Biskupi optužuju britansku vladu

Deutsche Welle

 http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3906309,00.html?maca=ser-rss-ser-all-1494-rdf

 Evropa  | 28.12.2008

Biskupi optužuju britansku vladu

Pet najuglednijih biskupa Anglikanske crkve, državne crkve u Velikoj Britaniji, kritikovalo je finansijsku politiku vlade u Londonu kao „neodgovornu“ i „moralno korumpiranu“.

 U nizu intervjua koje objavljuje list „Sandej telegraf“ biskupi optužuju vladu da je siromašne ostavila na cedilu.

Pod laburistima „bogati su postali bogatiji, a siromašni siromašniji“, kaže tako biskup Derhama Tom Rajt. U krizi se pomaže velikim bankama, ali „niko ne pomaže običnim ljudima koji ostaju bez posla“. Biskup Mančestera Najdžel MekKeloč optužio je vladu da je „moralno korumpirana“, jer je ohrabrivala ljude da se zadužuju i da žive preko mogućnosti.

Biskup Stiven Lou iz Halma smatra da je „neodgovoran“ pritisak na potrošače da što više kupuju kako bi se podstakao privredni rast. Prema njegovom mišljenju vlada na taj način dovodi u pitanje egzistencijalnu osnovu ljudi.

 Zahlađenje u odnosima vlada – crkva

 I biskupi Karlajsla i Vinčestera – Greem Dou i Majkl Skot-Džojnt – zameraju vladi što se nedovoljno angažuje kako bi pomogla najslabijim u društvu. Dou smatra i da nema dovoljno brige za porodicu.

Predviđeno je da u februaru Generalni sinod Anglikanske crkve na vanrednom zasedanju raspravlja o finansijskoj krizi. Iz krugova vlade stižu ocene da su se laburisti „uspešno“ borili protiv siromaštva i za smanjivanje dugova nerazvijenim zemljama.

Poslednjih meseci došlo je do značajnog zahlađenja u odnosima vlade i državne crkve u Velikoj Britaniji. Nedavno je prvi među jednakim velikodostojnicima Anglikanske crkve Rouen Vilijams izjavio da odvajanje države i crkve „ne bi bilo smak sveta“ i dovelo bi do „većeg integriteta“ crkve. 

KNA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s