Crkva kao kriminalna organizacija

U članku Nacionala br. 701 od 21.travnja 2009.godine na stranici 24./25. pod naslovom MARIN SRAKIĆ POSTAO NOVI PRAVI VOĐA CRKVE, čitamo zanimljiv podnaslov:

Na lokalnim izborima Crkva neće podržati nijednu stranku jer ih sve smatra kriminalnim organizacijama

U dva razgovora vođena prošlog tjedna s uglednim teolozima, ali koji pripadaju dijametralno različitim razmišljanjima u crkvi, prvi je liberal, a drugi iznimno blizak kardinalu Josipu Bozaniću – čula su se gotovo identična razmišljanja.
Sve stranke u HR su kriminalne organizacije. Nema tu velikih razlika, svi oni gledaju isključivo vlastiti interes i nije ih briga za narod i državu.

Dakle, po mišljenju Crkve stranke su kriminalne organizacije, pa slijedom iste misli državu vode, pogodite tko?
Možemo li iz konteksta ranije opisane situacije razaznati i ponašanje same Crkve spram svojih vjernika, države i naroda – po ničemu se ne razlikuje od mišljenja koje je dano za stranke!

U večernjem listu objavljeno je sljedeće:

12. 03. 2009. | 19:07

BOGAT PRORAČUN Vjerske zajednice lani dobile 413 milijuna kuna
Crkvi više novca nego Ministarstvu turizma
Autor VANJA MOSKALJOV

Katolička crkva dobila je najveći dio novca, više od 382 milijuna kuna, od čega je najviše dobila iz Ministarstva financija prema ugovoru između Svete Stolice i Hrvatske, oko 314,5 milijuna kuna.

Vjerske zajednice u Hrvatskoj lani su dobile 413 milijuna kuna iz državnog proračuna, a od toga im je gotovo 16 milijuna dodijeljeno iz proračunske zalihe, u pravilu na zatvorenim sjednicama Vlade. Podaci su to koji proizlaze iz Vladina odgovora na zastupničko pitanje haenesovke Vesne Pusić, a iz njih je prvi put vidljivo koliko je i s kojih stavki koja vjerska zajednica dobila novca i za koje projekte.

Nedostaje dio podataka
Iz odgovora je vidljivo da je Katolička crkva dobila većinu od spomenutog novca, više od 382 milijuna kuna, što je oko sedam puta više nego što su iz proračuna prošle godine dobile, primjerice, sve političke stranke.

Manje od Katoličke crkve dobilo je Ministarstvo turizma, Vlada, Sabor i Ured predsjednika. Iako je odgovor prilično detaljan, ipak nedostaju podaci koji se odnose na Vojni ordinarijat koji, iako ga u potpunosti plaća Hrvatska, također spada pod okrilje Katoličke crkve. Prema ugovoru Hrvatske i Sv. Stolice, naime, za materijalno uzdržavanje Vojnog ordinarijata brinu se ministarstva obrane te unutarnjih poslova. Podaci o tome koliko su novca ta dva ministarstva izdvojila za Vojni ordinarijat u odgovoru Vlade nisu navedeni.

I dok se u Državnom proračunu još i može naći podatak kako MUP za tu namjenu godišnje daje milijun kuna, odgovor na pitanje koliko MORH daje morali smo potražiti u ministarstvu jer nigdje nije objavljen.

Vojni ordinarijat

Na pitanje koliko je novca MORH dao za Vojni ordinarij 2008. i 2009. te zahtjev za raščlambom tog novca po stavkama, dobili smo samo odgovor kako je za ovu godinu planirano 6,4 milijuna kuna, što ne uključuje plaće, a da je i lani potrošeno otprilike toliko.

Na pitanje koliko se godišnje troši na plaće zaposlenih u Vojnom ordinarijatu, pak, iz službe za odnose s javnošću nismo dobili odgovor. Druga na listi dobitnika među vjerskim zajednicama je Srpska pravoslavna crkva, koja je lani inkasirala 17 milijuna, a treća je Islamska zajednica u RH sa 5,5 milijuna.

Možda će nekim ljudima biti iznenađenje da u javnosti manje poznate vjerske zajednice poput Reformirane kršćanske kalvinske crkve, Evangeličke crkve, Evanđeoske pentekostne crkve ili Saveza baptističkih crkava, dobivaju više novca nego dvije židovske zajednice zajedno (640.000 kuna). I Makedonska pravoslavna crkva dobiva više novca, oko 700 tisuća kuna, dok manje od židovskih zajednica dobivaju Hrvatska starokatolička crkva (244.136 kuna) te Bugarska pravoslavna crkva (218.375).

Kriminalna organizacija tako dobro naplaćuje svoje usluge državi, odnosno strankama, jer obilato koristi novac istih. Stranke, vidljivo je iz članka, dobivaju manje novca nego Crkva, po logici novac namijenjen Crkvi trebao bi biti nezakonit novac jer potječe od države i njezinih poreznih obveznika koji su kriminalci jer su stranku na vlasti odabrali na izborima ( u duhu napisa u Nacionalu).

Ako se ta ista Crkva poistovjeti s izvorom prihoda dolazimo do zaključka da je ta ista Crkva, po principu isto istome, KRIMINALNA ORGANIZACIJA, na čijem je čelu šef BK Marin Srakić?

Nastavljamo dalje bez komentara – komentar – Business.hr prenosi neke blistave trenutke Globusovog intervjua s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, Marinom Srakićem. Prenosimo u cjelini:

Predsjednik hrvatske biskupske konferencije Marin Srakić izjavio je u intervjuu za Globus kako Crkva ne mora javnosti podnositi svoje račune.
Na pitanje novinara kako gleda na sve glasnije zahtjeve da bi Crkva trebala izvijestiti javnost o tome kako troši proračunski novac Srakić je odgovorio kako poštuju zakone o financijskom poslovanju te unutar Crkve imaju sustav financijskog izvješćivanja „o svakoj potrošenoj kuni.

No, Srakić je istaknuo kako ih ništa ne obavezuje na podnošenje javnih izvješća o utrošku novca, iako hrvatski zakoni nalažu da potrošnju proračunskog novca kontrolira Sabor preko Državne revizije.

Znate, nema ništa misteriozno u tome što Crkva skriva kako troši novac poreznih obveznika:
Na pitanje zašto je Crkva izuzeta od toga predsjednik biskupske konferencije odgovorio je kako se „crkvi neopravdano pripisuje suviše tajnovitosti te kako u jednom dijelu podliježu pravilima financijskog poslovanja u Hrvatskoj, no u drugom dijelu je interno“.

Zapravo, složio bih se sa Srakićem. Nema tu ništa misteriozno, kad se vidi što grade (za sebe), kako se odijevaju, kakve automobile voze… I kad znamo da Caritasov dom za stare i nemoćne usred ničega košta 40-50% više od državnog u Zagrebu, blizu Maksimira, s daleko većim angažmanom osoblja i boljim uvjetima (posjetih oba prije par godina; podatak o cijeni je od tada).
Za vas zlobnike, koji pričate kako je Crkva bogata, evo i kraja članka koji vas možda povede u Prosvjetljenje (čit. pristanak da vas cijede momci u haljama koji Bogu i Narodu kradu dane i to skupo naplaćuju):
Prema ugovoru Svete Stolice i Hrvatske država se obavezala vratiti Crkvi sve nekretnine oduzete nakon 1945., godišnje joj iz proračuna davati 300 milijuna kuna za funkcioniranje župa, iz Ministarstva kulture financirati obnovu spomenika kulture u crkvenom vlasništvu, a crkva je i oslobođena svih poreza na milodare. Na pitanje što misli o prijedlogu prestanka financiranja iz proračuna Srakić je odgovorio: „Svatko ima pravo na svoje mišljenje, a kriva je pretpostavka da se Crkva financijski oporavila. U ugovoru jasno stoji da će Hrvatska Katoličkoj crkvi osigurati određen godišnji novčani iznos“, bio je jasan predsjednik hrvatske biskupske konferencije.

Eto, jasno se pozivamo na “ugovor”, dakle element Pravne države… kad nam to paše, naravno. Kad nam ne paše, napadat ćemo, uz obrazloženje da su Božji zakoni iznad ljudskih.

01.travnja 2009.godine na jednom je internet portalu objavljeno kako mise i duhovne obnove ne započinju pitanjima duha, nego materije. Djelatnici Rimokatoličke crkve trude se objasniti svojoj pastvi da nije točno da se 383 milijuna iz proračuna Crkvi daje, jer ona to zapravo vraća. Tome se suprotstavlja podatak koji je na jednom javnom sučeljavanju izrekao predstavnik Crkve o tek 19% crkvenih prihoda potrošenih u humanitarne svrhe. Nije uopće bitno da li je to istina. Bitno je da istinu nitko u Hrvatskoj ne može utvrditi.

Business.hr nas je razveselio još jednim biserom (mada ne u rubrici “Biser dana”) iz redova Crkve:

Papa Benedikt XVI. u srijedu je tijekom opće audijencije na Trgu sv. Petra u Rimu ocijenio kako je u osnovi aktualne gospodarske krize “ljudska pohlepa”.
“Ova se gospodarska kriza rodila iz pohlepe”, rekao je Papa, podsjetivši pritom na francuskoga teologa i benediktinskog svećenika iz 8. stoljeća, Ambroisea Autperta koji je kritizirao bogatstvo tadašnjih samostana.
Ambrose Autpert “osuđivao je pohlepu i gramzivost, smatrajući ih korijenom svih zala. U svjetlu današnje svjetske gospodarske krize, njegovo je razmišljanje vrlo aktualno”, poručio je Papa.

Ja ću samo dodati da je kriza itekako aktualna u svjetlu ponašanja mnogih današnjih crkava, uključivo (pogotovo) Katoličku crkvu koju vodi Benedikt XVI.”
Komentar citiranih članaka nije potreban. Potrebno je samo razaznati nit koja se provlači kroz temu ovog napisa:
Nije važno što se to događa u svijetu, događa se to nekom drugome (po mišljenju crkve), a ne njoj samoj. Ona očito nije sastavni dio društva u kojem djeluje, crkveni krugovi etiketiraju druge u ogledalu svojeg ponašanja – nedodirljivi su od strane države, naroda, stranaka, ali nisu nedodirljivi kada je pitanju odgovornost i žetva vlastita ponašanja . Zakon uzroka i posljedica je neumoljiv i 2000. godina je bio period koji je definitivno stavio točku na i ; predugo i dovoljno da svoju tijaru papa ponudi cijelom svijetu kao zalog završetka pogansko-cirkuske predstave po naslovom:
CRKVA – KRIMINALNA DRUŽINA BENEDIKTA XVI. I NJEGOVIH PRETHODNIKA!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s