GOLJP I DOCUMENTA: POSTUPAK PREMA DON GRUBIŠIĆU ZABRINJAVAJUĆI

Don Ivan Grubišić, Foto: D. JELINEK
Autor: HINA
Objavljeno: 4. siječnja 2012. u 21:34

Građanski odbor za ljudska prava (GOLJP) i Documenta – centar za suočavanje s prošlošću ocijenili su zabrinjavajućim postupak vrha Katoličke crkve prema don Ivanu Grubišiću jer se »time šalje vrlo negativna poruka hrvatskoj javnosti, a posebno vjernicima da volja birača, demonstrirana izborom jednog umirovljenog svećenika u najviše zakonodavno tijelo zemlje, predstavlja razlog za osude i isključenja prema tom svećeniku«.

»To je posebno zabrinjavajuće jer je don Ivan Grubišić osvojio simpatije neočekivano velikog broja građana koji su u njemu prepoznali poštenog i dobrog čovjeka, nekog tko iskreno propovijeda i djeluje u skladu s moralnim vrijednostima koje je i kršćanstvo uzelo kao svoje temelje«, stoji u izjavi GOLJP-a i Documente koju su potpisali Zoran Pusić i Vesna Teršelič kojom reagiraju na odluku Katoličke crkve u Hrvatskoj da suspendira don Ivana Grubišića.
Također ocjenjuju zabrinjavajućom i za Crkvu i za hrvatsko društvo u cjelini »situaciju u kojoj Katolička crkva ne nalazi ni riječi prijekora za crkvene velikodostojnike koji daju duboko nemoralne i snažno politički angažirane izjave. Pritom navode izjave splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića koji je za Mirka Norca, osuđenog za ratne zločine, jednom napisao da se nalazi »u našim srcima, u našim mislima i u našim molitvama« i gospićko-senjskog biskupa Mile Bogovića »da je individualizacija krivnje đavolji posao«.
S druge strane, potežu sve moguće sankcije protiv svog svećenika kojeg su birači prepoznali kao visoko moralnu osobu, zato što je koristio svoje građansko pravo garantirano Ustavom da bira i da bude biran, ističu udruge.
Nadbiskup Marin Barišić danas je izrekao »kaznu suspenzije ispovijedanja, propovijedanja i slavljenja mise te zabranu nošenja svećeničkog odijela don Ivanu Grubišiću« koji je na protekle izbore išao sa svojom nezavisnom listom i dobio saborski mandat. U priopćenju Ordinarijata Splitsko-makarske nadbiskupije kaže se da je kaznu nadbiskup »bio prisiljen izreći budući da su ostali bez uspjeha svi pokušaji da ga se, kako prije tako i za vrijeme izborne kampanje, odvrati od kršenja crkvene discipline«.
Suspenzija don Ivana Grubišića posljedica je aktivnog sudjelovanja u politici osnivanjem stranke tzv. Građanske inicijative; prihvaćanja javne službe saborskog zastupnika koja sa sobom nosi sudjelovanje u vršenju građanske vlasti; nepriličnog ponašanja koje je tuđe svećeničkom pozivu; te ustrajnog neposluha prema svojem Ordinariju, navodi se u priopćenju.
Don Ivan Grubišić potvrdio je da je dobio pismenu suspenziju, ali smatra da je suspenzija koju je primio upravni akt biskupa, a ne pravni čin pa će se obratiti višoj crkvenoj vlasti – Hrvatskoj biskupskoj konferenciji ili Kongregaciji za biskupe u Rimu.
Rekao je da nema drugog komentara. »Obrazloženje se ne odnosi na mene, jer nije istina da sam osnovao stranku i preko nje došao u Sabor. To je nepoznavanje i nepoštivanje hrvatskih zakona«, rekao je don Ivan Grubišić.