Potresna priča Marie Collins koju je seksualno zlostavljao svećenik

Večernji,hr
08.02.2012 / 11:19

“Noć prije iskorištavao je moje tijelo, a ujutro mi davao hostiju”
U Vatikan je u posljednjih 10 godina stiglo 4000 prijava protiv svećenika pedofila. To je prvi put da Vatikan iznosi broj prijavljenih svećenika.

Piše: Silvije Tomašević
– Isti prsti koji su iskorištavali moje tijelo noć prije  jutro poslije nudili su mi svetu hostiju. Ruke koje su držale fotoaparat kojim su slikale moje obnaženo tijelo dan poslije držale su knjigu molitvi kada sam se došla ispovjediti – kazala je Marie Collins o onome što je propatila kad ju je, u dobi od 13 godina, svećenik seksualno zlostavljao. Iznijela je to pred sudionicima simpozija “Prema izlječenju i obnovi“ koji se održava na Papinskom sveučilištu Gregoriana, a na kojem sudjeluju izaslanici 110 biskupskih konferencija, među kojima je i dubrovački biskup Mate Uzinić, te predstavnici 30 redovničkih zajednica.
Ta šokantna ispovijest Irkinje izrečena je pred 200 klerikalaca koji su tako mogli čuti što se u Crkvi događa(lo). Collins je, govoreći o svom dramatičnom iskustvu, a na skupu je bila u pratnji svoje psihijatrice Sheile Hollins, kazala kako je njezino izlječenje počelo kada je svećenik koji ju je silovao pred sucem priznao svoju krivnju. Slučajevi seksualnog zlostavljanja djece u Crkvi izišli su na vidjelo zahvaljujući novinarima. O skandalu se pisalo i Crkva više nije mogla zataškavati problem.
Marie Collins seksualno je zlostavljao svećenik kad je bila u bolnici. Sheila Hollins istaknula je da su sudski procesi svećenicima pedofilima potrebni i za ozdravljenje žrtava njihova zlostavljanja. Collins je prvi put progovorila o nasilju koje je pretrpjela tek kada je imala 47 godina, a trebalo je proći još deset godina prije negoli je prijavila zlostavljanja. Crkva je najprije, čak i nakon što je silovatelj priznao svoj zločin, zataškavala slučaj. Collins nije mogla “zaboraviti” nasilje koje je pretrpjela ni nakon što se udala kada joj je bilo 29 godina ni nakon što je rodila dijete.

– Važno je da krivci traže oprost i da Crkva traži oprost što nije štitila djecu. Papa je to zatražio, neka i biskupi slijede papin primjer. Na žrtvama je da odluče hoće li prihvatiti ili ne taj oprost. Nemoguće je zaboraviti i nakon 50 godina. Činjenica da je onaj koji me zlostavljao bio svećenik, povećavala je u meni konfuziju – kazala je Marie Collins i objasnila zašto je za djecu svećenik pedofil strašan udarac.

– Učili su me da su svećenici iznad običnih ljudi, a to je u meni stvaralo osjećaj krivnje i uvjerenje da je ono što se dogodilo moja, a ne njegova krivica – objasnila je Collins svoje traume.

Tek 34 godine nakon što je bila silovana odlučila je uz pomoć svoga liječnika prijaviti silovatelja, ali Crkva je uspjela sve zataškati. Tek nakon što je, deset godina potom, izbio skandal u Irskoj i drugim državama, Collins je odlučila progovoriti.

U razgovoru s novinarima koji prate simpozij u Rimu Collins je kazala kako je sigurna da je učinila dobru stvar što je došla ispričati svoje iskustvo pred tolikim brojem biskupa koji su je pozorno slušali.

– Moja je namjera zaštititi djecu jer s onim što je prošlo više ne možemo učiniti ništa – kazala je Collins novinarima i dodala kako je danas u Crkvi pristup problemu drugačiji. Benedikt XVI. nije došao na simpozij jer na takve skupove pape ne dolaze, ali je uputio poruku.

– Glavna briga kršćanske zajednice treba biti izlječenje žrtava seksualnoga zlostavljanja počinjenih u Crkvi te duboka obnova same Crkve na svim razinama – poručio je. Sudionike simpozija pozvao je da u cijeloj Crkvi promiču snažnu kulturu zaštite i potpore žrtvama.

Kardinal William Levada, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, govoreći na skupu, istaknuo je da je prije svega potrebna pažnja i pomoć žrtvama i kako im se treba staviti na raspolaganje kako bi shvatile da ih Crkva sluša i vidi njihovu patnju. Važno je i bolje provjeravati  svećeničke i redovničke kandidate, ali i surađivati s civilnim  vlastima jer tako Crkva priznaje da seksualno zlostavljanje maloljetnika nije samo zločin u kanonskom pravu nego je i zločin koji krši kaznene zakone, naglasio je Levada, koji je iznio podatak da je u posljednjih 10 godina u Kongregaciju za nauk vjere stiglo 4000 prijava protiv svećenika pedofila. To je prvi put da je Vatikan objavio broj prijavljenih svećenika pedofila.
Kada je 2002. izbio slučaj svećenika pedofila u SAD-u, mnogi su držali da je to američka stvar, a onda je izbio u Irskoj, pa se kazalo kako je to problem u anglofonskim državama. Zatim se otkrilo da su svećenici zlostavljali djecu i u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj… i onda se počelo govoriti da je to zapadni problem, kazao je mons. Stephen J. Rossetti iz Catholic University of America. Naglasio je da je pozvao biskupe da pokrenu istrage pa će vidjeti da je svećeničko zlostavljanje djece mnogo češće no što i pomišljamo. I taj govor na simpoziju svakako je bio šok za biskupe.
http://www.vecernji.hr/vijesti/noc-prije-iskoristavao-je-moje-tijelo-a-ujutro-mi-davao-hostiju-clanak-374736

Jedna misao o “Potresna priča Marie Collins koju je seksualno zlostavljao svećenik

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s