Popovsko meso

Ilustracija / Foto Sergej DRECHSLER

Autor: Predrag Lucić
Objavljeno: 16. ožujka 2012. u 20:18

Nema straha za Crkvu u Hrvata. Jer duhovnoj zajednici koja ima takve vjernike ne može naškoditi ama baš ništa. I ona će – vjerovali vi to ili ne – izaći jača i iz novog pedofilskog skandala koji je preplavio naslovne stranice novina.

A na naslovnice je zasjeo ostarjeli i teško pokretni don Nedjeljko Ivanov, umirovljeni svećenik o kojemu čitamo da je za svojih dvadesetak godina službovanja u Bibinju seksualno zlostavljao više od stotinu dječaka. No, don Nedjeljkova karizma je u tolikoj mjeri obuzela duše njegovih župljana da mnogi od njih odbijaju povjerovati ispovijestima žrtava duhovnikove pohote.

Vjera mještana u čestitost njihova dugogodišnjega župnika ostala je nepomućena čak i nakon što je zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić, suočen s mučnim pričama iz bibinjske crkve, odlučio pokrenuti istragu i sva prikupljena svjedočanstva proslijediti Kongregaciji za nauk vjere, a svećeniku optuženom da je dječake ispovijedao pipajući ih za genitalije zabraniti odlazak na župe i daljnje ispovijedanje vjernika.

»To je nemoguće, da je don Nedjeljko to radio«, izjavljuje Slobodnoj Dalmaciji jedan Bibinjac, predstavljen kao brižni otac petero djece i ponosni prijatelj umirovljenog župnika. »Cijelo Bibinje mu je zahvalno za razvoj vjere i procvat vjerskog života, toliko je toga za mjesto učinio. Ni ja ne bih bio vjernik koliki jesam da nije bilo don Nedjeljka. Čak sam mislio da je trebao i više raditi s djecom. Ja sam ostao jako vezan uz crkvu, a i brat mi je svećenik. Da se to događalo, zašto bi se progovorilo nakon dvadeset godina?! To nema smisla«, veli don Nedjeljkov štovatelj u svoje osobno ime i u ime 90 posto Bibinjaca koji navodno dijele njegovo mišljenje. Njima je kao istinskim vjernicima – kako tvrdi samozvani glasnogovornik bibinjske većine – potpuno jasno da je Josip Lisica svoje djetinje traume iz don Nedjeljkove ispovjedaonice odlučio ispovjediti pred Danijelom Trbović na »Osmom katu« Hrvatske televizije samo zato što je u međuvremenu »prešao na neku drugu vjeru i sada mu smeta Katolička crkva«.

Time se zapravo pokazuje koliko su bile utemeljene slutnje Josipa Lisice – koji je kao dvanaestogodišnji ministrant pozvan na duhovni razgovor kod don Nedjeljka i bio izvrgnut spolnom maltretiranju – da ono što je doživio u sakristiji ne smije otkriti čak ni svojim roditeljima, jer mu oni ne bi vjerovali. Istinski su vjernici eto takvi da će odoljeti svakom iskušenju da umjesto svojoj Crkvi povjeruju njezinoj žrtvi. Pa makar ta žrtva bila i njihovo rođeno dijete.

Ta se čvrsta vjera manifestirala u svakoj dosad otkrivenoj aferi svećeničkog zlostavljanja maloljetnika: od velečasnoga Ivana Čučeka, preko krčkoga djecoljubičića don Drage Ljubičića i prološkoga fra Jebe Ante Madunića, pa evo i do bibinjskoga župnika don Nedjeljka Ivanova. U svim su tim župama vjernici ustajali u obranu svojih duhovnih pastira, nalazeći za njih samo najljepše riječi, dok prema zlostavljanoj djeci nisu pokazivali ništa osim sumnjičavosti, prezira i poruge. Ili – kao u ovom bibinjskom slučaju – javne osude zbog otpadništva silovanog djeteta od Svete Matere Crkve.

I zato Crkva koja ima takve vjernike ne mora brinuti za svoju budućnost. Sve dok bude roditelja koji su priču svoje ili tuđe djece da su bila zlorabljena kao popovsko meso spremni proglasiti bogohuljenjem.