ZLATKO SUDAC – Guru za starlete na udaru Kaptola

U tjedniku Nacional br. 686 od 6.siječnja 2009. godine na naslovnici objavljen je naslov „ZLATKO SUDAC“ Guru za starlete na udaru Kaptola – VRH HRVATSKE CRKVE u strahu od utjecaja karizmatika koji tvrdi da svijetli i lebdi.

U tekstu na stranicama 16.-20. možemo pročitati u naslovu: HRVATSKA CRKVA STREPI OD SUCA, a u podnaslovu: Svećenici izvan kontrole.

Tekst ponajprije opširno opisuje ponašanje svećenika Zlatka Suca, a u kraćim crtama i don Anđelka Kaćunka, te fra Zvjezdana Linića.

Iz samog članka može se iščitati raslojavanje u redovima katoličke Crkve jer je očito kako ne postoji jedinstveno učenje Crkve, koja se naziva sljedbenicom učenja Isusa Krista.
Život i ponašanje svećenika, a samim time i vjernika , katolika koji prihvaćaju nauk Crkve ne slijedi učenje Isusa Krista . Istina je samo jedna , a iščitava se iz članka:Sudac, Kaćunko i Linić imaju svoje stavove o nekim pitanjima, pa čitamo:

Zlatko Sudac je poput tempirane bombe. Srećom zna koju granicu ne smije prijeći…

Crkvena hijerarhija smatra da je opasno ako izgubi kontrolu nad svećenicima…

Sudac je protivnik globalizacije, Amerike, NATO PAKTA i Europske Unije…

Kaćunko je pretjerano opterećen samim sobom, misle na Kaptolu…

Ako se prisjetimo da Deset zapovijedi Božjih i Govor na Gori su nedvosmisleni i poručuju: Poštuj bližnjega kao sebe sama ; dakle JEDINSTVENOST u odnosima s braćom i sestrama , tada stav nekoga tko naučava u ime Isusa Krista, konkretno Crkve i njezine pastve ne može biti NEJEDINSTVEN jer to nije izvod iz vječnog zakona Ljubavi.
Knjiga Dunje Ujević i Zlatka Suca o kojoj je riječ u članku, po navodima istog se dobro prodaje. Duše na zemlji traže istinu, traže spas. Međutim, odgovornost svećenika i svih samozvanih proroka ima jednu opasnu dimenziju po sve sljedbenike. Iščitavamo komentar iz samog članka: „Ali sva ta halabuka koja se diže oko Zlatka Suca i svega što radi postaje psihopatološki fenomen ove države i velikog broja naših vjernika, a to je činjenica koja nas mora zabrinuti“.
Biskupi koji vode Crkvu moraju biti zabrinuti, komentira se u članku , pitamo se gdje je nada čovječanstvu , je li u propovijedima i prijetnjama koje dolaze iz crkava ili u provođenju i življenju nauka Isusa Krista.
Što je istina o učenju Nazarećanina? Možemo li danas spasiti svoju dušu, a da budemo sigurni da smo na pravom putu? Sigurno, možemo!
Cjelovita istina je objavljena . Otac je svoje obećanje ispunio, poslao je Krista svoga sina prije dvije tisuće godina, a danas proroka da okonča patnju svih duša.
Patnja se ne može ublažiti niti izbjeći ako čitamo : „I dok na propovijedima okuplja tisuće vjernika (Sudac, op.a..), u crkvenim vrhovima jača skepsa“.

Dakle, Sudac je jedno, crkveni vrhovi su drugo iako bi puk trebao znati da naučavanje Krista ne slijedi nejedinstvo. Članak nedvojbeno ukazuje na poganske korijene djelovanja katoličke Crkve. Tako je Linić , po opisu iz članka, „lojalan Bozaniću“, „Kaćunko zna biti zabavan, ali u religioznom smislu nije kapacitet, misle u Crkvi“ . Da je Crkva izgubila kompas unutar sebe i da ne živi ono što naučava, u Nacionalovom članku ne bi pisalo:

Ljudi Zlatka Suca doživljavaju kao mistika, čak i sveca, iako je riječ o vještom manipulatoru i menadžeru, tvrdi ugledni svećenik iz Zagreba

Biskupi u Anđelka Kaćunka nikada nisu imali povjerenja, zbog čega mu nikada nije povjereno da vodi neku župu

Zlatko Sudac okupio je oko sebe novinare, političare desnice i generale, a njegova politička stajališta o demokraciji i globalizaciji Crkva shvaća kao izazov

Zaključujemo , kako se vrlo teško nakon navedenih citata snaći u šumi nedosljednosti, kaosa stavova i kontroverzi koje se pojavljuju u Crkvi, odnosno u javnosti kroz djelovanje svećeničke kaste. Tko ili što je svećenik, koga predstavlja, u čije ime govori, što znači Crkva vjernicima i njezin nauk kada sami „veliki svećenici“ na čelu s papom nisu sigurni u to što pričaju, već imaju vlastite stavove: dakle Crkva unutar crkve, učenje unutar učenja, život unutar života, nejedinstvo unutar nejedinstva, sve to nije učenje i poslanje Isusa Krista na i za ovu Majku Zemlju i sve duše na njoj . ISTINA ne može imati kompromisna objašnjenja, ne može podržavati neistinu, ne može živjeti mrtvo slovo na papiru, ne može biti odjenuta u izdvojenost kroz svećeničke haljine, ne može biti stvorena od kamenih crkava, ne može živjeti od straha biskupa, kardinala i samih vjernika . Crkva nije članstvo u izdvojenoj istini. Istina je ljubav, sloboda, nesebičnost te življenje zlatnog pravila :ne čini da ti se ne bi činilo . Članak ne ukazuje na konkretna činjenja u duhu učenja Isusa Krista.

Kao zaključak komentara donosimo navod iz članka:

Kriza u kojoj se nalazi Hrvatska i latentni manjak kvalitetnih strategija garantiraju da će Zlatko Sudac i u 2009. ostati predvodnik retrogradnih društvenih procesa.

Daljnji komentari nisu potrebni.

Zamislimo se nad zaključkom i upitajmo: JE LI NAM NETKO U VANJŠTINI POTREBAN DA BI PRONAŠLI SEBE U NUTRINI?

Očito DA sve dok ne shvatimo da Bog naš Otac prebiva u nama samima: izvor Ljubavi prema bližnjem smo mi sami. Kada shvatimo ovu Istinu svi članci kao komentari, svi svećenici, sve crkve, pokleknut će pred nama samima jer ćemo mi sami postati izvor Ljubavi!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s