KOMENTAR INOSLAVA BEŠKERA Biskup poziva u rat!? Je li taj čovjek pri sebi?

Jutarnji.hr

JE LI ZNA ŠTO JE REKAO?

Autor: Inoslav  Bešker

Biskupi se sada moraju izjasniti. Kad se spominje oružje, nema mjesta za neutralnost

Prvo i, zapravo, nezaobilazno pitanje koje mi se postavlja dok čitam novinske izvijesti o istupu pomoćnog biskupa zagrebačkoga mons. Valentina Pozaića D.I. na tribini o zdravstvenom odgoju glasi: je li taj čovjek pri sebi, je li zna što je rekao?

VLADA: Iz Crkve dolazi govor mržnje! KAPTOL: Nitko nas neće zaustaviti u pobuni protiv vlasti!

U više hrvatskih novina objavljen je rezime da je mons. Pozaić pozvao na novu “Oluju”, za svrgavanje aktualne vlasti, u jednim novinama se precizira da je pozvao “prave Hrvate”. Iz videosnimka ne proizlaze ti korolari, pa je vjerojatno da su novinari pokušali sažeti i objasniti smisao biskupovih riječi – ali proizlazi, nedvojbeno, da je mons. Pozaić, čitajući, rekao: “Hrvatskoj treba nova ‘Oluja’”.

Treba li ikoga podsjetiti da je “Oluja” bila oružana vojno-redarstvena akcija protiv okupatorskih snaga (ovdje, u ovom kontekstu, nisu bitni zločini poslije “Oluje”, nego njezina oružana ofenzivna narav)? Prilično je jasno iz konteksta koga mons. Pozaić prispodobljuje s okupatorom: sadašnju Vladu, podsjećajući da su i nacisti došli na vlast demokratski, pa su uveli diktaturu (nisam primijetio da je sadašnja vlast uvela diktaturu, suspendiravši stranke, Sabor i izbore – ali nisam Vladin ni državni odvjetnik, niti mi pada na pamet to biti, ima ona načina i sredstava i sama demantirati, ili prihvatiti tu ocjenu tacite consensu).

Važno je, međutim, naglasiti da pomoćni biskup zagrebački poziva na oružanu akciju. Pošteno je od njega što svoj stav izražava javno, coram publico – kako sam napisao i preksinoć u komentaru na Portalu Jutarnjeg lista (koji mi je neka brižna cenzorska ruka uklonila, dok se ne uklanjaju eklatantni primjeri govora mržnje raznih etničkih i ideoloških provenijencija). Nije pošteno, međutim, pozivati na oružje druge – što znači gurati druge u krvoproliće – a sam ostati u sigurnoj zavjetrini svoje funkcije i kaptolskih zidova.

Kao što nije bilo pošteno pozdraviti zločinačku državu poklikom “A Domino factum est istud et est mirabilis in occulis nostris” (To je učinio Gospodin i čudesno je u našim očima), pa poslije prati ruke i graditi se nevinom žrtvom kad račun za prolivenu krv stigne na plaćanje. Pilat jest u Vjerovanju, ali ne kao uzor. Pošteno bi bilo, ako se već poziva na oružani ustanak protiv okupatora, stati na njegovo čelo, riskirati kao biskup Berislavić. Ali za to trebaju atributi koji su u etičku sferu preneseni baš iz prokreativne i koje biskup, kažu, po funkciji ne koristi. Nije pošteno baciti kamen, pa skriti ruku iza leđa.

Moglo bi se reći da je poziv na oružanu borbu posve u neskladu s porukom pape Benedikta XVI za ovogodišnji Međunarodni dan mira i s njegovim govorom ambasadorima pri Svetoj Stolici – ali to se nas ovdje suviše ne tiče, to neka biskupi rješavaju sa svojim Papom i on sa svojim biskupima.

Za razliku od papâ (ovih sadašnjih, ne onih ratničkih poput Julija II), mnim da ima situacija kada nema drugog izlaza do oružja, kada je oružje manje zlo. Biskup Pozaić ima također pravo na takav stav i na ocjenu kada je ta akcija potrebna. Meni se čini da on gađa komarca topom, ali što ja znam što je katolička antropologija, nisam ja Bogom određen da sitan stas nadoknađujem mitrom.

Ostaje činjenica da jedan gospodin s mitrom, mons. Pozaić D.I., zagovara oružani put. Dakle, priziva rat (osim ako oni drugi ne podviju rep). To, s oproštenjem, nije probni balon, sve da u privredi teku med i mlijeko i da nije prasnula bomba u Podsusedu.

Sada ćemo vidjeti: tko će se od njegove braće u biskupstvu ograditi od zazivanja “nove Oluje”, a tko će šutnjom pokazati da odobrava. Kad se oružje spominje – nema više prostora za neutralnost, kao što nije bilo ni 1941, ni 1991.