Vatikanska posla

U Slobodnoj Dalmaciji je objavljen članak Nine Kljenak:

18.05.2009. | 18:27
novoizišla knjiga koja je uzbudila duhove
Vatikanska banka je pomagala vojne režime

2008-10-12T114029Z_01_ASB50

Kakve sve tajne krije vatikanska banka / REUTERS

„U Italiji je objavljena kontroverzna knjiga „Vatikan Spa“, koja na temelju dugogodišnje autorove istrage i konzultacije više od četiri tisuće dokumenata progovara o poslovanju najmoćnije banke na svijetu bez ijednog šaltera – vatikanske centralne banke IOR (Istituto Opere di Religione).
Autor knjige „Vatikan Spa“ izdavačke kuće „Chiaralettere“ je talijanski novinar Gianluigi Nuzzi, kojemu su „pod ruku“ dospjeli dokumenti o višegodisnjem djelovanju IOR-a.
Na temelju te dokumentacije (čije je postojanje pravo iznenađenje, s obzirom na to da IOR navodno svoju dokumentaciju kompletno uništava svakih deset godina) Nuzzi je pokrenuo istragu koja ga je dovela do nevjerojatnih otkrića objavljenih u knjizi.
Više od četiri tisuće pisama, izvještaja, računa, doznaka, poslanica, uplatnica… samo je dio privatne arhive posebnog svjedoka, mgsr. Renata Dardozzija, koji je više od dvadeset godina obnašao dužnost savjetnika vatikanskih državnih tajnika, od Agostina Casarolija do Angela Sodana. Dardozzi, koji je bio član osobne prelature Katoličke crkve Opus Dei, htio je da nakon njegove smrti (2003. godine) ogroman arhiv vezan uz IOR postane – javan.
Na temelju proučavanja dokumenata, od kojih su mnogi napisani u šiframa i na latinskom, proizlazi da je uz IOR postojala (a možda još postoji) paralelna vatikanska banka.
Veze s mafijom
Rijeke novca, što likvidnog, što u državnim vrijedonosnim papirima, polagale su se na račune nepostojećih dobrotvornih udruženja, veoma maštovitih imena, poput „Udruga za siromašnu djecu“, „Borba protiv leukemije“ i slično.
Riječ je o paukovoj mreži koju je godinama pleo američki biskup Paul Marcinikus, kardinal upleten u mnoštvo skandala koji su bacili ljagu na talijansku financijsku povijest, a zatim njegov nasljednik mgrs. Donato de Bonis.
Nuzzi istražuje i međunarodnu prodaju oružja u koju je upleten barcelonski biskup Richard Maria Charles te banka IOR (koja se jasno spominje u sudskim istragama), povezanost IOR-a i talijanske mafije, navodno financiranje vojnih režima Argentine, Urugvaja i Paragvaja te odnos IOR-a i talijanske banke Banco Ambrosiano preko koje se novac slao organizacijama Istočne Europe koje su se borile protiv komunizma.

Imunitet još od Mussolinija
Vatikanska centralna banka IOR osnovana je 1942. kao službena banka Svete Stolice. Uživa suvereni imunitet pod uvjetima koje su potpisali Mussolini i papa Pio XII. u sporazumu iz 1929. godine. Ulaganja i bilanca IOR-a poznati su samo papi i kardinalskom vijeću.“

Vatikanska banka služi Katoličkoj crkvi da bi materijalno dobro stasala i brinula se se za povjerene joj duše (po svom učenju) svim raspoloživim sredstvima: financiranjem pučeva u drugim državama, mafijaškim poslovima, svrgavanjem režima bez obzira na narav – sve je dozvoljeno za spas duša od vječnoga ognja.
Gdje je tu učenje Isusa Krista na čije se ime bespravno poziva Crkva – to ne vidimo.
Krist zasigurno nije uzimao mač provodeći svoje poslanje, jer „Tko se mača laća od mača će i poginuti“ .
Što bi danas Krist poručio tražiteljima Istine?
Žetva je u punom jeku, a sjetva su – vlastita (ne) djela – žetva vlastita ponašanja u punom je zamahu.
Kako svijet može razumjeti Krista kada za primjer ima Crkvu koja se mača laća, koja materijalna dobra – novac stavlja na pijedestal načina života i davanja primjera drugima?
Banke, oružje, pučevi, zavjere, mafija – kakve to veze ima sa Kristom? Nikakve.
Zloupotreba imena i nauka Kristova vrhunac je moći prošla, na djelu je javnost – izlazi na vidjelo sve ono što nije učenje Nazarećanina.
To nam pokazuje gdje je Istina. Ona oslobađa od okova Crkve. Okovana duša pati i zove u pomoć: oslobodi me Gospodine ropstva tame – Gospodin progovara: oslobodi se sam uz moju pomoć – takva Crkva ti ne treba – ključ je u tvojim rukama – ja sam ti ga dao.
Osvrni se oko sebe, oslušni stvaranje našeg zajedničkog Oca – Ljubav je svugdje – pruži ljubav, razumijevanje, samilost svemu što vidiš – tada ćeš prepoznati dragulj u svome srcu – iskru Svjetlosti u tami Vatikanske banke.