BISKUPI UVIJEK GOVORE ISTINU?

VOJNI ORDINARIJ PRIOPĆENJE U KOJEM JE LAGAO NASLOVIO ‘ISTINA SE BRANI ISTINOM’
AUDIO UHVAĆEN U LAŽI: BISKUP ZANIJEKAO DA JE OPTUŽIO ATEISTE ZA RAT. ALI NIJE RAČUNAO NA SNIMKE

Vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac
Robert Fajt / CROPIX
Autor: Mario Pušić
17.01.2012.

Vojni ordinarij svoju je istinu u priopćenju branio svjesno lažući. To dokazuju snimke novinara Jutarnjeg. Naime, preslušavanjem snimke i čitanjem njegove propovijedi na webu nedvojbeno je da je falsificirao ono što je pričao u karlovačkoj crkvi
KARLOVAC – Bog je u svakome koji ljubi. Ovaj agresorski rat koji je bio – to je posljedica ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga – ovu svoju izjavu koju je izrekao tijekom propovijedi u Crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu u subotu, 14 siječnja, služenom povodom 20.godišnjice priznanja Hrvatske, vojni ordinarij, biskup Juraj Jezerinac, kao i još nekoliko političkih poruka izrečenih za oltarom, u današnjem je priopćenju oštro demantirao.

VEZANE VIJESTI
Vijesti
•    Biskup Jezerinac: Za rat su krivi ateisti! Ranjenu i bolesnu Hrvatsku trebaju graditi i čuvati vjernici

I ne samo to, novinare, koji su vjerno prenijeli njegov govor ( Jutarnji list i Novi list) msgr. Jezerinac u svojem reagiranju je optužio da izokretanjem istine razdiru hrvatski narod.
– Novinarsko izvlačenje iz konteksta i davanje negativnog prizvuka s konotacijom “sotoniziranja ateizma” i “pozivanja na euroskepticizam”, više je nego li izokretanje istine, da ne kažemo novinarska laž. Ovakva ideološka obojena jednostranost i agresivnost pojedinih novinara poprima oblik promidžbenog rata, gdje se gubi svaka mjera, a u ovom slučaju mjera istine, a ne ulaženja u politikantstvo kako neki novinari želi to prikazati – tvrdi između ostalog biskup Jezerinac optužujući nas da politikantski manipuliramo crkvom.
– Zna se vrlo dobro tko odbija vidjeti cjelinu i bilo kakvo narodno zajedništvo na dan proslave 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i tko vreba na vratima Crkava da bi učinio senzaciju od molitve za narod i dobro naroda. Samo još jedan u nizu prozirnih pokušaja suptilnog napada i izokretanja istine s jasnom namjerom unošenja razdora u hrvatskom narodu – kaže biskup Jezerinac u priopćenju kojega je naslovio “Istina se brani istinom”.
Paradoksalno, biskup Jezerinac svoju je istinu u ovom priopćenju obranio svjesno lažući. Naime, čitateljima je na internetskim stranicama Vojnog ordinarijata ponudio prijepis svoje propovijedi izrečene na subotnjoj karlovačkoj misi tvrdeći da je ona vjerna onome što je tamo izrečeno. Novinar Jutarnjeg lista cijelu biskupovu propovijed je snimao, doduše ne stojeći kraj njega, već diskretno, stojeći kraj zvučnika u kutu crkve, što bi mogao biti razlog ovako ishitrene biskupove reakcije. Naime, preslušavanjem snimke i čitanjem njegove propovijedi na webu nedvojbeno je da je u četiri dijela falsificirao ono što je pričao u karlovačkoj crkvi.
Ne ulazimo u to je li biskupa u Karlovcu ponijela atmosfera pa je nadodao rečenice koja sada negira, ili je namjerno te segmente izbacio za potrebe aktualnog demantija – ostaje činjenica da time manipulira i laže.
Donosimo transkript biskupova govora, odnosno četiri isječka iz 18:45 minuta duge propovijedi koje je zanijekao u svojem priopćenju, koji dokazuju da su izvještaji s njegove propovijedi prenijete vjerno, profesionalno i bez namjere da njima bilo tko razdire, pogotovo ne hrvatski narod.
Propovijed snimio Mario Pušić
1. Isječak (4:30 min – 5:50 min)
…”Bog je toliko ljubio svijet da je dao svoga sina jedinorođenca, da svaki koji u njega vjeruje ne propadne nego da ima život vječni, rekao je Isus uglednom židovskom učitelju Nikodemu koji je prepoznao u Isusu Kristu Božjega sina, ali nije u sebi imao dovoljno hrabrosti i vjere pa je došao Isusu u noći.
Tako smo imali puno ljudi, naših Hrvata nakon Drugog svjetskog rata, koji su eto silom prilika, okolnosti, bili u partiji, ali najviše je bilo tih ljudi koji su dolazili upravo svećeniku, vjenčavali se, krstili se, i tako dalje. Dakle, vjera je nešto što napreduje. Tako je bilo i kod Nikodema, došao je Isusu u noći, imao je hrabrosti reći, Isus ga nije prezreo, on je vidio na kojem je on stupnju I zato pomalo ga diže, hrabri, ali taj isti Nikodem kasnije, kad su se apostoli razbježali, evo Nikodema, on se ne boji, on je tu”….
2. Isječak (6:53min-7:33min)
…”Kako je divno čuti ovo iz usta Božjih. I zato naš Bog nije Bog straha, to je Bog ljubavi. Kažu da je njemački pisac Nietzsche rekao: Bog je kao orao koji te vrebe. O ne, ne, ne, Naš Bog je Bog dobrote i Bog ljubavi, toliko nas je volio. I zatio križ je snažna poruka ljubavi, kao što je križ na grobovima naših poginulih hrvatskih branitelja znak, kao da nam želi reći koliko sam te ljubio, toliko sam volio tu Hrvatsku da je ti dalje izgrađuješ, toliko sam je volio da zapamtiš i da cijeniš ovu žrtvu i ovu ljubav…
3. Isječak (8:30min-8:57min)
…”Zamislite sam Bog može stanovati u nama, poručuje nam hrvatski pjesnik Matoš i nastavlja, teško duši u kojoj Bog ne prebiva, teško duši u kojoj Bog ne prebiva. I ovaj rat agresorski koji je bio, to je bila posljedica ateizacije, posljedica bezboštva, posljedica odbijanja Boga”…
4. Isječak (10:11min-10:42min)
…”Kad sam posjećivao naše branitelje, vjerujte mi bio je prisutan tamo (Krist op.a.). Uvijek sam išao našim ranjenicima, ja sam se vraćao uvijek obogaćen, njihovom vjerom, njihovim mirom, jer su zračili, nešto što samo od Boda dolazi, u ovom kontekstu božjeg odnosa prema čovjeku, siromašnom i potlačenom i u kontekstu Isusova govora o snazi ljubavi, braćo I sestre, mi slavimo”…
http://www.jutarnji.hr/juraj-jezerinac-uhvacen-u-lazi–biskup-zanijekao-da-je-optuzio-ateiste-za-rat–ali-nije-racunao-na-snimke/1000612/

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s