EK: Vatikanska banka se mora riješiti sumnjivih transakcija

Business.hr

VATIKAN I KREDITNE KARTICE

Autor: Maroje Mihovilović  |  13.47, 08.01.2013.

Posljednjih dana redovi turista koji žele posjetiti Vatikanske muzeje ili Sikstinsku kapelu mnogo su dulji nego inače, ali ne stoga što je veća navala turista, nego zbog jedne financijske nezgode koja je pogodila Vatikan.

Redovi su duži zbog neprestanih nesporazuma do kojih dolazi kada turisti plaćaju ulaznice. Svjetski su turisti naviknuti da sve i svugdje plaćaju kreditnim karticama, pa je tako do prije nekoliko dana bilo i s ulaznicama za vatikanske muzeje, ali je takvo plaćanje od Nove godine ukinuto. Posljednjih dana od turista se traži da ulaznice plaćaju gotovinom, a primaju se jedino kreditne kartice Vatikanske banke, ali je takvih jako malo. Na blagajnama se turisti ljute što ne mogu platiti karticom, a malo im znače uvjeravanja službenog vatikanskog predstavnika za odnose s javnošću Federica Lombardija da će taj problem biti riješen za nekoliko dana. Isti problem pojavio se istodobno i u vatikanskoj pošti, u nekoliko dućana koji posluju na vatikanskom teritoriju, pa i poznatoj vatikanskoj ljekarni.

EK kaznila Vatikan
Plaćanje kreditnim karticama ukinuto je zbog jedne odluke središnje talijanske državne banke koja kontrolira i prati poslovanje svih banaka na talijanskom tlu, ali i transakcije s drugim zemljama. Budući da je Italija članica Europske unije ta je banka dužna slijediti upute Europske komisije kada je riječ o poslovanju s trećim zemljama. Europska komisija sastavila je listu zemalja s kojima se bankarski smije surađivati, a to su sve zemlje koje se nisu pod nekim financijskim sankcijama, te se istodobno pridržavaju međunarodnih uzusa kada je riječ o suzbijanju međunarodnog pranja novca.

Od 1. siječnja ove godine na toj listi se više ne nalazi Vatikan, i to zbog načina kako posluje i operira državna vatikanska banka, čije je službeno ime Istituto per le Opere di Religione (Institut za vjerske poslove). Već dulje vrijeme Europska komisija upozorava Vatikan da ta njegova državna banka ne ispunjava sve zadane odredbe kada je riječ o pranju novca, te se ne mogu pratiti sve transakcije koje ona obavlja. Doduše, prema tvrdnjama stručnjaka Europske komisije, ta vatikanska banka je posljednjih godina ipak prilično popravila transparentnost svojeg poslovanja, ali je to ipak još daleko od postavljenih kriterija. U skladu sa svojom odlukom o striktnim naporima da se suzbije pranje novca na međunarodnoj sceni sada je u Europskoj komisiji odlučeno da se Vatikan skine s te liste. To je urađeno na temelju jednog službenog izvještaja o financijskom poslovanju Vatikana koji je Europska komisija objavila prošlog srpnja. Tada je Vatikanu dano još šest mjeseci da ispravi uočene zamjerke. No, to se nije dogodilo.

Sumnje u pranje novca
Prva konkretna vidljiva posljedica te odluke jeste ova neugodnost koja sada pogađa turiste koji za kupnju ulaznica moraju imati pripremljenu gotovinu. Spomenuta vatikanska banka doduše se ne bavi se doduše vođenjem financijskog elektronskog poslovanja u Vatikanu, nego je taj posao preuzela Deutsche Bank Italia, talijanska filijala poznate njemačke banke. Sva aparatura za servisiranje kreditnih kartica u Vatikanu u rukama je te banke, koja ima talijansko sjedište, pa je pod kontrolom središnje talijanske državne banke. Ona je pak toj talijanskoj banci njemačkog imena zabranila da dalje posluje u Vatikanu. Ne odnosi se to, naravno, samo na naplaćivanje ulaznica nego i na sve druge njene poslove s Vatikanom, pa i neke koje se Europskoj komisiji čine sumnjivima.

Europska komisija ima već dulje vrijeme mnogo zamjerki na račun financijskog poslovanja Vatikana, a u tome nije usamljena. I američko ministarstvo vanjskih poslova prije nekoliko mjeseci objavilo je priopćenje u kojem je također utvrdilo da postoje značajne zamjerke na vatikansko financijsko poslovanje na međunarodnoj sceni, posebno kada je riječ o suzbijanju pranja novca. Štoviše, vrlo je rašireno mišljenje u svjetskim financijskim krugovima da si vatikanska banka dopušta u svojem operiranju jako mnogo toga što je bankama drugih zemalja zabranjeno. Ima mnogo tvrdnji da vatikanski financijaši ulaze i u poslove sa nekim partnerima očito sumnjive reputacije, raznim subjektima koji su na međunarodnoj sceni proskribirani iz političkih ili kriminalnih razloga, da tu ima financijskih operacija koje spadaju u kategoriju međunarodnog pranja novca, a da se sve to čini uvelike zato jer takovi poslovi donose banci izuzetno velike profite.

Za Vatikan je najnovija odluka Europske komisije dosta neugodna, najmanje zbog nezadovoljnih turista. Ta odluka mogla bi ozbiljnije otežati financijsko poslovanje Vatikana na međunarodnoj sceni, pa je sigurno da će se Vatikan nastojati potruditi da se što prije vrati na spomenutu listu zemalja na čije banke nema primjedbi. No, iz Europske komisije nisu tako optimistični. Tamo podsjećaju da su stručne službe Europske komisije ustanovile da Vatikan ne zadovoljava po devet od 16 kriterija ocjenjivanja transparentnosti i pridržavanja standarda financijskom poslovanja, a da te kriterije nije moguće doseći za nekoliko dana, jer su u nekim slučajevima potrebne dosta duboke reforme u načinu poslovanja. Doduše, Lombardi tvrdi da će se ubrzo naći banka koja će preuzeti poslove s kreditnim karticama na ulazu u vatikanske muzeje, ali ima dosta skepse i prema tome.

Afere traju desetljećima

Vatikan je prethodnih desetljeća bio umiješan i u nekoliko velikih razvikanih financijskih afera. Poznata je velika afera osamdesetih godina s talijanskom bankom Banca Ambrosiana u koju je slijevao veliki novac iz Vatikana, da bi se, kako je kasnije pokazala istraga, potom on prelijevao u razne sumnjive posao, neke povezane i sa mafijaškim mrežama, te sa zavjereničkim desnim centrima moći u Italiji. Vrhunac te afere zbio je 1992. godine kada je direktor te banke Roberto Calvi pronađen mrtav, obješen ispod jednog londonskog mosta, a kasnije je ustanovljeno da je ubijen. Svojedobno je zbog te afere bilo i nekim potresa u vatikanskoj kuriji, a posebno je na udaru bio američki prelat Paul Marcinkus, u to vrijeme šef vatikanske banke. Kasnije se situacija bila nešto popravila, ali su se u međuvremenu i međunarodni standardi u globalnoj financijskoj sferi povisili, a, kako tvrde u Evropskoj komisiji, Vatikan te standarde nije dovoljno slijedio.