Celibat

Deutsche Welle

 Priča dana | 15.03.2008

Celibat: dvostruki moral katoličke crkve

http://www.dw3d.de/dw/article/0,,3194015,00.html

Celibat je odavno sporna tema u katoličkoj crkvi, no od kada u javnost dospjevaju brojni pedofilski skandali svećenika i tragične sudbine vanbračne djece iz tajnih ljubavnih veza, te su se rasprave ponovno razbuktale.

Rasprave o celibatu potaknuo je i novi predsjednik njemačke Biskupske konferencije Robert Zollitsch, koji je izjavio kako “celibat, teološki gledano, nije nužan”.

Ima neka tajna veza ….

Prema nekim procjenama gotovo polovica svih katoličkih svećenika u Njemačkoj tajno održava ljubavne odnose – kaže Maria Leunissen, glasnogovornica inicijative žena koje su izravno pogođene odredbama o celibatu, a koja je i sama prošla takvo iskustvo. Takve tajne veze mogu ponekad vrlo dugo trajati, no ima i puno slučajeva kada svećenici, upravo zbog tajnosti i zabrane trajnog vezivanja u obliku braka, često mijenjaju partnerice. “Ima čak i slučajeva da svećenici istovremeno održavaju odnose s više žena, a nitko za nikoga ne smije znati, jer se sve odvija tajno”, kaže Maria Leunissen. Ona, kao i brojni protivnici celibata, oštro kritiziraju dvostruki moral crkve: s jedne se strane crkva čvrsto drži celibata, a s druge tolerira seksualne odnose svećenika. Sve je relativno jednostavno kada svećenik ima jednu dugotrajnu vezu – tada nitko o tome puno ne priča. “Tada se čak ni biskup ne javlja za riječ – to je uobičajeno. No kada se pojavi dijete, onda se često kaže – svećenika treba nekamo drugdje premjestiti, svakako ga treba potpuno odvojiti od te žene.”

…. i njene tragične posljedice

Posljedice tog dvostrukog morala ponajviše snose žene i djeca. Fulbert Steffensky poznaje tu problematiku također iz vlastitog iskustva. On je godinama bio zaređen u redu Benediktinaca prije nego što je promijenio konfesiju kako bi se mogao vjenčati s evangelističkom teologinjom Dorotheom Solle. Njemu se često obraćaju brojni katolički svećenici koji se žale na usamljenost. Steffensky također ima podvojen stav o celibatu: on bi želio da se s jedne strane očuva karizma celibata, ali ne i prinudnog celibata koji je automatski vezan uz svećenićki poziv. “Tako nešto može samo dovesti do devijacija – a o kakvim je devijacijama riječ, vidi se posvuda, ” kaže Steffensky.I njemu je poznata činjenica da brojni svećenici održavaju seksualne veze i da se mnogi od njih zalažu za ukidanje celibata jer je razlika i zmeđu crkvene ideologije i prakse i suviše velika.

Celibat kao bitno obilježje katoličke crkve

Hamburški biskup Hans-Jochen Jaschke smatra da je celibat bitno obilježje katoličke crkve i njenog svećenstva. Bez obzira što upravo u Njemačkoj ima sve manje svećenika, on smatra da se odredbu o celibatu treba zadržati. No on se ipak zalaže da se dopuste i izuzeci, te razmišlja o mogućnosti da se u nekim situacijama i uz pomoć odredbi o izuzecima, oženjenim muškarcima dopusti vršenje svećenićke dužnosti. U katoličkoj crkvi uvijek se iznova vode rasprave o tome nebi li se i u vlastitim redovima, slično kao kod pravoslavaca – mogao uveste dvostruki sustav: celibat za svećenike koji žele više položaje u crkvenoj hijerarhiji, sve do položaja Pape, i dozvolu za sklapanje braka za svećenike koji rade u manjim župama. No i o tom modelu postoje potpuno oprečna mišljenja. I dok se oni oko tog pitanja slože, pitanje je koliko će još djece stradati od pedofilskih nasrtaja izfrustriranih svećenika i koliko će još djece odrasti, a da nikada ne saznaju tko im je otac.

 Michael Hollenbach

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s