SRAM BOŽJI

Feral.com

SRAM BOŽJI

25. ožujka, 2004.

Krist se rodio u štalici. Vol i magarac grijali su ga svojim dahom. Cijeli život nije volio bogataše: “Prije će deva proći kroz iglene uši nego bogataš u Kraljevstvo nebesko”. I u smrti bio je siromah bez imovine. Sve ovo čitamo u Evanđeljima.

Danas je sve drukčije… A toga se drži i Crkva u Hrvata. Crkva je rastrošna i nezasitna. U Vojni ordinarijat, pored biskupa, mogao bi stati i cijeli Stožer VH. Da ne govorimo o unutrašnjem luksuzu. Nove crkve koje se grade na sve strane više sliče malim opernim zgradama nego hramovima Božjim. O odorama da i ne govorimo. Nema Kristova siromaštva – sve je u grimizu i svili, protkano zlatnim i srebrenim nitima.
Posebno je pitanje konkordat sa Svetom Stolicom koji je nametnut siromašnom hrvatskom narodu. Naime, možda bi nam vl. Kustić u svojoj “Jutarnjoj propovijedi” mogao objasniti zašto Poljska, domovina Pape Woytile, nije htjela prihvatiti takav nepovoljan ugovor. Ili, zašto ni Italija, koja ubire milijune dolara od hodočasnika što posjećuju Vatikan, također nije htjela prihvatiti takav konkordat? Samo u Hrvatskoj, “predziđu kršćanstva”, nije bilo nikakvih problema.
Pa se tako danas svaki sat vjeronauka plaća kao i sat (honorarni) matematike ili biologije i sl. Nema ništa badava! Seoski učitelj ima približno istu plaću kao i seoski župnik. Zamislite kako bi to bilo kada bi učitelj zatražio da mu se pored plaće, plaća i honorar po održanom satu.
Je li vjeronauk postigao odgojni cilj? Ima li manje krađa, narkomanije, ubojstava, otmica i sl.? Nema, ima ih još više.

— Josip Stazić, umirovljenik iz Zagreba