivanja demonologa i egzorcista. Ti moderni inkvizitori će nastojati procjeniti jesu li ukazanja đavolje djelo s kojim Sotona želi prevariti vjernike.
Prema priručniku o ukazanjima iz 1978., svećenik je samoinicijativno ili na zahtjev vjernika odlučivao koja će ukazanja istražiti. Dozvolu za istragu dodjeljivao je Vatikan na temelju svećenikovog izvješća.
Jedno od najpoznatijih vjerskih čuda je kip Marije u istočnom Caracasu koji lije krvave suze. Kip je ‘proplakao’ u ožujku 2003. godine.
Najistaknutije vjersko čudo u Hrvatskoj primjer je navodnih stigmi koje su se pojavile na čelu, rukama, zapešćima, stopalima i bokovima velečasnog Zlatka Suca. Velečasni Sudac je stigme prvi put imao u svibnju 1999. godine, tjedan dana nakon beatifikacije talijanskog redovnika Oca Pia, za kojeg se također navodi da je imao stigme. Vatikan je tada objavio da se znak križa pojavio "na način koji medicinska znanost ne može objasniti".

Nezavisne novine

I kineski trgovci vjeruju u Gospino ukazanje

Datum: 07.06.2008 21:53 
Autor: Davud Muminović

„Međugorje, malo selo pokraj Čitluka, do 1981. godine ni po čemu se nije izdvajalo od desetina sličnih sela u zapadnoj Hercegovini.

Mještani ovog seoceta živjeli su uz kvalitetno domaće vino, vrelo mediteransko sunce i nadali se posjetama i poklonima rođaka koji su od škrtog i neplodnog krša pobjegli u zapadne zemlje tražeći bolju sreću.
Međutim, prije 27 godina prilikom igre na brdu između Međugorja i Bijakovića šestero tinejdžera je ugledalo Djevicu Mariju. Od tada se sve promijenilo. Početni skepticizam roditelja i ostalih mještana kojima su djeca ispričala susret sa Gospom, kako blaženu Djevicu svi u Međugorju zovu, nestao je i kasnijim ukazivanjima za koja tvrde da traju do dan-danas.
Međugorje je od tada postalo drugo katoličko hodočašće u svijetu, a posjetilo ga je više miliona vjernika.
U cijeloj župi Međugorje živi manje od 4.000 stanovnika. Imaju odličnu infrastrukturu koje se ne bi postidjeli ni veći gradovi. Široki putevi, velelepne kuće, trgovine na svakom koraku, kao i veliki sportski centar sastavni su dio ovog malog hercegovačkog sela. Najdominantnija zgrada je crkva svetog Jakova koja zauzima centralni trg.
Nekome ko je čuo mnogo priča o svetosti Međugorja, gdje se najsvetija žena u katoličanstvu redovno već 27 godina ukazuje samo odabranima, na prvi pogled će iritirati komercijalizacija vjere.

Domaćim trgovcima smeta konkurencija

Na svakom koraku su dućani u kojima prodaju predmete sa vjerskim motivima. Dominiraju statue i slike Djevice Marije. Cijena ovih "vjerskih" suvenira kreće se od nekoliko eura za male kipove, pa sve do nekoliko stotina eura koliko se mora izdvojiti za velike statue. Prodaju proizvode sa likom Gospe i natpisima Međugorja proizvedene u dalekoj Kini. Domaći trgovci, kao i gotovo svugdje u BiH, žale se na kinesku konkurenciju.
"Kinezi uništiše sve. Dođu ovdje, izvide šta se najbolje prodaje i onda iduće godine dođu s identičnim proizvodima iz Kine koji su trostruko jeftiniji od onoga što rade domaći majstori. Postoje inspekcije, ali ni oni im ne mogu ništa", negoduje Franjo, vlasnik jedne od radnjica sa vjerskim suvenirima. Franjo je iz Mostara, studira u Banjaluci, a za život zarađuje u Međugorju.
Kao i mnogi drugi, Franjo se ne sjeća kakvo je Međugorje bilo prije ukazanja Gospe. Danas zarađuje dobro i ne žali se ni na šta osim na Kineze.
"Vjerovatno je ovo bila selendra kao i ostala sela okolo. Da nije bilo ukazanja, za ovo mjesto niko ne bi znao. Ovdje ti je uvijek više turista nego domaćeg stanovništva", priča Franjo, koji u svojoj radnji na dvije odvojene police drži kvalitetne domaće ručno rađene predmete sa motivima Gospe, a na drugoj one jeftinije proizvedene u Kini.

Međugorcima ispod časti prodavati suvenire

Kao i većina sitnih prodavača kojih u ovom hercegovačkom svetištu ima na stotine, Franjo nije iz Međugorja.
Na pitanje zašto nema domaćih prodavača, ljubazna Mostarka Tanja Ćorić odgovara da je Međugorcima to ispod časti.
"To njima ne treba. Ovdje ima dosta tajkuna, a i ovi svi lokalci imaju kuće i izdaju ih vjernicima. Zašto bi se mučili oko sitne zarade. Pa vidiš kako se ovo izgrađuje", objašnjava Ćorićeva dok se srdačno pozdravlja s Algeriom, hodočasnicom iz SAD.
I zaista, Međugorje ne liči ni na jedno drugo selo u BiH. Velelepne kuće sa po nekoliko katova, apartmani i smještajni kapaciteti gotovo u svakoj kući odaju utisak kao da je ovo hercegovačko selo neko primorsko-dalmatinsko mjesto. Jedina razlika je što sobe i apartmane u Međugorju izdaju vjernicima hodočasnicima, a ne kupačima.
Turizam i zarađivanje na vjeri mnogih hodočasnika jedan je od argumenata skepticima koji fenomen Međugorja opisuju kao "pobožnu prevaru". Skepticima ide u prilog i činjenica da Katolička crkva nikad nije priznala Međugorje kao zvanično svetište. Papa Međugorje tretira kao jedno od 35.000 mjesta u svijetu gdje se navodno ukazala Djevica Marija. I Las Vegas je jedno od mjesta navodnog ukazanja.

Hodočasnici iz cijelog svijeta traže utjehu

Uprkos argumentima skeptika, teško je ne primijetiti atmosferu pobožnosti koja vlada u Međugorju. Na trgu ispred crkve svetog Jakova moguće je čuti gotovo sve svjetske jezike. Ljudi svih nacionalnosti, rasa i boja skrušeno se mole tražeći utjehu za svoje muke ili moleći da im se ispune želje. Nisu rijetki oni koji na koljenima i sklopljenih ruku obilaze oko kipa Djevice Marije ili čak na koljenima idu na Podbrdo, oko devet kilometara udaljeno od Međugorja, mjesto gdje se Gospa ukazala.
"Već sedmi put sam ovdje i Međugorje smatram svojim drugim domom. Naša majka se ovdje pojavljuje. Ako je to njen dom, onda je i moj. Kada se dođe ovdje običaj je da se ostane pet dana, tako da svaki dio ovog mjesta znam", kaže nam Poljakinja Božena.
Božena je predana svojoj vjeri. Nije agresivni vjernik i lijepo će popričati o ukazanju Gospe čak i kada čuje da je sagovornik musliman. Ona je, kao i milioni hodočasnika koji ovdje dolaze, čvrsto uvjerena u ukazanje Gospe i nikakvi skeptici i negiranje Crkve je neće obeshrabriti. Za Boženu je ukazanje u Međugorju stvar vjere, a lokalnom stanovništvu takvo razmišljanje miliona vjernika širom svijeta uopšte nije mrsko.“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s