Prosvjetar Srakić

Marin Srakić

Autor: Predrag Lucić
Objavljeno: 10. travnja 2012. u 20:40

J est da je završila korizma, jest da je za njom došao i prošao Uskrs, ali to nije razlog da ne pročitate nekoliko redaka o korizmi objavljenih što ih je Drago Bojić, zamjenik glavnoga urednika Svjetla riječi, objavio u tom mjesečniku bosanskih franjevaca. Pročitajte ih baš zato što svojom porukom nadilaze i korizmeni i svaki drugi tajming:

»Korizmeno odricanje, suprotno praksi mnogih suvremenih pobožnjaka, znači upravo odricanje od primitiviziranja i banaliziranja vlastite vjerske prakse, od vlastitih zabluda i gluposti na osobnoj i kolektivnoj razini, od iskrivljenih i ružnih slika Boga koje ne podnose druge – od svakog zla. Odricanje koje ostaje isključivo na razini samozaljubivog uvježbavanja vlastitih voljnih mogućnosti ili pukog ispunjavanja crkvenih propisa i zapovijedi nema nikakvog uporišta u Evanđelju koje u prvi plan stavlja odricanje od sebeljublja, moći i nasilja nad drugima, odricanje i od duhovnoga nasilja nad drugima.«

Može biti da se nadbiskup Marin Srakić u korizmi odrekao čitanja tekstova o smislu korizme. I može biti da ga stoga nisu mučile dvojbe treba li baš u korizmenom finišu, na sam Veliki petak, odaslati ono nabrijano pismo kojim premijeru Zoranu Milanoviću prijeti da će Crkva poduzeti sve kako bi sačuvala svoju moć nad javnim školstvom u Republici Hrvatskoj.

A rezultat demonstriranja te crkvene moći i pristajanja hrvatskih vlasti da javne škole budu poligon za njezino dokazivanje vidljiv je i u samoj organizaciji nastave, gdje vjeronauk i dalje ima povlašten status u odnosu na ostale izborne predmete. Jer dok su izborni satovi stranih jezika ili informatike uglavnom organizirani ili na kraju redovne nastave ili u suprotnoj smjeni, vjeronauk je u rasporedu sati tretiran poput svih obaveznih predmeta. Štoviše, smješten je uglavnom usred nastave, drugi ili treći sat, a jasno je i zašto. Eto zato da bi roditelji djece kojima vjeronauk nije izborni predmet mogli izabrati hoće li njihovi mališani taj sat provesti u lutanju po školskim hodnicima, oko škole, bilo kuda… ili pak u pasivnom prisustvu vjeronaučnoj nastavi što je – ma koliko to apsurdno zvučalo – počesto bilo jedina organizirana alternativa samom izbornom pohađanju školskoga vjeronauka.

I onda, nakon što je ministar obrazovanja Željko Jovanović školama poslao preporuku da problem tih 15 posto učenika – koji su do sada tretirani kao vjeronaučni suvišak s kojim se ne može napraviti ništa pametno – donekle riješe tako što će sate vjeronauka rasporediti na početak ili na kraj nastave, nadbiskup Srakić reagira pismom premijeru, gdje taj prijedlog naziva diskriminirajućim prema 85-postotnoj većini i protivnim ugovoru sa Svetom Stolicom, te još prijeti »koracima koje će u budućnosti morati učiniti«.

A Zoran Milanović – očito skloniji tapkanju u mjestu nego bilo kakvom koraku što bi ga kaptolska propaganda ustostručila i prevela kao »lijevi marš« – najavljuje da na to pismo neće odgovoriti javno. Jer javnost u sekularnoj državi Hrvatskoj valjda ne smije znati što premijer ima reći o prijetnjama visokoga klera koji se, eto ni u korizmi, nije odrekao duhovnoga nasilja nad drugima. Kao što se ni ta sekularna država ne odriče svojih vazalskih ugovornih obaveza, jer više drži do moći Svete Stolice nego do ravnopravnosti djece u školskim klupama.