Novi skandal trese Vatikan

Net.hr

Nema mira

U Vatikanu čini se nikad nema mira. Tek nakon što se stišala bura zbog ‘ostavke’ pape Benedikta XVI., stiže novi skandal. Riječ je o imenovanju predsjednika nadzornog odbora Vatikanske banke.

Na dužnost predsjednika nadzornog odbora Vatikanske banke imenovan je Ernst von Freyburg. Riječ je o čovjeku koji nadzire proizvodnju njemačkih ratnih brodova. Njegovo imenovanje jedno je od posljednjih koje odobrava Benedikt XVI.

Vatikanska banka do sada se držala podalje od poslovanja s tvrtkama koje proizvode oružje ili kontracepcijska sredstva. Predsjednika Nadzornog odbora banke kardinali su birali među 40 kandidata, javlja HTV.

“Sveti otac pozorno je pratio izborni proces i potpuno se slaže s odlukom koju je obavilo povjerenstvo kardinala”, izjavio je Federico Lombardi, glasnogovornik Vatikana.

Ratzinger će zadržati imunitet

Prema informacijama koje cure iz vatikanskih odaja Benedikt XVI. nakon odstupanja s dužnosti ostat će živjeti u Vatikanu, a to će mu osigurati imunitet od mogućeg kaznenog progona zbog prikrivanja pedofilije u crkvenim redovima. Prema tumačenju pravnika koji poznaju funkcioniranje Vatikana, Ratzingeru će u tom slučaju ostati imunitet i neće moći biti procesuiran.

Naime, prije nego li je postao papa Josef Ratzinger je pune 24 godine bio prefekt Kongregacije za nauk vjere. Bio je na čelu skupine koja je bila zadužena za interno istraživanje pedofilije u crkvenim redovima, a sumnja se da su zataškavali strahote koje su se godinama događale.

Konklave na kojoj će se birati novi papa mogle bi se održati prije 15. ožujka, potvrdio je glasnogovornik Lombardi. To znači da bi nasljednik nasljednik Benedikta XVI. mogao biti poznat u prvoj polovici ožujka.