Razotkriva se deo lopovske bande iz SPC

Elektronske Novine

08.02.2013 – 18:17

Kako je provaljena firma za svadbe i sahrane

Piše: Bojan Tončić

Dan žalosti: Episkopi u crnini žale za nestalim parama

Photo: Dragan Kujundžić

Firma se, dakle, patrijarh upokojeni Gojko Stojčević, boji da novac metne u banku, pa ga poverava iskusnom Žikiću, inače blagajniku pod Germanom, Pavlom i sada Irinejem; u paničnom strahu da javnost ne sazna koliko najbogatija arhiepiskopija zarađuje (ukradeno je, navodno, 30 odsto crkvenog prireza koji ide takozvanoj “crkvenoj federaciji”), poziva civilno lice iz inostranstva, a patrijarh Irinej, svestan mogućnosti zloupotreba još iz vremena skadarskog zidanja niške crkve, i još dvojica velikodostojnika, bezuspešno naređuju da sve ostane iza patrijaršijskih zidina

Beogradski štampani mediji objavili su da je za veliku pljačku neoporezovanog novca smeštenog u crkvenim odajama blagajnik po imenu Srba Žikić koji je Srpskoj pravoslavnoj crkvi navodno ukrao 840.000 evra, 1,9 miliona dinara, 40.000 švajcarskih franaka i 50.000 dolara. Prilikom hapšenja policija je kod Žikića pronašla deset hiljada evra, a navodno je otkrila i njegovog saučesnika sa kojim je trebalo da započne biznis. Žikić je odmah medijski anatemisan – nije kriv samo što je krao, nego i zbog toga što je to činio za vakta patrijarha Pavla, navodnog čistunca, koji je, gle čuda, godinama odbijao sugestije da se novac čuva u banci.

Zaprepašćeni Blic naslovio je tekst o Žikiću i njegovim poduhvatima “Potkradao SPC godinama, krao i od patrijarha Pavla”; u ostalim se novinama iznosi pljačkaški modus operandi, koji se svodi na to da je blagajnik u vreme kontrole, jednom godišnje, uvek imao novac na tačno određenom mestu. No, Arhiepiskopija karlovačko-beogradska, u kojoj je radio Žikić, posumnjala je u ispravnost brige o teško stečenim parama ovog moćnog hora za svadbe i sahrane, te je, kako tvrdi izvor blizak istrazi, pozvala revizora iz inostranstva, što je i logično. Da presečemo stanje, Firma se, dakle, patrijarh upokojeni Gojko Stojčević, boji da novac metne u banku, pa ga poverava iskusnom Žikiću, inače blagajniku pod Germanom, Pavlom i sada Irinejem; u paničnom strahu da javnost ne sazna koliko najbogatija arhiepiskopija zarađuje (ukradeno je, navodno, 30 odsto crkvenog prireza koji ide takozvanoj “crkvenoj federaciji”), poziva civilno lice iz inostranstva, a patrijarh Irinej, svestan mogućnosti zloupotreba još iz vremena skadarskog zidanja niške crkve, i još dvojica velikodostojnika, bezuspešno naređuju da sve ostane iza patrijaršijskih zidina.

Klopka za blagajnika: Crkvena mišolovka

Photo: blogspot.com

Blagajnik Žikić je, ispostavlja se, načinio neoprostivu grešku, nije se držao utvrđenih normi u kolektivnom pljačkaškom poduhvatu, verovatno se neki mantijaš osetio zakinutim, zakazao je odjednom unutarcrkveni reket, tvrdiće popovi zasigurno da je blagajnika pokvarila blizina novca, što u njihovom slučaju, naravno, nije moguće. Pritom, već je počelo ljaganje Žikića, među nama, uveliko heroja kod korisnika usluga Firme; blagajnik je sklon, tvrdi Kurir, lagodnom trošenju, budući da je korišćenje vile na Dedinju plaćao 1500 evra mesečno. Smisliće oni još nešto, iako jedan nesrećnik iz Patrijaršije, sagovornik Politike, kaže da je zaprepašćen, “kao kada biste saznali da vam je prijatelj ukrao automobil, ili opljačkao stan”. Suštinski, u pljački su odabrani mantijaši ostali bez svog novca i mora biti da su se mnogo najedili.

U orobljenu crkvenu slamaricu, pretpostavka je ljudi iz Arhiepiskopije, dnevno se slije svih milion dinara. Država saučesnica koja dozvoljava crkveno iživljavanje nad građanima i poreskim sistemom, ukazala je još jednom na nedodirljivost crkvenih prava na sve što tamjanskom vrhu padne na pamet – Ministarstvo unutrašnjih poslova odbija da daje informacije u vezi sa crkvenim blagajnikom, uz lakonsku konstataciju da će o važnim detaljima hapšenja Srbe Žikića “javnosti saopštiti Srpska pravoslavna crkva”. Policija sekularne države će, dakle, postupiti po obavezujućem uputstvu patrijarha, te će informacije o pljački u Arhiepiskopiji obaveštavati samo SPC, a Crkva će, već, ono što proceni da treba, servirati građanima od kojih je namakla pare. Mora biti da, bez obzira na naređenu blagonaklonost države prema SPC, iza ovoga stoji neka teška bitanga.

A mnogo takvih iza svetovno-duhovne pljačke velikih razmera čije se rasvetljavanje ne pominje.

http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/78742-Kako-provaljena-firma-svadbe-sahrane.html

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s