Skidam kapu, gospodine Mikleniću

Irreverent Impiety

Repozitorij stvari o kojima ne žele da razmišljate.

Gotovo istodobno s pojavom mnogih kritičkih napisa o činjenici da je RKC pošteđena bilo kakvih proračunskih rezova, javio se don Milenić koji se obično smatra službenim glasom Kaptola.

Kaže Miklenić:

Od nove vlasti mnogi su (ne)opravdano očekivali stvarni zaokret, jer je ne samo stvarni zaokret, nego i za sam opstanak Republike Hrvatske on nuždan, a nova vlast kozmetičkim promjenama zapravo nastavlja utrtim stazama besciljnog životarenja mlade države i gotovo svih njezinih stanovnika.

Nakon ovoga uvoda slijedi “pogodak u sridu”:

Ti korjeni zla su, piše on, neravnopravnost i nejednakost hrvatskih građana, odnosno povlaštenost određenih pojedinaca i skupina pred zakonom

Nova vlast baš ničim nije dala naslutiti da kani u zakonske okvire svesti odnosno obračunati se s povlaštenim pojedincima i interesnim skupinama koji izravno u iznosima na milijarde kuna već godinama teško oštećuju hrvatski državni proračun.
Nova vlast također dosad nije ni pisnula o nužnoj promjeni cjelovitog izbornog sustava u Hrvatskoj bez čega nema izgradnje stvarne demokracije niti mogućnosti kontrole onih na vlasti, a bez čega nema ni stvarnog razvijanja zakonitosti koja bi jednako obvezivala, od predsjednika države do posljednjeg građanina

Sve vlade, prošle, sadašnje i buduće, dok u Hrvatskoj ne ustroje transparentni demokratski sustav i dok ne ostvare stvarno sankcioniranje nepoštivanja i kršenja zakona, mogu samo sanjati pošteno izvršavanje proračuna, tj. poštivanje strogo i isključivo namjenski trošenje sredstava kad je to zaista potrebno i korisno te izvršavanje obveza prema državnom proračunu kako onoga koji zapošljava 30.000 radnika tako i onoga koji uzdržava samoga sebe.

Kratko i jasno: zalaganje za ravnopravnost svih pojedinaca i skupina; obračunavanje s povlaštenim skupinama koje već godinama u milijardama “sisaju” državni proračun; zalaganje za namjensko i transparentno trošenje proračunskih sredstava!

Iako je premijer objasnio kako se međunarodni ugovori moraju poštivati pa stoga u proračunu ne reže sredstva za RKC, vjerujem da ne može ostati gluh na ovaj pravednički vapaj s Kaptola.
Stoga, premijeru Milanoviću, molim Vas prihvatite pruženu ruku i iskoristite odredbu članka 15. Ugovora o gospodarskim pitanjima:

Ako bilo koja od visokih ugovornih Strana bude smatrala da su se bitno promijenile prilike u kojima je sklopljen ovaj Ugovor, tako da ga treba mijenjati, započet će pregovore o njegovoj prilagodbi novim okolnostima.