Kaptol osudio Vladine “probne balone”: Vrijeme je da se prestanete ponašati kao slon u staklarnici

Indeks.hr

Piše: M.L.
11.04.2012.

Ilustracija: Index

U NAJNOVIJEM komentaru urednika katoličkog tjednika “Glas Koncila” ponovno se mogu iščitati oštre poruke protiv rada hrvatske Vlade. Urednik Ivan Miklenić i ovog se puta osvrnuo na neuspjeh Vlade da učini pravi zaokret u društvu te joj zamjerio na “zavidnoj spretnosti u puštanju probnih balona u javnost”.

“Ni nove vlasti nisu pokazale stvarni interes da se po svim područjima gospodarskoga, političkoga i općenito društvenoga života okupe stvarno kompetentni i nepristrani stručnjaci te ponude rješenja primjerena stvarnome stanju i komparativnim prednostima pojedinoga segmenta”, stoji u uredničkom komentaru.

Miklenić se oglasio i po pitanju najave novih zakona o vjerskim zajednicama, koje je nazvao običnim “probnim balonima”.

“Katolička Crkva dovoljno je iskusna i mudra pa ne nasjeda na probne balone te se službeno na njih i ne osvrće. Istodobno mnoge u Crkvi s pravom zabrinjava već sama mogućnost da nositelji vlasti zlorabe zakonodavstvo za nametanje ideoloških dogma ili za nametanje određenih rješenja u skladu sa svojim ideološkim dogmama, a koje nisu u skladu s univerzalnim etičkim načelima i vrednotama”, napominje Miklenić, koji se osvrnuo i na nedavne javne prepirke ministara o vjeronauku u školama.

“Problem je u tome što je ministrova preporuka donesena jednostrano bez dogovora s HBK-om, koji je pravno sunadležan za izvođenje vjeronauka u osnovnim školama. Mnogi u Crkvi očekuju da će predsjednik Vlade i Vlada glede tog pitanja znati zaustaviti ponašanje prispodobivo ponašanju slona u staklarnici”, zaključio je Miklenić.