Katolici online u životu Hrvatske i Italije

Katolici su online – stalno aktivni u aktualnostima. Vjeruju samo sebi – buđenje je u zamahu. „Vječne istine“ Crkve više nisu dogmatski usađene u tkivo društva. Novo doba je na vidiku. Svakodnevica donosi probleme koje treba dnevno rješavati. Rješenja se traže internetom, u crkvama – da li se nalaze i kakva je kvaliteta dostupnih sadržaja?

Slobodna Dalmacija, 07.06.2009. | 14:13

PATER VINKO SUDAR, UREDNIK VJERSKOG PORTALA, KRITIZIRA PRISUTNOST CRKVE U HRVATA NA INTERNETU:

Web stranice Bozanićeva Kaptola sramotno su loše

Piše Saša Horvat

Nove tehnologije pravi su dar za čovječanstvo: moramo zato učiniti da se prednosti koje one pružaju stave u službu svih ljudi i svih zajednica, prije svega onih koji su u potrebi i ranjivi – potaknuo je papa Benedikt XVI. u svojoj poruci za 43. svjetski dan sredstava društvenih komunikacija.

Hrvatska biskupska konferencija u svojim je dosadašnjim izjavama pozitivno govorila o internetu kao nepreglednom prostoru za evangelizaciju, međutim, bez zapaženijih poteza. Ipak, postoje sjajni primjeri kako se globalna mreža može koristiti kao sredstvo širenja riječi. Uglavnom zahvaljujući laicima i redovnicima.

Nedostaje novca

Za mišljenje smo upitali glavnog urednika, patera Vinka Sudara:

– U Hrvatskoj ima jako malo katoličkih institucija koje su spremne uložiti novac, trud i vrijeme za izradu i osvježavanje svojih web stranica. Primjer važnih institucija koje imaju sramotno loše web stranice su one Zagrebačke nadbiskupije i Požeške biskupije – kazao je pater Sudar…“

Slična razmišljanja bio je i fra Ivan Bradarić, glavni urednik mjesečnika “Veritas – glasnik sv. Antuna Padovanskog”, koji ima i svoj portal:

– Mislim da je Crkva u Hrvatskoj iznimno malo nazočna na internetu. To je više nego očito, jer golem broj biskupija, redovničkih zajednica, a da ne spominjem župe i razne druge crkvene organizacije koje još uvijek nemaju svoju web stranicu. Očito je da se ne shvaća kolika je važnost ovog najbržeg, a valja reći i najjeftinijeg medija oglašavanja i komuniciranja. Sklon sam povjerovati kako je takva nebriga prema internetu kod vjernika općenito stvorila osjećaj nevažnosti – upozorio je fra Bradarić, navodeći primjer kako kada na nekom portalu, u forumima ili komentarima čitamo reakcije na neku crkvenu temu, onda su reakcije grozno i sablazno negativne – često i uvredljive.“

Zašto nebriga Crkve o prisutnosti na internetu? Zašto su reakcije sablazno negativne? Odgovore na ova aktualna pitanja u Hrvatskoj jednako možemo pronaći i u susjednoj Italiji:

Livno online, 15.lipnja 2009.

Neko novo doba: Talijani Crkvi ne vjeruju

„Prema podacima koje je objavio talijanski Demos, institut specijaliziran za istraživanje javnog mišljenja kada je riječ o političkim i socijalnim pitanjima, 80 posto Talijana izrazilo je svoje neslaganje sa stavovima Svete Stolice kada je riječ o vrućim pitanjima o kojima se u posljednje vrijeme raspravlja u Vatikanu, Italiji i svijetu.

Rimokatolička crkva tradicionalno ima veći utjecaj na donošenje političkih odluka i zakona, posebno onih koji se tiču bioetičkih pitanja, u Italiji negoli, primjerice, isto tako katoličkim zemljama poput Španjolske ili Poljske.

Podaci o stavovima Talijana u vezi s (ne)korištenjem kontracepcijskih sredstava poput prezervativa, o eutanaziji, biološkoj oporuci, umjetnoj oplodnji, pobačaju i istospolnim zajednicama, otvaraju niz pitanja, od onog koliki je zapravo utjecaj Vatikana na odluke politike, do onog zašto političari ne slušaju svoje birače koji jasno pokazuju da su sve udaljeniji od konzervativnih crkvenih stajališta.

Naime, prema istraživanju o prezervativima, samo se 2 od 10 Talijana slaže s papom Benediktom XVI. koji je i na nedavnoj afričkoj turneji govorio o štetnosti te vrste kontracepcije, a anketa o umjetnoj oplodnji također je dala iznenađujući rezultat – 80 posto građana je odobrava, iako je Crkva smatra “teškim zločinom nad ljudskim životima i njihovim dostojanstvom”.

Osam od deset anketiranih želi imati mogućnost napisati svoju “biološku oporuku”, kojom se građanin unaprijed očituje spram terapije u slučaju nesposobnosti odlučivanja, bez obzira što Crkva tvrdi da se iza takve oporuke krije ozakonjenje eutanazije.

Čak 9 od 10 stanovnika Apeninskog poluotoka ne želi prihvatiti nikakva ograničavanja kada je riječ o ženinu pravu na pobačaj i ne slaže se s Katoličkom crkvom da je abortus ubojstvo u bilo kojem slučaju. Činjenica jest da nevjerojatan razvoj znanosti i medicine otvara sve više etičkih pitanja koja se pak razilaze s crkvenim stajalištima.

Čak 80 posto ispitanika smatra da bi Rimokatolička crkva trebala postati malo liberalnija jer u protivnom riskira gubitak znatnog broja vjernika. Zato je pravo pitanje, kažu u Demosu, ali i u svekolikoj javnosti, jesu li vodeći crkveni čelnici zaista svjesni nepovratne sekularizacije suvremenog društva.(SD)“

Toliko o poveznicama Hrvatske i Italije kao dvije države koje više ne povezuje jedna Rimokatolička crkva već zdrav razum naroda i svakodnevni život koji postavlja pitanja na koje Crkva nema odgovore.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s