Crkveni sud SPC-a izopćio oporbene aktiviste iz Trebinja Blaža Stevovića i Nikolu Sekulovića

Studio88.ba

Crkveni sud SPC-a izopćio oporbene aktiviste iz Trebinja Blaža Stevovića i Nikolu Sekulovića

7. 04. 2009.

Oporbeni aktivisti iz Trebinja – Blaž Stevović i Nikola Sekulović izopćeni su iz Srpske pravoslavne crkve. Tako je danas presudio Crkveni sud s vladikom Grigorijem na čelu. Kao razlog se navodi vrijeđanje Crkve, vladike i naroda.

Ovaj slučaj zapanjio je javnost, s obzirom na to da se ne pamti kad su vjernici izvođeni pred Crkveni sud, inače instituciju najviše korištenu za vrijeme inkvizicije u srednjem vijeku. Blaž Stevović je izjavio da je na saslušanju vladika Grigorije “bio i sudija i tužilac” koji je tvrdio da je svaka primjedba na episkopa, primjedba na Srpsku pravoslavnu crkvu i njene vjernike.

“Na taj način je pokušao da mi stavi do znanja da je crkva on. Ja sam odgovorio da ostajem pri svim stavovima koje sam dosad izrekao u medijima u vezi s vladikom Grigorijem, a da i dalje poštujem SPC i obične vjernike”, rekao je Stevović, navodeći da je vladici preporučio da se pokaje. Nikola Sekulović kaže da je poziv na Crkveni sud “zloupotreba crkve u političke svrhe, politički linč i pokušaj da se zaustavi misija nevladinog sektora u Trebinju u dokazivanju kriminala i korupcije vladajućeg režima, uz sumnje da je u njih upleten i vladika Grigorije”.