Policija i Tužilaštvo saučesnici bandita

E novine

Istraga protiv jednog od crkvenih poverenika

Piše: Bojan Tončić

Uprava kriminalističke policije i Više tužilaštvo u Beogradu saučesnici su u zataškavanju nedodirljivosti mantijaško – mafijaškog biznisa, a blagajnik Srbislav Žikić najpoželjniji svedok saradnik

Apelacioni sud u Beogradu produžio je do 5. juna pritvor Srbislavu Žikiću, blagajniku Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke, osumnjičenom za proneveru više od milion evra crkvenog novca. Policija je, kako su javili beogradski mediji, pronašla u zgradi Patrijaršije, u kojoj je smeštena i Arhiepiskopija, neprijavljeni pištolj koji navodno pripada Žikiću, te je istraga protiv njega proširena.

Iako je navodna pronevera novca otkrivena početkom februara, još nema istražnih radnji protiv Žikićevih nalogodavaca iz crkvenog vrha koji su nastavili kriminalnu delatnost Gojka Stojčevića, patrijarha Pavla koji “nije imao poverenja u banke”. Otkud novac u Patrijaršiji mnogo je zanimljivije pitanje za svakog ko bi, eventualno, nastojao da zadovolji pravdu, nego odakle kod blagajnika neprijavljeni pištolj. Nema sumnje da je reč o doslednom pravosudno – policijskom zataškavanju neoborive činjenice – da je Srpska pravoslavna crkva nekontrolisano i svemoćno interesno udruženje odabranih uniformisanih građana, čiji je biznis daleko od legalnih tokova, sa tendencijom da tamo i ostane.

Uprava kriminalističke policije i Više tužilaštvo u Beogradu saučesnici su u ovom prljavom poslu; popovi su najpre obavili vanredni popis blaga, pozvali potom eksperta iz inostranstva da utvrdi koliko novca su oteli građanima i koliko kome sleduje. Podaci iz istrage su frapantni, među ranije uhapšenim biznismenima koji se terete za korupciju i otimačinu koje se graniče sa veleizdajom, nema nikoga ko je imao obrt novca brz kao sveti artiljerijski sinod (M. Đorđević). U crkvenim se slamaricama za rekordno kratko vreme našlo 900.000 evra, 19 miliona dinara 40.000 dolara i 40.000 švajcarskih franaka.

Žikić je Srbislav, navodno, kako se čulo nakon njegovog hapšenja, desetak godina radio za SPC i uživao veliko poverenje crkvenog vrha, iako nije svešteno lice. Njegovim je hapšenjem otpala mogućnost da se opljačkani novac kako-tako prelije u legalne finansijske tokove, budući da je planirao da ga, zajedno sa potencijalnim ortakom, uloži u opremanje pekara. Osujećen u nameri da se osamostali, blagajnik bi mogao da progovori o još frapantnijim iznosima novca i opiše mantijaško-mafijaški modus operandi. Da ukaže, pre svega, na kapoe i široki repertoar njihovih kriminalnih poslova.

U svakom slučaju, znatan deo popovskog plena iz 70 crkava sa teritorije Arhiepiskopije, devet beogradskih prodavnica na ekskluzivnim lokacijama, štamparije tamjanskih mudroserija, dolazio je do Žikića. Izuzmemo li nezatvorene istrage zločina sa političkom pozadinom, u Srbiji danas nema važnijeg potencijalnog svedoka saradnika.

Problem je, međutim, jedino u tome što, osim kao robijaš koji je posegao za mafijaškim plenom, Srbislav Žikić nikome nije potreban. Istraga za krivična dela lupeške kompanije o kojima mnogo zna nije pokrenuta; vrh vlasti ne želi direktnu konfrontaciju sa moćnim klanom, zarad privida sekularnosti države. Ili smatra da nije došlo vreme za deobu zajedničkih akcija.

Odgovor na pitanje koliko su pojedinci iz državnog vrha umešani u crkveni bizniz možda leži u opstrukciji policije i Tužilaštva. Istraga nije u toku.