Kriza dolaska papa u HR

Jutarnji.hr

BOŽE MOJ, KRIZA JE…

Velike dileme hrvatskog državnog vrha: Treba li platiti 30 milijuna kuna da nam dođe papa Benedikt XVI.?

Reuters

Autor: Suzana Barilar

Objavljeno: 04.10.2010.

Na Pantovčaku su očito svjesni da je dolazak Pape, koliko god značio, i veliki trošak

ZAGREB – Krajem tjedna, odnosno 9. listopada predsjednik Ivo Josipović putuje u službeni posjet Vatikanu. No, još se ne zna hoće li i šef države pozvati papu Benedikta XVI. da posjeti Hrvatsku. Posljednji detalji posjeta se bruse i na Pantovčaku ne žele otkriti hoće li Josipović odnijeti još jednu hrvatsku pozivnicu poglavaru Katoličke crkve.

VEZANE VIJESTI

Vijesti

Budući da i strogi vatikanski protokol nalaže diskreciju, ne čudi što se Ured predsjednika ne želi zaletjeti s najavama.

Šest tisuća policajaca

– Naravno da poziv predsjednika države Papi treba koordinirati s premijerkom, a osim toga uvijek se postavlja i pitanje novca, odnosno kako bismo financirali takav posjet – kažu u Uredu predsjednika.

Na Pantovčaku su očigledno svjesni da dolazak poglavara Katoličke crkve, koliko god značio, i puno košta. Međutim, postavlja se pitanje čemu takva tajnovitost budući da je premijerka Jadranka Kosor još u ožujku tijekom svog posjeta Vatikanu pozvala papu Benedikta da dođe u Hrvatsku. Tada je i sama izjavila kako su “Papine reakcije bile izvrsne te bi se posjet mogao dogoditi 2011. godine”.

Međutim, činjenica je također da bi posjet Benedikta XVI. stajao najmanje 30 milijuna kuna.

Na toliko se naime procjenjivao proračunski trošak posljednjeg, trećeg posjeta pape Ivana Pavla II., i to ne računajući donacije državnih tvrtki i neke infrastrukturne zahvate. Toliko je, naime, 2003. stajalo samo osiguranje posjeta u koje je bilo uključeno oko 6000 policajaca i pripadnika tajnih službi te za putovanja, smještaj i hranu vatikanske delegacije.

Uređenje Žnjana

Prva dva posjeta Ivana Pavla II. bila su znatno skuplja. Samo za uređenje Žnjana potrošeno je 100 milijuna kuna, a u projekte u Dalmaciji još 80 milijuna. Pet godina poslije samo posjet Zadru koštao je gotovo četiri milijuna kuna.

http://www.jutarnji.hr/papa-benedikt-xvi–ne-dolazi-u-hrvatsku-zbog-krize-/892506/

Komentiraj